Το Πολίτευμα και το Παραπολίτευμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

Το Πολίτευμα δεν είναι ένα σύνολο κανόνων, που καταγράφονται στο Σύνταγμα και τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους αλλά η οργανωμένη και σε λειτουργία κοινωνική ζωή, που προκύπτει όχι μόνο από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων, αλλά και τις εκάστοτε οικονομικές σχέσεις, τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές δυνάμεις. Δηλαδή δεν είναι στατική αλλά δυναμική έννοια, που το περιεχόμενό της τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στους θεσμούς του κράτους αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

του Γιάννη Κ. Μαντζουράνη, Δικηγόρου

thefaq.gr

Οι αρμοδιότητες των κρατικών οργάνων υλοποιούνται με τη δράση των φορέων τους, όπως λ.χ. είναι ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι δικαστές, κλπ. Ο τρόπος δράσης των προσώπων, που ασκούν ένα θεσμικό ρόλο, δεν είναι τυχαίος αλλά εξαρτάται από την πολιτική ιδεολογία και το μορφωτικό επίπεδο αυτών. Το Σύνταγμα και οι νόμοι πάντοτε εφαρμόζονται από ανθρώπους και γι’ αυτό το Πολίτευμα, που είναι ο συγκεκριμένος ρυθμός της πολιτικής ζωής της κοινωνίας, προκύπτει από την πολιτική ιδεολογία όσων το εφαρμόζουν. Η υλοποίηση του πολιτεύματος στη πράξη, δηλαδή η πολιτική πρακτική πρέπει να εναρμονίζεται με το περιεχόμενο και τις προδιαγραφές του Συντάγματος και των νόμων. Εάν, πότε, πώς και κατά πόσον η πολιτική πρακτική βρίσκεται σε αρμονία με τους κανόνες, που θέτουν το πλαίσιο, κρίνεται τόσο από τους φορείς της εξουσίας, δηλαδή Βουλή, δικαστήρια αλλά και από κάθε πολίτη ειδικό και μη, που υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών της πολιτικής εξουσίας.

Σχετικό: Μητσοτάκης, ο Τσαουσέσκου της Ελλάδας

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει το πως εμπεδώνεται το πολίτευμα στη συνείδηση των πολιτών και γι’ αυτό οι αντιλήψεις και ερμηνείες για αρχές και έννοιες, όπως λχ. ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, ασφάλεια, «δημόσια τάξη», δημόσιο συμφέρον, κλπ. είναι αντικείμενο συνεχούς και ανελέητης διαπάλης μεταξύ πολιτών, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών τάξεων.

Εδώ ανακύπτει το καίριο ζήτημα των στόχων αλλά και των επιπτώσεων, που επιδιώκουν και συχνά πετυχαίνουν σε αυτό τον αγώνα οι κυρίαρχες ελίτ, οι οποίες σήμερα στην Ελλάδα εκπροσωπούνται και στηρίζουν την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ KATERINA-SAKELLAROPOULOU (2)

Ανέκαθεν αλλά και τώρα οι κυρίαρχες δυνάμεις στη κοινωνία, οικονομία και πολιτική επιζητούν να κερδίσουν έστω και μόνο την ανοχή των πολιτών σε αντιλήψεις και ερμηνείες, που οι ίδιες προσδίδουν σε θεμελιώδεις αρχές και έννοιες του πολιτεύματος, οι οποίες δικαιολογούν επιλογές και δράσεις των κρατικών οργάνων και εξυπηρετούν τα συμφέρονται τους.

Ελάχιστα παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές.

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ λειτουργούν χωρίς στοιχειώδη αντικειμενικότητα, εκθειάζουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες, κολακεύουν μέχρις αηδίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ορισμένα χαρακτηρίζουν και «Μωυσή», αποκρύπτουν τις αρνητικές για την Κυβέρνηση ειδήσεις, εξαφανίζουν την αντιπολιτευτική κριτική και υποβαθμίζουν μέχρις υπερβολής τις θέσεις και προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και όλο αυτό το θέαμα ονομάζεται πλουραλιστική αντικειμενική ενημέρωση.

Η δικαστική εξουσία συχνά καθυστερεί να κινηθεί εναντίον «φίλων» της ΝΔ και μόνον όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή αγανάκτηση αναπτύσσει τα αντανακλαστικά της. Και αυτή η στάση καλείται αμερόληπτη εφαρμογή των νόμων.

https://www.youtube.com/watch?v=WuBYuI8CBAM

Προτάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πανδημία, τα εθνικά θέματα, την οικονομική πολιτική αγνοούνται, εάν δεν λοιδορούνται από τα συστημικά ΜΜΕ. Και όλο αυτό διαφημίζεται ως θεσμικά αποδεκτή στάση και μάλιστα συναίνεση.

Κατατίθενται νομοσχέδια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και μετατροπής της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα και εμφανίζονται ως αναγκαίες επιλογές για καταπολέμηση της ανεργίας, που τάχα εναρμονίζονται με τις συνταγματικές επιταγές προστασίας της εργασίας και των εργαζομένων και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μετατρέπεται η Αστυνομία σε σώμα πραιτοριανών της Κυβέρνησης, που λιανίζει τα κορμιά διαδηλωτών, εξευτελίζει διαμαρτυρόμενους πολίτες, εισβάλλει σε σπίτια και κακοποιεί βάναυσα ολόκληρες οικογένειες, προσάγει και συλλαμβάνει ανύποπτους πολίτες, που κρατεί παράνομα χωρίς επικοινωνία με συνηγόρους υπεράσπισης. Και όλα αυτά τα «κατορθώματα» θεωρούνται φυσιολογικά, αφού άλλωστε είναι μέσα στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη», που τους τελευταίους μήνες χρωματίζεται από το αίμα των θυμάτων μιας σταθερά αυξανόμενης βαριάς εγκληματικότητας. Και αυτό, γιατί προφανώς στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος των διαφόρων μαφιών αλλά η «κάθαρση των Εξαρχείων», η εξάλειψη του Ρουβίκωνα και η εξόντωση των μπαχαλάκηδων, που ασφαλώς και παραβιάζουν τους νόμους με προσβολές της οικιακής ειρήνης, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και άλλα συναφή πλημμελήματα και πρέπει να διωχθούν ποινικά και να δικασθούν, αλλά οι εγκληματικές πράξεις τους δεν συγκρίνονται με τις απεχθείς και βάναυσες προσβολές των πιο σημαντικών εννόμων αγαθών του ανθρώπου, όπως είναι, η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία, που πλήττονται και κινδυνεύουν από τα βαρύτατα κακουργήματα του κοινού και κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-KYRIAKOS-MITSOTAKIS-VOULI

Αποδιοργανώνεται και ιδιωτικοποιείται η κοινωνική ασφάλιση και όλο αυτό βαπτίζεται εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

Απαγορεύεται η ποινική δίωξη τραπεζιτών και μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα δημόσια περιούσια, και όλο αυτό πλασάρεται ως συνταγματικά ανεκτό και παράλληλα αναγκαίο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέτρο.

Χορηγείται ποινική ασυλία στα μέλη – επιστήμονες και πολιτικά στελέχη της ΝΔ – τριών Επιτροπών, που διαχειρίζονται την πανδημική κρίση με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών και μάλιστα απαγορεύεται ακόμη και η ένορκη μαρτυρική εξέταση τους από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και όλα αυτά δικαιολογούνται ως προστασία των ωφελούμενων από άδικες μηνύσεις «ψεκασμένων» πολιτών, χωρίς να παραβιάζεται η διάκριση των εξουσιών, η ισότητα των πολιτών, το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία ήδη ερευνά ποινικές ευθύνες πολιτικών και επιστημονικών στελεχών ύστερα από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές παραγγελίες.

Ψηφίζονται νόμοι παγκόσμιας πρωτοτυπίας, που επιβάλλουν μόνιμη παρουσία αστυνομικών στους χώρους των Πανεπιστημίων και όλο αυτό καθαγιάζεται ως προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ακώλυτης διακίνησης ιδεών.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ασφαλώς η παραπάνω καταγραφή δεν είναι εξαντλητική, εντούτοις όμως αρκεί ως ισχυρός ενδείκτης των στρεβλώσεων του πολιτεύματος.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις και η εντολοδόχος τους Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούν να εμφανίσουν την παραπάνω πρακτική ως υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, που εγκρίθηκαν από το εκλογικό σώμα, το οποίο εδώ λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Έτσι η προαναφερόμενη κυβερνητική πρακτική, που προσβάλει αξίες και αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, ψευδεπιγράφεται ως πραγμάτωσή του, ενώ στην ουσία πρόκειται για παραπολίτευμα, που αντιπαρατίθεται και υποκαθιστά το πολίτευμα.

 

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται και συχνά επιτυγχάνεται ο εθισμός των πολιτών σε μια καινοφανή «ομαλότητα» και ακόμη περισσότερο η συμφιλίωση με μια διαστροφή του περιεχομένου των αρχών και κανόνων λειτουργίας της δημοκρατίας.

Εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των πολιτικών κομμάτων, λιγοστών ΜΜΕ, που αντιστέκονται στον εκμαυλισμό των κυβερνητικών δώρων και χορηγών, των ενεργών στο Διαδίκτυο πολιτών και άλλων παραγόντων του δημοσίου βίου, που δεν έχουν υποκύψει στη γοητεία της εξουσίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ KALOGRITSAS-MITSOTAKIS-2

Η λαϊκή ανοχή στη παραπάνω πρακτική με τη δύναμη της συνήθειας μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό μιθριδατισμό με καταστροφικές συνέπειες για τη δημοκρατική ομαλότητα, γι’ αυτό απαιτείται επιμονή και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος, όταν οι πολίτες εθίζονται να θεωρούν το ανώμαλο ως ομαλό, το απαράδεκτο ως παραδεκτό, το αφύσικο ως φυσικό, το παράνομο ως νόμιμο.

Χωρίς αποτροπή αυτού κινδύνου δυσχεραίνεται η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η επάνοδος της δημοκρατικής ομαλότητας με την επιβεβλημένη ήττα των ολέθριων για τη δημοκρατία και κοινωνία πρακτικών του παραπολιτεύματος, που υιοθετεί και επιβάλλει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

δημοσιεύτηκε στο netakias.com ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

«Βόμβα» στη Δικαιοσύνη: Η παραίτηση Μουζάκη διαψεύδει τον Άρειο Πάγο για τα Τέμπη

Η υπόθεση των Τεμπών συνεχίζει να προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στη Δικαιοσύνη με μια εξέλιξη που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη θεσμική λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.Είχε...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (42ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ...

Έντονα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η καθημερινή τραπεζική εξυπηρέτηση στην Ελλάδα θέτει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά

Έντονα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η καθημερινή τραπεζική εξυπηρέτηση στην Ελλάδα θέτει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά μέσα από το νέο...

Δεν φτάνει που αφανίζουν την Ελλάδα, αποχαυνώνουν και τις νέες γενιές

Στοιχεία για τον διαγωνισμό PISA Στον PISA 2022, οι Έλληνες έφηβοι υστερούν σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και...

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο: Το νέο σύγγραμμα του Προκόπη Παυλόπουλου σε συνεργασία με τους Θ. Φορτσάκη και Ν. Μαρκόπουλο

Κυκλοφόρησε το νέο επιστημονικό σύγγραμμα του πρώην ΠτΔ, Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπη Παυλόπουλου Παυλόπουλος Προκόπης, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας,...

Αλλη μία απόφαση μπαζώματος

Τελικά η κυβέρνηση, η πάνσοφη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, και κατόπιν, ημερών μελέτης, και πάντα μετά ώριμου σκέψεως, αποφάνθηκε και δια του εκπροσώπου...

“Όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, δέχεται επίθεση η Ευρώπη” και η έκταση της γαλλικής αλληλεγγύης

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται ν’ αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες και συμμαχίες Οι σημερινοί εχθροί και αντίπαλοι, αύριο μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι...

Αραξος: Η περιγραφή μίας εκ των τριών τραυματιών για τις στιγμές μετά την κατάρρευση της σκάλας στο αεροδρόμιο

Τις στιγμές μετά το πρωτοφανές ατύχημα στο αεροδρόμιο στον Άραξο όταν κατέρρευσε μεταλλική σκάλα και τραυματίστηκαν τρεις εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, περιέγραψε μία από τους τραυματίες,...

Δήγματα  Μαίου  2026

Δήγματα  Μαίου  2026 Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου *Α) Ανόσια εορταστική εκτροπή Εδώ και αρκετά χρόνια , η κατάνυξη , η πνευματική /ψυχική ανάταση των πιστών κάθε Πάσχα,...

Εκπληκτικός Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή της Κυριακής τεκμηριώνει τον πληθωρισμό αισχροκέρδειας υπέρ των καρτέλ και των «πλεονασμάτων», με τα επίσημα στοιχεία

Εκπληκτικός Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή της Κυριακής τεκμηριώνει τον πληθωρισμό αισχροκέρδειας υπέρ των καρτέλ και των «πλεονασμάτων», με τα επίσημα στοιχεία Αδιανόητη αύξηση κερδών που...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (41ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης  Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ...

Τουρκική οικονομική άλωση της Θράκης

Με το πρόγραμμα της Golden Visa αγοράζουν πλήθος ακινήτων παρακάμπτοντας τους περιορισμούς και χρησιμοποιώντας βουλγαρικές, γερμανικές ή άλλες εταιρίες, όπου ως ιδιοκτήτες φέρεται ότι...

Όλα τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτως

Είκοσι ημέρες μετά τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς στην Κεφαλονιά, τα ερωτήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά εντείνονται, με την οικογένεια, την τοπική κοινωνία και...

Το να είναι κάποιος αφελής δεν είναι αμάρτημα, αν δεν είναι Πρωθυπουργός, γιατί αν είναι, τότε ….πολύ χειρότερα από αφελής

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία των θερμών και στενών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας Τουρκίας, οποία Τουρκία όταν έλαβε την αρνητική απάντηση από τον Πούτιν σε ότι...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (40ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1923-1939)Μέρος 40ο(συνέχεια από...

Η Ευρώπη απέχει απο αυτά που συμβαίνουν στον Κόλπο, αποφεύγοντας εσωτερικές τριβές με το Μουσουλμανικό στοιχείο που έχει εγκατασταθεί μέσα της

Την επικαιρότητα έχει απασχολήσει η απόφαση του Τραμπ, οποίος μετά την διαφωνία του με τον Γερμανό Καγκελάριο Μερτς, ανακοίνωσε την απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ...

Ύποπτοι για τρομοκρατία, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ή ύποπτοι διάπραξης κακουργημάτων οι υπουργοί που ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τζαβέλλας υπέγραψε...

Ύποπτοι για τρομοκρατία, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ή ύποπτοι διάπραξης κακουργημάτων οι υπουργοί που ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τζαβέλλας υπέγραψε...

Ο Μητσοτάκης βλάπτει κοροϊδεύοντας τον λαό

Εάν το Επι «ΤΕΛΙΚΟ» προέρχεται από το (εφικτά) τέλειο, και όχι από το τέλος, πρέπει να εξηγηθεί το τι σημαίνει και το «επιτελικό κράτος»....

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (39ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1923-1939)Μέρος 39(συνέχεια από...

Τα πτύελα του Ανώτατου ‘Αρχοντα στον ανώτατο της κυβέρνησης,τον Ανώτατο της Δικαιοσύνης για τα φοβερά σκάνδαλα με τις κουκούλες!..Δεν ψιχαλίζει Κυριάκο…

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας  Οι πληροφορίες τις οποίες εμείς εισφέρουμε στο ρεπορτάζ και τα γεγονότα:1.Στην Ευβοια Βρετανοί (γνωστοί του μακαρίτη τότε Λόρδου Βύρωνα) αγόρασαν για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ