Στις 9 – 10 Οκτωβρίου πέφτουν οι υπογραφές για τον IGB

Οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB αναμένεται να πέσουν στις 9 και 10 Οκτωβρίου στη Σόφια.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Εκτός από την διακρατική συμφωνία, στη Βουλγαρική πρωτεύουσα θα υπογραφούν και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, όπως το σύμφωνο μετόχων (Shareholders Agreement) καθώς και η συμφωνία δανειοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB).
Η συμφωνία θα υπογραφεί σε επίπεδο υπουργών ενέργειας και τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων θα συνδέει την Κομοτηνή με την βουλγαρική πόλη Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δικτύων αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου.
Ο IGB, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα, αρχικά προβλέπεται να λειτουργήσει μεταφέροντας ποσότητες της τάξης των 3 δισ. κ.μ. ετησίως. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, προβλέπεται να συνδεθεί με τον αγωγό TAP και σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς Βουλγαρίας Ρουμανίας και Βουλγαρίας Σερβίας αναμένεται να δώσει σάρκα και οστά στο λεγόμενο κάθετο διάδρομο, συνδέοντας τα Βαλκάνια με μια νέα εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Κασπία.
Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Βουλγαρία και μετόχους τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison.
Τον περασμένο Ιούλιο ο αγωγός εξασφάλισε την αδειοδότησή του ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πλέον κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Όπως αναφέρει και η ΡΑΕ στην απόφασή της για την αδειοδότηση, ο αγωγός θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και δημιουργώντας οφέλη τόσο για τους εγχώριους καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας.
Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ