Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων, η οποία συστάθηκε υπό την ηγεσία της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Η πλατφόρμα στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου, της εμπιστοσύνης και της διαρκούς συνεργασίας με βάση την περιφερειακή ευθύνη, όπως σημειώνει η TRT Haber.
Νέα διπλωματική πρωτοβουλία με προτεραιότητα τον διάλογο
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αλβανίας αναμένεται να παραστούν στη συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών.
Η πλατφόρμα στοχεύει στην παραγωγή βιώσιμων λύσεων σε περιφερειακά ζητήματα, στην εδραίωση εμπιστοσύνης και στην εμβάθυνση της συνεργασίας.
Θα συζητηθούν συγκεκριμένα έργα συνεργασίας
Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε άτυπη μορφή συμβουλευτικής, ο Υπουργός Φιντάν αναμένεται να τονίσει τη σημασία μιας προσέγγισης που βασίζεται στην περιφερειακή ευθύνη, την εξάλειψη των κινδύνων ασφαλείας και την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Η σύνοδος κορυφής, η οποία θα συζητήσει επίσης συγκεκριμένα έργα συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των επικοινωνιών, θα μεταδώσει το ανοιχτό πνεύμα της Τουρκίας σε όλες τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία.
Αυτό το βήμα της Τουρκίας συμπληρώνει τις προηγουμένως υλοποιημένες πολυμερείς διπλωματικές προσπάθειες, όπως οι Τριμερείς Μηχανισμοί Διαβούλευσης Τουρκίας-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Σερβίας και Τουρκίας-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Κροατίας, καθώς και η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Φιντάν αναμένεται επίσης να έχει διμερείς συνομιλίες στη συνάντηση.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog
