Οι Γερμανοί πιέζουν για «οικουμενική» παράδοση εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλύψεις για διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία, όπου πιέζεται να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση! Μιλάμε δηλαδή για οικουμενική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε διάλογο άνευ όρων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ (Κυριακή, 20/12/20), ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και εκπρόσωπος του κόμματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΑΣΕΠ) Αντώνης Μυλωνάκης αποκάλυψε πληροφορίες, διασταυρωμένες, ότι η Αθήνα δέχεται αφόρητες πιέσεις, κυρίως από το Βερολίνο και τους λοιπούς τουρκοδορυφόρους στην Ε.Ε., για ταχεία διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και, μάλιστα με διαδικασία «εξπρές».

Στο ίδιο πακέτο πληροφοριών παρουσιάζονται προτροπές προς την Αθήνα να βρει πολιτικές λύσεις, προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, με συνεννόηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σε ένα κοινό έδαφος εθνικής γραμμής, που θα επικοινωνηθεί στους Ελληνες ως ενίσχυση της στιβαρής στάσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων, αλλά στην πραγματικότητα θα βουλώσει τα στόματα των αντιδοξούντων…

Το πάθημα της Αρμενίας μετά την ήττα από τους Αζέρους, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης, «δεν πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα», σκέφτονται οι αφελείς σχεδιαστές αυτής της προοπτικής, καθώς η πολιτική κατάσταση που θα ακολουθήσει θα τινάξει στον αέρα τα γερμανικά σχέδια.

Το μοντέλο αυτό εξυπηρετεί την ιδέα για περιστολή των όποιων αντιδράσεων, αφαιρεί όμως από την Αθήνα ένα από τα κύρια διαπραγματευτικά όπλα της, που είναι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις η κριτική της αντιπολίτευσης λειτουργεί ως «ανάχωμα» στην όποια διάθεση για παραχωρήσεις. Και είναι βέβαιο ότι κριτική η κυβέρνηση θα δεχτεί εάν αποφασίσει μόνη της να προχωρήσει σε διάλογο με την τουρκική πλευρά.

Το θέμα είναι τι από όλα αυτά έχει δεχτεί η Αθήνα και πώς θα μεθοδεύσει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ενώ η επιθετική ρητορική της Αγκυρας έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Δεν είναι γνωστό εάν ο γερμανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του τρίτου κόμματος είναι μικρή, περιλαμβάνει όμως σημαντικές πατριωτικές φωνές, που θα ήταν αδύνατο να ξεπεραστούν.

Η κατάπτυστη στάση της Γερμανίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο έχει αποκαλυφθεί από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας και, απ’ ό,τι δείχνουν τα σημεία, θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της, καθώς οι σημερινοί frontmen των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ και ο ανεκδιήγητος ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είναι πλήρως ελεγχόμενοι και κατευθυνόμενοι από το Βερολίνο. Αλλωστε, «να μην ξεχνάμε ότι ο Ζ. Μπορέλ είναι Ισπανός», έχει επισημάνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου ο αναπλ. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Και η στάση της Ισπανίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο υπέρ της Τουρκίας είναι εξόφθαλμη. Μπορεί ο Σ. Μισέλ να υψώνει λίγο περισσότερο τη φωνή του απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί πέραν των ορίων που θέτει η γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε.

Η κατάπτυστη (επιμένουμε) στάση της Γερμανίας δεν έχει περιοριστεί μόνο σε πιέσεις προς την Αθήνα για διάλογο άνευ όρων, θέση που ταυτίζεται απολύτως με την τουρκική πλευρά. Παρά τα γεύματα υπό το φως της Ακρόπολης, τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και τις κοινές δηλώσεις κατανόησης Δένδια – Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (και ενώ είχε ακυρώσει αντίστοιχη επίσκεψη στην Αγκυρα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας), ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εμφανίστηκε και αυτήν την εβδομάδα υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων, απορρίπτοντας το αίτημα της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα.

Ο Μάας, ο οποίος με το ένα χέρι χαιρετά τη Μόσχα και με το άλλο την επικρίνει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σόιμπλε στην ανθελληνική πρακτική, ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο DPA ότι είναι στρατηγικό λάθος (για ποιους και σε ποια προοπτική;) η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο να γίνει» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, καθώς θα στρέψει την Τουρκία σε άλλες αγορές. Το δύσκολο για το Βερολίνο έγινε εύκολο για την Ουάσινγκτον, αλλά αυτό δεν τον αφορά όσο τα γερμανικά ναυπηγεία έχουν εργοδότη την Αγκυρα.

Παράλληλα, το Βερολίνο «εργάζεται» μεθοδικά για την εξασθένιση των ελληνικών όρων σε μία επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν ομιλεί καν για επανάληψη των διερευνητικών επαφών, αλλά για έναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση. Παρακάμπτει έτσι τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα για να προσέλθει στον επόμενο, 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που είναι η συνεπής και συνεχής αποχή της Αγκυρας από προκλητικές ενέργειες και η μονοθεματική ατζέντα, μόνο για τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών.

Εν προκειμένω, το Βερολίνο δεν φέρει μέχρι στιγμής ουδεμία αντίρρηση στις Τουρκικές προσπάθειες διεύρυνσης της ατζέντας, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, εναρμόνισης του θαλάσσιου και εναέριου χώρου και μηδενικής επήρειας των νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Το επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ την περασμένη Τρίτη: «Δυστυχώς, ο γείτονάς μας είναι που αυξάνει την ένταση, που τρέχει να ξεφύγει από τον διάλογο. Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων και των νόμων μας. Ο γείτονάς μας έχει εκδώσει 46 NAVTEX σε τρεις μήνες και έχει δεσμεύσει συνολικά 22 ζώνες από την 1η Οκτωβρίου. Χρησιμοποίησε μόνο δύο από αυτές. Η Ελλάδα κάνει αυτά τα προβλήματα να φαίνονται προβλήματα μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε. Εάν υπάρχει πρόβλημα, είναι πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν 6 ν. μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Είκοσι τρία νησιά στρατιωτικοποιούνται, τη στιγμή που υποτίθεται ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Νίκος Σταυρουλάκις – Δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ