Δημοκρατία Κέκληται -4ο επεισόδιο (Α' μέρος)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ellinismos 2
Το πρώτο μέρος του τέταρτου επεισοδίου της σειράς «Δημοκρατία Κέκληται», από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Η σειρά παρουσιάζει -για πρώτη φορά στην Ελληνική Τηλεόραση- ολοκληρωμένη την πολιτική, συ­νταγματική και κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα, την οργάνωση, τον συντονισμό και την παρου­σίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.
Δημοκρατία Κέκληται (Εισαγωγικό)
Δημοκρατία Κέκληται -2ο επεισόδιο
Δημοκρατία Κέκληται -3ο επεισόδιο
Στο τέταρτο επεισόδιο, παρακολουθούμε την ιστορία του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, που είναι η πρώτη μόνιμη στέγη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τον χώρο αυτό, επί της οδού Σταδί­ου, είχε επιλέξει ο Βασιλιάς Όθωνας ως προσωρινή κατοικία του, κατά τη διάρκεια της κατασκευής των Ανακτόρων, που σήμερα στεγάζουν τη Βουλή των Ελλήνων. Μετά, όμως, την καταστροφή του κτιρίου από πυρκαγιά, το 1854, το Κοινοβούλιο στεγάστηκε προσωρινά στο πίσω μέρος της πλα­τείας, σε χώρο που χτίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας της «Β΄ εν Αθήναις Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως, 1862-1864» και έγινε ευρέως γνωστό με το όνομα «Παράγκα».
Η κα­τασκευή του Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε το 1875 και η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής πραγματοποιήθηκε με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Εκεί, έως το 1935 και για ε­ξήντα χρόνια, διαδραματίστηκαν τα σπουδαιότερα γεγονότα της πολυτάραχης πολιτικής ζωής της χώρας, όπως οι ιστορικές πολιτικές αντιπαραθέσεις Τρικούπη – Δεληγιάννη, η δολοφονία του δευ­τέρου στα σκαλοπάτια της εισόδου, ολόκληρη η κοινοβουλευτική διαδρομή των Χ. Τρικούπη και Ελ. Βενιζέλου, η ιστορική ομιλία του Γεωργίου Α΄ και η καθιέρωση της Αρχής της Δεδηλωμένης, ο Εθνικός Διχασμός, η επέκταση των εθνικών συνόρων με την προσάρτηση των Ιονίων Νήσων, της Σάμου και της Κρήτης.
Επίσης, δεκάδες γεγονότα κοινοβουλευτικά και μη, μεταξύ των οποίων η Δίκη των Εξ, η βίαιη αποβολή των Κρητών αντιπροσώπων που απαιτούσαν την ένωση.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0SEICnqucu0&w=711&h=400]
Hellenic Parliament TV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ