Για τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα -Διγενή (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

grivas giorgos digenis
Μνημείο Γρίβα στην ακτή Αλυκής Χλώρακα, στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Γρίβας για να ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Άγγλων.

Ο αγωνιστής, φιλόλογος και ιστορικός κος Γιάννης Σπανός καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ “Το Έπος της ΕΟΚΑ” του Άγγελου Κοτσώνη το 1995 επί της ευκαιρίας των 40 χρόνων του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
Θέμα: Ο Γεώργιος Γρίβας -Διγενής


Φωτογραφία: By Friedhelm Dröge – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56046069
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u4dBnZWpkZU&w=711&h=400]
ΣΙΜΑΕ – Lekythos 184b
Ο ίδιος ο Αρχηγός αναφέρει για τον αγώνα του ΄55-΄59: «Ανέλαβον τον Αγώνα εναντίον των παλαιών φίλων και συμμάχων μου, διά να υπεραμυνθώ των ιδίων ακριβώς ιδεωδών, δια τα οποία είχομεν συμπολεμήσει μετ’ αυτών εις τα πεδία του πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ο αγώνας της Κύπρου ουδέν αντιβρετανικόν ελατήριον υπέκρυπτεν. Υπηγορεύθη από αδήριτον ανάγκην και κατέστη αναγκαίος μετά την διάψευσιν των ελπίδων και των προσδοκιών του Ελληνικού και ιδιαιτέρως του Κυπριακού λαού».
«Διηύθυνα τον αγώνα μόνος άνευ επιτελείου. Ήμην ο αόρατος αρχηγός, εις τον οποίον άπαντες επειθάρχουν με εμπιστοούνην, αλλά και πάντοτε ησθάνοντο την σκιάν μου. Είναι ίσως μοναδικόν παράδειγμα εις την Ιστορίαν επιβολής ενός αρχηγού προς ένα λαόν και πειθαρχία ενός λαού προς αόρατον αρχηγόν».
Ο ξένος και διεθνής τύπος ανεγνώρισε την αξία του ενώ μέχρι και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του Διγενή, ο σκληρός και αδίστακτος διώκτης της ΕΟΚΑ, στρατάρχης Χάρντινγκ, πλέκει δοξαστικό εγκώμιο στον Θρυλικό Αρχηγό του Απελευθερωτικού μας Αγώνος: «Ο Διγενής είναι εξαιρετικός οργανωτής και ειδικός αρχηγός ανταρτών. Είναι άνδρας μεγάλης επιμονής και αντοχής. Επιβάλλει σιδηράν πειθαρχία τόσο στον εαυτό του όσο και στους γύρω του. Εφόσον ο Γρίβας βρίσκεται στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ θα διατηρεί τη δύναμή της».
Βίντεο από: Ραδιοφωνικές Μαρτυρίες
ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΓΕΝΗ Ιστορικό Ντοκουμέντο
Ο Γεώργιος Γρίβας (Λευκωσία, 6 Ιουνίου 1897 – Λεμεσός, 27 Ιανουαρίου 1974), γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν Κύπριος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Οργάνωσε και ηγήθηκε του στρατιωτικού σκέλους αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα (ΕΟΚΑ). Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1971, δημιούργησε την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως τρομοκρατική οργάνωση επειδή στόχευε πολίτες και αστυνομικούς σταθμούς.
Σήμερα, ο Γεώργιος Γρίβας τιμάται από το κυπριακό κράτος για τον ρόλο του στην ΕΟΚΑ.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xCeI5UMoVVA&w=711&h=400]
Βίντεο από: Yamaha Chappy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ