7 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε τα δαμάσκηνα στη διατροφή μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

260D7DA7-7E4F-482B-AB97-8653D926B08FΣυγγενής με το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το αμύγδαλο, το δαμάσκηνο είναι τόσο χυμώδες, όσο και θρεπτικό. Μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα χρώματα, από ανοιχτό κόκκινο Βουργουνδίας, μέχρι μοβ και σκούρο μπλε.
Τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά είναι εφοδιασμένα με μπόλικες βιταμίνες, A, C και Κ. Περιέχουν επίσης το αμινοξύ τρυπτοφάνη και κάλιο. Τα απολαμβάνουμε φρέσκα, αποξηραμένα, σε χυμό, ακόμα και σε σκόνη.
Αν δεν πειστήκατε ακόμα από τα παραπάνω ισχυρά «επιχειρήματα» που διαθέτουν τα δαμάσκηνα, οι παρακάτω λόγοι μάλλον θα το καταφέρουν.

1. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Γνωρίζατε ότι κάποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη ακόμα και από τα άλλα κόκκινα φρούτα, όπως τα blueberries; Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως όσο σκουρότερη η ποικιλία, τόσο περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη διαθέτει.

2. Προστατεύουν το εντερικό και ουροποιητικό σύστημα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, συγκεκριμένα, βοηθούν το γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα, δρώντας κατά των βακτηρίων. Μπορούν με αυτό τον τρόπο να προλάβουν περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και πιθανότατα δουν προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου.

3. Πρωταθλητές κατά του διαβήτη

Οι ειδικοί συχνά συστήνουν στους διαβητικούς να προσέχουν τα φρούτα που καταναλώνουν. Όμως τα δαμάσκηνα, παρά τη γλυκιά τους γεύση (όταν είναι βέβαια ώριμα) δεν προκαλούν εκρήξεις σακχάρου στο αίμα σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και σε αποξηραμένη μορφή βρίσκονται στη λίστα των τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Και πάλι φυσικά χρειάζεται μέτρο ως προς την κατανάλωσή τους.

4. Υγεία των ματιών

Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν ακόμα και τα μάτια μας; Κι όμως, φαίνεται πως προλαμβάνουν κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (κύρια αιτία απώλειας της όρασης) και των μολύνσεων των ματιών μακροπρόθεσμα.

5. Επιβραδύνει την γνωστική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη γήρανση

Η γήρανση και η γνωστική εξασθένιση πάνε μαζί. Κι αυτό πιστεύεται πως οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές του νευρολογικού συστήματος. Όμως ο χυμός δαμάσκηνου φαίνεται πως αντιστρέφει αυτή τη σχέση. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε σε πείραμα με εργαστηριακά ποντίκια• η εργασιακή τους μνήμη βελτιώθηκε και αυτό ίσως να οφείλεται και πάλι στα αντιοξειδωτικά τους.

6. Σύμμαχοι κατά της αναιμίας

Τα δαμάσκηνα είναι από εκείνα τα ευεργετικά φρούτα που βοηθούν στην παραγωγή και απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό σημαίνει βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και ανάπτυξη υγιών ιστών.

7. Μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοπόρωσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία και φέρνει πολλές αλλαγές. Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και απώλειας οστικής μάζας βρίσκονται ψηλά στη λίστα αυτών των αλλαγών. Δεδομένα ερευνών καταλήγουν ότι τα αποξηραμένα ειδικά δαμάσκηνα είναι αρκετά αποτελεσματικά στο να ρυθμίζουν την οστική πυκνότητα σε εργαστηριακά ποντίκια που βρίσκονταν κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση εμμηνόπαυσης. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και φλαβονοειδή ενισχύει τους δείκτες που σχετίζονται με την οστική υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ