Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Δύο βασικά μηνύματα, με επίκεντρο την οικονομία και την πορεία της χώρας έως το 2030,
αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα το 2030.
Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι οι τουρκικές αντιδράσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ελληνικό σχεδιασμό.
Το μήνυμα προς την Τουρκία
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία.
«Οι εξ ανατολών αντιδράσεις που ακολουθούν τις δικές μας δράσεις δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό μας. Οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να τις προασπίσουμε ανά πάσα στιγμή», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε παράλληλα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, χωρίς όμως να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων.
«Δεν συζητούμε, όμως, τίποτα πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.
Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης έως το 2030
Στο εσωτερικό μέτωπο, η ΔΕΘ αποτελεί για την κυβέρνηση το επόμενο μεγάλο πολιτικό ορόσημο, καθώς εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το οικονομικό σχέδιο για το 2027, αλλά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έως το τέλος της δεκαετίας.
«Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027 και τον Οδικό Χάρτη της πατρίδας μας προς το 2030», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το 2030 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η Ελλάδα να φτάσει σε αυτή την επέτειο «πιο ισχυρή και παραγωγική και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας ιδιαιτέρως ταραγμένης εποχής».
Ο απολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης στις 31 Αυγούστου.
Υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2020 η Ελλάδα εξασφάλισε συνολικό πακέτο ύψους 36 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, το μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον απολογισμό της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και τις ΑΠΕ, η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, καθώς και έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκτασή του προς την Καλαμαριά.
Στις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται επίσης τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.
Από τα συνολικά 136 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, απομένουν μόλις δύο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2028 η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα Canadair.
«Η Ελλάδα πολύ σύντομα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη»
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού βρέθηκε και η πορεία του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της σταδιακής μείωσής του, συνδέοντάς την με την ανάγκη να μην μεταφερθούν τα βάρη στις επόμενες γενιές.
«Είναι σημαντική παρακαταθήκη να απαλλάσσουμε τη νέα γενιά από τα βάρη των προηγούμενων», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μειώνει το χρέος με ρυθμό που σύντομα θα την οδηγήσει εκτός της πρώτης θέσης μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα πλέον δανείζεται φθηνότερα από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός και οι τιμές
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό «το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία και οικογένεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά, καταγράφεται αυτόν τον μήνα υποχώρηση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο.
Το επόμενο βήμα της κυβερνητικής πολιτικής για τις τιμές έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η Εθνική Συμφωνία Μείωσης Τιμών.
Παράλληλα, αναμένονται πρωτοβουλίες από την αγορά για τη συγκράτηση των τιμών στα σχολικά είδη, καθώς η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αυξάνει τις υποχρεώσεις των οικογενειακών προϋπολογισμών.