Η «κονταρομαχία» Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο και την Αφρική (γεωπολιτική)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η θέση της Γαλλίας στην Αφρική έχει αποδυναμωθεί αισθητά, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση όχι στην Τουρκία, αλλά ‘παράπλευρα’ και στη Ρωσία, γράφει  ο Γιούρι Μαβάσεφ, γεωπολιτικός αναλυτής – διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Τουρκίας, με έδρα τη Μόσχα.

Στις πρώην γαλλικές αποικίες έγιναν πραξικοπήματα, εμπνευσμένα από ξεκάθαρα από αντιγαλλικές δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία εξοπλίζει την Αρμενία σε μεγάλο βαθμό για να έχει παρουσία και λόγο στον Καύκασο.

Η αντι-γαλλική πολιτική της Τουρκίας

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια δήλωση που δεν είχε προηγούμενο ακόμη και για τα λαϊκιστικά του πρότυπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία έχει γίνει «ο πιο ενεργός υποστηρικτής της τρομοκρατίας».

 Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έφερε ως παράδειγμα τη γαλλική εταιρεία Lafarge.

2 60

Η γαλλική εταιρεία Lafarge στη βόρεια Συρία

 Αυτή η μεγάλη εταιρεία κατασκευής οικοδομικών υλικών προμήθευε υλικά σε «τρομοκράτες» για τη δημιουργία οχυρών σε περιοχές στη βόρεια Συρία, διευκρίνισε ο Ερντογάν.

Προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία.

 Η Τουρκία θεωρεί εδώ και καιρό τις δραστηριότητές των Κούρδων στη Συρία ως διασυνοριακή υπαρξιακή απειλή.

Άλλωστε, στο έδαφος της Νοτιοανατολικής Τουρκίας υπάρχει η δική της τρομοκρατική, σύμφωνα με τις αρχές, κουρδική οργάνωση – το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως PKK.

Για να αποτρέψει τον αυτονομισμό στην επικράτειά του με τη συγχώνευση κουρδικών σχηματισμών στα σύνορα, ο τουρκικός στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλαδί Ελιάς», «Πηγή Ειρήνης».

Ωστόσο, στην περίπτωση των Κούρδων, οι Γάλλοι μπορούν να λειτουργήσουν το πολύ ως «εφεδρικός χορευτής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει ανοιχτά και προ πολλού τις λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με όπλα και χρήματα, η ραχοκοκαλιά των οποίων αποτελούνται από Κούρδους και οργανώσεις εχθρικές στους Τούρκους.

Συνεπώς, η αντιγαλλική δήλωση του Ερντογάν είναι απλώς ένα επεισόδιο, η κορυφή του παγόβουνου των τουρκογαλλικών αντιθέσεων σε όλο τον κόσμο. Και κυρίως στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Κονταρομαχία Γάλλων και Τούρκων για επιρροή στις χώρες της Μεσογείου

Η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων IFRI ορίζει τη γαλλοτουρκική αντιπαράθεση ως έναν γεωπολιτικό αγώνα για την επιρροή της Τουρκίας και της Γαλλίας στην ευκαιριακή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το έγγραφο σημειώνει: η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού συνδέεται με την άνοδο της Τουρκίας ως δύναμης που αγωνίζεται για «γεωστρατηγική αυτονομία».

Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις επίμονες διεκδικήσεις των Τούρκων στην περιοχή, την οποία το Παρίσι θεωρεί παραδοσιακά ζώνη επιρροής του.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε αυτή την έκθεση, η Γαλλίδα πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την Τουρκία Jeanne Jabbour αποκαλεί τη Γαλλία «θεματοφύλακα της παλιάς παγκόσμιας τάξης».

 Ο ορισμός της είναι απολύτως συνεπής με την επιθυμία της Ρωσίας να οικοδομήσει έναν νέο «κόσμο συλλογικών αποφάσεων».

3 21

 Έτσι, θέλοντας ή μη, η Δύση αναγνωρίζει στην πραγματικότητα το κύριο πράγμα: η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, πολεμά την παγκόσμια τάξη που τους επιβάλλεται.

 Η θεμελιώδης διαφορά, εκτός από τις ασύγκριτες δυνατότητες πόρων της Μόσχας και της Άγκυρας, είναι η πρόσβαση σε υδάτινες περιοχές.

Περιτριγυρισμένη από τέσσερις θάλασσες, η Τουρκία αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τη Γαλλία και τα συμφέροντά της.

Γεγονός είναι ότι μετά το 2015, οι Τούρκοι υιοθέτησαν την έννοια της εξωτερικής πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» (τουρκικά: Mavi Vatan).

Η κύρια ιδέα της είναι να διασφαλίσει τη θαλάσσια υπεροχή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, βασιζόμενη στις τουρκικές ναυτικές βάσεις που δημιουργούνται παντού.

Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών αυτής της έννοιας στην Τουρκία είναι αντιδυτικοί και ευρασιάτες.

Αυτά τα τουρκικά σχέδια έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πρωτοβουλία Pax Mediterranea του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη σειρά αλληλεπίδρασης μεταξύ των μεσογειακών δυνάμεων, η οποία θα οικοδομηθεί γύρω από τη Γαλλία και τα συμφέροντά της.

Ο Μακρόν ονειρεύεται να αποκαταστήσει την ηγεσία του Παρισιού στη Μεσόγειο. Είναι αλήθεια ότι η πραγματικότητα απέχει ακόμα πολύ από τα γαλλικά όνειρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι ελέγχουν όλο και λιγότερο την υδάτινη περιοχή, καθώς και τα παρακείμενα εδάφη της Βόρειας Αφρικής. Έτσι, η Λιβύη, πλούσια σε πετρέλαιο και τις υποδομές για την παράδοσή του, έχει φύγει σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη της γαλλικής επιρροής.

Δεν είναι χωρίς λόγο ότι τον Νοέμβριο του 2019, οι αρχές της Δυτικής Λιβύης -η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας- υπέγραψαν μνημόνιο με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η Τουρκία και η Λιβύη θεωρούνται θαλάσσιοι γείτονες και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους περνούν από περιοχή που δεν λαμβάνει υπόψη τις θαλάσσιες διεκδικήσεις των ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Στο Παρίσι το τουρκολιβυκό μνημόνιο θεωρήθηκε αντίθετο με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και προσπάθησαν να φτιάξουν έναν αντιτουρκικό συνασπισμό με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

 Όμως αυτόν τον χειμώνα, ο Τούρκος ηγέτης κατάφερε να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αθήνα και το Κάιρο. Οι Γάλλοι συνεχίζουν να επιμένουν στην επιθυμία τους να πετάξουν τους Τούρκους από παντού στην περιοχή.

Αυτή η αδιάλλακτη θέση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η γαλλική εταιρεία Total Energies σχεδίαζε να επενδύσει στην ενεργειακή βιομηχανία της Λιβύης μαζί με την ιταλική Eni. Η περήφανη μητρόπολη δεν θέλει να συντονίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με τους Τούρκους.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η Τουρκία κατάφερε να καταστρέψει την περιστασιακή συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας στη Λιβύη το 2020.

Με βάση το γεγονός ότι η Ρώμη υποστήριξε τον Τούρκο σύμμαχο στη Λιβύη, το GNA και η Άγκυρα σε απάντηση εξέφρασε την ετοιμότητά της για διάλογο με την Ιταλία, το αμερικανικό πρακτορείο AP έγραψε : «Η Τουρκία άλλαξε την πορεία της σύγκρουσης».

Η ενοικίαση του λιμανιού της Χομς στη Λιβύη

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2022, αρκετές τουρκικές πηγές ανέφεραν την πρόθεση της Τουρκίας να μισθώσει το λιβυκό λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια για να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση εκεί.

Και παρόλο που οι δημοτικές αρχές της Χομς το διέψευσαν πεισματικά, κανείς δεν ακύρωσε το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι στα τέλη του 2023, το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε την εντολή του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού για δύο χρόνια.

Δεν είναι καλά νέα για το Παρίσι, δεδομένου του γεγονότος ότι η Λιβύη, ή πιο συγκεκριμένα ο τουρκικός στρατός σε αυτήν, συνορεύει πλέον με τέσσερις χώρες της Γαλλικής Αφρικής.

Η στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας

5 1

 Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν περιορίζεται σε αυτό. Το 2017, οι Τούρκοι άνοιξαν μια στρατιωτική βάση στη Σομαλία (υπάρχει μια γαλλική στρατιωτική εγκατάσταση κοντά, στο Τζιμπουτί).

Ταυτόχρονα, μέσω της Σομαλίας και των λιμανιών της, η Τουρκία έχει μια μοναδική ευκαιρία να εισέλθει στην αφρικανική αγορά όπλων.

 Ήδη σήμερα, εκπρόσωποι της Γαλλικής Αφρικής όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, το Μάλι, η Αλγερία, η Σενεγάλη, η Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο έχουν γίνει εισαγωγείς τουρκικών προϊόντων.

Αισθητή αποδυνάμωση της Γαλλίας στην Αφρική

Στις πρώην γαλλικές αποικίες του Μάλι, της Γουινέας, του Τσαντ, της Μπουρκίνα Φάσο, της Γκαμπόν και του Νίγηρα, έγιναν πραξικοπήματα, εμπνευσμένα από σαφώς αντιγαλλικές δυνάμεις.

Στον Νίγηρα, κατά τη διάρκεια πολιτικών μετασχηματισμών, διαδηλωτές βγήκαν με ρωσικές σημαίες και πορτρέτα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απαιτώντας την απόσυρση του γαλλικού στρατού. Μέχρι το τέλος του 2023, ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης έφυγε από τη χώρα.

Η αλλαγή εξουσίας στις αφρικανικές χώρες με την εγκατάλειψη των νεο-αποικιακών προστατευόμενων του Παρισιού συμβάλλει επίσης στην επανεξέταση από τα αφρικανικά κράτη της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κυριαρχίας τους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο ηγέτης του Νίγηρα, στρατηγός Tiani, πρότεινε οι χώρες της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ -Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας- να έχουν κοινό νόμισμα, αφήνοντας το φράγκο της Δυτικής Αφρικής (CFA) στο παρελθόν. Λίγο νωρίτερα, οκτώ χώρες της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (UEMOA) αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χρήση του φράγκου CFA.

Από αυτό προκύπτει ότι στρατηγικά, η Ρωσία και η Τουρκία λύνουν ουσιαστικά το ίδιο διεθνές έργο να απαλλαγούν από την παγκόσμια τάξη που τους επιβάλλεται.

 Επιπλέον, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή έχει έρθει και στην αφρικανική ήπειρο, όπου ζει κάθε πέμπτος κάτοικος του πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία είναι ένας από τους φορείς και «θεματοφύλακες» της παλιάς παγκόσμιας τάξης.

Αλλά η πρώην πολιτική της εξουσία δεν αρκεί σαφώς για να αντισταθεί στο αναπόφευκτο. Το Παρίσι χρειάζεται επιπλέον μέτρα. Παρεμπιπτόντως, η άντληση γαλλικών όπλων στην Αρμενία εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

The Hellenic Information Team

Γερμανικό Δικαστήριο αποκαλύπτει το δολοφονικό ψέμμα Μπάιντεν για τον αγωγό Nordstream

Δικαστήριο στη Γερμανία έρχεται να διαλύσει ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της κυβέρνησης Μπάιντεν Από τον Jonathan Turley - The Hill(Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο George...

Εξωφρενικές αποκαλύψεις από το Σπίγκελ για μυστική τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι – Ευρωπαίων: Πρόσεξε Βολοντιμίρ, ο Τραμπ θα σε προδώσει!

Ο Μακρόν προειδοποίησε τον Ζελένσκι σε εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υπήρχε «η πιθανότητα οι ΗΠΑ να προδώσουν την Ουκρανία σε εδαφικά ζητήματα,...

34χρονη γυναίκα βιάστηκε μέχρι θανάτου στα σκαλιά εκκλησίας στο Νάσβιλ, δημόσια, κάτω από τα φώτα του δρόμου…

Δράστης; Ο Μουχάμεντ Μουχάμεντ Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της; Ένας 39χρονος Σομαλός, επαναλαμβανόμενος παραβάτης με πολλαπλές ταυτότητες και 16 προηγούμενες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, άσεμνη...

Γαλλία: Προειδοποίηση για ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες απέστειλε τηλεγράφημα στους νομάρχες σε όλη τη χώρα, ζητώντας αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές λόγω...

Οι πληροφορίες για νέα πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Κομισιόν ολοένα και πληθαίνουν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει την πιο έντονη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών για την λογοδοσία της ΕΕ, καθώς η έρευνα για απάτης στις Βρυξέλλες...

Η Κίνα και η Βουλγαρία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η δημιουργία νέων συνεργασιών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας συζητήθηκαν σε επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε από την Κίνα και...

Έχουμε πλέον την πλέον πολύωρη πτήση στην ιστορία: Θα ξεκινά από τη Σαγκάη και θα καταλήγει στο Μπουένος Άιρες

Η China Eastern Airlines εγκαινίασε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απευθείας πτήση στον κόσμο η οποία ξεκινά από τη Σαγκάη και καταλήγει στο Μπουένος Άιρες!! Η...

Ενοχλήθηκαν με τον Δένδια οι Τούρκοι

Σφοδρή ενόχλησις από τίς δηλώσεις του «θά κλείσουμε τό Αιγαιο μέ πυραύλους» καί από τήν αεράμυνα μέσω της «Ασπίδος του Αχιλλέως»  Εκπαίδευσις όλους τούς Έλληνες...

Προαναγγελία στρατιωτικής κλιμάκωσης από τον Ρώσο Πρόεδρο

Πούτιν: Η Ρωσία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας με τη βία, εκτός εάν οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν Ο Ρώσος Πρόεδρος...

Ο ΟΗΕ υιοθετεί δύο ψηφίσματα: Τερματισμός της κατοχής της Παλαιστίνης και των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου δύο ψηφίσματα που ζητούν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και των Υψιπέδων...

Στριμώχνει σκληρά τον Ζελένσκι ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ για την Ουκρανία: «Ξέρετε, όταν ήμουν σε αυτό το γραφείο και μίλησα για το ότι δεν θα είχαν «γερό...

Τελείως διαφορετική εικόνα για την συνάντηση στο Κρεμλίνο έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ

Η ερώτηση του δημοσιογράφου: Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ ήταν εκεί χθες το βράδυ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορείτε να μας...

Ο «οικονομικός μετανάστης» Χαμίντ, έσφαξε την Ινδή συνάδελφο του και το παιδί της και έφυγε σαν κύριος από τις ΗΠΑ

Ο «οικονομικός μετανάστης» Χαμίντ, έσφαξε την Ινδή συνάδελφο του και το παιδί της και έφυγε σαν κύριος από τις ΗΠΑΤο FBI που τον άφησε...

Βουλγαρία: Η πλέον διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βουλγαρία, με πληθυσμό 6,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση , σύμφωνα με την «Deutsche Wele»  Από τα 27...

Σοβαρότατη εξέλιξη: Η Ιταλία αποσύρει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία!

Η Ιταλία αποχωρεί από το πρόγραμμα PURL, μέσω του οποίου οι χώρες του ΝΑΤΟ αγοράζουν από κοινού αμερικανικά όπλα για τις ανάγκες του ΚιέβουΟ...

Η κατάρα της πρέζας μέσα από μία οικογενειακή τραγωδία

Πρώην αστυνομικός του Σακραμέντο, ο οποίος επέζησε από υπερβολική δόση φαιντανύλης αφού κάπνισε ναρκωτικά που κατέσχεσε από έναν άστεγο, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς...

Τουρκικό αεροπλάνο προσγειώνεται «στη μέση στέπας»: Αποβιβάζει επιβάτες 1.500 χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό του!

Αεροσκάφος της πτήσης PC240 της τουρκικής εταιρείας Pegasus, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη προς το Ακτόμπε, βγήκε από την πορεία του και προσγειώθηκε...

Η Ρουμανία αγοράζει πλοίο ναυτικής περιπολίας από την Τουρκία

Υπογράφηκε συμφωνία αγοράς πλοίου μεταξύ Ρουμανίας και Τουρκίας. Το ποσό της συμφωνίας για την αγορά του περιπολικού σκάφους ανοιχτής θάλασσας τύπου Hisar ανακοινώθηκε στα 223...

Μπαρζανί: Έγινε πρόεδρος με τα λεφτά του Ερντογαν και του Κατάρ!

Προδότη, πράκτορα των Τούρκων, Μπαρζανί! Έγινες πρόεδρος με τα λεφτά του Ερντογαν και του Κατάρ!Η δίωξη και η τιμωρία δημοσιογράφων από τους Κούρδους Πεσμεργκά στο...

Η Βρετανία στα πρόθυρα του εμφυλίου

Κανονικοί άνθρωποι, εναντίον τεράτων… Αυτή είναι η δικαστής Τρέισι Λόιντ-Κλαρκ.Καταδίκασε τον 24χρονο Ντέιβιντ Μόργκαν σε 20 ΜΗΝΕΣ φυλάκιση για κάποιες αναρτήσεις στο X.Η ίδια δικαστής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ