Πότε μπαίνουν Δώρο Πάσχα 2019, συντάξεις και επιδόματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

C160DA53-FA89-4879-82DF-787D8C507931.jpegΔώρο Πάσχα: Πριν το Πάσχα πληρώνονται επιδόματα αλλά και συντάξεις Μαΐου 2019, δίνοντας έτσι μία ανάσα σε μισθωτούς, άνεργους και συνταξιούχους, σε μία περίοδο που τα έξοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Όλες οι ημερομηνίες.
Τη Μεγάλη Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του δώρου Πάσχα. Το δώρο δικαιούνται να το λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2019
Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:
– Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
– Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
– Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
– Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2019
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Βάση του υπολογισμού του Δώρου Πάσχα αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ε9: Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων – Ποια πρόστιμα παραγράφονται
Τι κάνετε αν δεν καταβληθεί
Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη. Εννοείται ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Πότε μπαίνουν τα λεφτά για κάθε τομέα
Το Δημόσιο θα πληρώσει τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019.
Το ΙΚΑ τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.
Για τα υπόλοιπα ταμεία οι συντάξεις του Μαΐου θα πληρωθούν ως εξής:
Το ΝΑΤ θα πληρώσει τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.
Ο ΟΑΕΕ θα δώσει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019.
Ο ΟΓΑ θα πληρώσει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019.
Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα πληρώσουν τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τετάρτη.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα δώσει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2019.
Επιδόματα:
Το επίδοµα ενοικίου αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου.
Το ΚΕΑ.
Τα αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά (στεγαστικής συνδροµής και οµογενών) επιδόµατα για τους µήνες έως και τον Απρίλιο.
Οι συντάξεις και τα επιδόµατα των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει και σε εµβόλιµη πληρωµή ποσών επιδόµατος παιδιού.
ΟΠΕΚΑ: Πριν το Πάσχα τα χρήματα στους δικαιούχους
Πριν από το Πάσχα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σχεδιάζει την καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους δικαιούχους των προγραμμάτων του. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και έως τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου. Η προπληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί, ως εξής σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ:
– 18 Απριλίου θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και διατροφικά επιδόματα στο σύνολο των δικαιούχων. Αναλυτικά, θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν, μέχρι το 2018, από τους δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όσους υπέβαλαν αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί, μετά από τους ηλεκτρονικούς και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΑ. Όλοι θα εισπράξουν τα επιδόματα που δικαιούνται έως και τον Απρίλιο. Η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
– 24 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης (επίδομα ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από αυτήν την ημερομηνία. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο.
– 24 Απριλίου θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μηνός Μαρτίου.
– 24 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα Μαΐου σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες.
– 24 Απριλίου θα καταβληθεί το προνοιακό επίδομα στέγασης και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο.
– 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή ποσών για το επίδομα παιδιού, για να αντιμετωπιστούν ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο πλήθος δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018.
Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι η πληρωμή αυτή δεν αφορά τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού 2019 για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο ή όσους υπέβαλαν αίτηση Α21 μετά τις 26 Μαρτίου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στην επόμενη μεγάλη τακτική πληρωμή του επιδόματος παιδιού για το 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και, όπως προβλέπεται, δηλαδή, στα τέλη Μαΐου.
Δώρο Πάσχα ανέργων ΟΑΕΔ
Την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην καταβολή Δώρου Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής μητρότητας. Τέλος, έχει προγραμματιστεί και η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας, των επιδομάτων για τους μακροχρόνια ανέργους και των βοηθημάτων ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Συντάξεις Μαΐου 2019
Τις αυξημένες ανάγκες των συνταξιούχων λόγω Πάσχα φαίνεται να αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Εργασίας, και αναμένεται να προχωρήσει στην καταβολή των συντάξεων Μαίου 2019 νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Έτσι, και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, λόγω Πάσχα έχει προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα όλες οι πληρωμές, καθώς θα πραγματοποιηθεί προπληρωμή για τις συντάξεις Μαΐου στις 23 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον π. ΟΓΑ και π. ΟΑΕΕ και στις 24 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τα υπόλοιπα Ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ