9/05/2021

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της εμπορίας βρέφους στην Κύπρο

2835ca2c-8c87-453e-99aa-c8e6cde86ca5Ενώπιον μιας πρωτοφανούς υπόθεσης εμπορίας βρέφους, η οποία αρχίζει από τις Φιλιππίνες και καταλήγει στην Κύπρο, βρίσκεται από προχθές το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

Γυναίκα από τις Φιλιππίνες ηλικίας 47 ετών, την οποία έφεραν στην Κύπρο ως οικιακή βοηθό, εξασφάλισε στη χώρα της έγγραφα τα οποία την εμφάνιζαν ως τη βιολογική μητέρα του βρέφους, το οποίο ακολούθως έφερε στην Κύπρο με σκοπό την παράνομη υιοθεσία του από παντρεμένο ζεύγος ομοφυλοφίλων, ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τούρκου.

Το εν λόγω ζεύγος τέλεσε τον γάμο του στη Νέα Ζηλανδία το 2015 και αφού ο Τούρκος εξασφάλισε άδεια παραμονής ως σύζυγος Ευρωπαίου πολίτη, διαμένει έκτοτε με τον Ελληνοκύπριο στην Κύπρο. Μάλιστα στη βιολογική μητέρα του παιδιού και μέχρι αυτό να γεννηθεί, το ζεύγος έστελνε μηνιαίως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες ο Ελληνοκύπριος και η 47χρονη εμφάνισαν το παιδί ως δικό τους και ειδικότερα ως καρπό της σχέσης τους.

Η 47χρονη και το ζεύγος διαμένουν στο ίδιο σπίτι και όταν η γυναίκα αναζητήθηκε και συνελήφθη για τους σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης, υποστήριξε σε σχέση με το ζεύγος ότι αυτό βρισκόταν με το παιδί εκδρομή σε κάποιο χωριό της Κύπρου. Ωστόσο από περαιτέρω εξετάσεις φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται για διακοπές στο εξωτερικό.

Η 47χρονη, εάν φυσικά ευσταθούν οι ισχυρισμοί της, κατάφερε να εγγραφεί στις Φιλιππίνες ως βιολογική μητέρα του βρέφους με τη συγκατάθεση της πραγματικής του μητέρας, καθώς η τελευταία εμφανίστηκε με το δικό της όνομα όταν πήγε να γεννήσει και εξασφάλισε το σχετικό πιστοποιητικό γέννησης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εμπορία του παιδιού έγινε με την καθοδήγηση γραφείου εξευρέσεως εργασίας που λειτουργεί στην Κύπρο, ενώ στο πιστοποιητικό γέννησης, ένα από τα επώνυμα που φέρει το παιδί είναι και αυτό του συζύγου του Ελληνοκύπριου.

Πώς αποκαλύφθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν περί τα τέλη του 2018 ο Ελληνοκύπριος αποτάθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο με σκοπό να εξασφαλίσει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού. Για σκοπούς της διαδικασίας ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να ετοιμάσουν έκθεση, ενώ στη συνέχεια, επίσης διαδικαστικά, διευθετήθηκαν ξεχωριστές συνεντεύξεις με την 47χρονη και τον Ελληνοκύπριο προς τον σκοπό της εξακρίβωσης των λόγων για τους οποίους ήθελε να αναλάβει την αποκλειστική κηδεμονία.

Ωστόσο ο άνδρας δεν μετέβη τελικά για συνέντευξη, αντίθετα εξέφρασε επιθυμία να αποσύρει την αίτηση που καταχώρησε στο Οικογενειακό Δικαστήριο. Στο μεταξύ στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν φθάσει πληροφορίες ότι ενδεχομένως η 47χρονη και ο άνδρας να μην ήταν οι βιολογικοί γονείς του παιδιού, αφού φαίνεται να γνώριζαν ότι είχε τελέσει γάμο με άλλον άντρα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το ζεύγος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να υιοθετήσει ένα παιδί και αφού αυτονόητα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει αφού αυτό στην Κύπρο είναι παράνομο, φέρεται να έλαβε καθοδήγηση από γραφείο εξεύρεσης εργασίας για το πώς να χειριστεί το ζήτημα.

Συγκεκριμένα το ζεύγος καθοδηγήθηκε όπως φέρει την 47χρονη στην Κύπρο ως οικιακή βοηθό για τους γονείς του Ελληνοκυπρίου και όταν αυτό συνέβη, της ζητήθηκε βοήθεια για να υιοθετήσει το ζεύγος ένα παιδί από τη χώρα της. Κατόπιν, την έστειλαν στις Φιλιππίνες όπου εντόπισε κάποια μητέρα που ήθελε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, η οποία κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν έγκυος αλλά δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί επειδή ήταν καρπός της σχέσης της με παντρεμένο άντρα.

Αφού συμφώνησε να δώσει το παιδί όταν το γεννούσε, το ζεύγος άρχισε να της αποστέλλει μηνιαίως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ όταν ήρθε η στιγμή του τοκετού περί τις αρχές του 2017, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο με το όνομα της 47χρονης. Κατόπιν της εξασφάλισης του σχετικού πιστοποιητικού γέννησης, το οποίο εμφάνιζε ως βιολογική μητέρα την 47χρονη, αυτή το έφερε στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια το παιδί εγγράφηκε ως βιολογικό τέκνο της ίδιας και του Ε/Κ.

Πηγή: politis.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ