Εξώδικο-σοκ προς ΑΜΕΑ: Ή φεύγετε σε 24 ώρες ή σας πετάμε στο …δρόμο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

amea monadaΡεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Εξώδικο που ισοδυναμεί με καταγγελία σύμβασης έστειλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία μονάδας φροντίδας στο Λουτράκι, ζητώντας από τους συγγενείς ατόμων με ειδικές ανάγκες να απομακρύνουν τους δικούς τους ανθρώπους εντός μόλις 24 ωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα τους πετάξουν στο …δρόμο, ζητώντας τη συνδρομή ακόμα και της Αστυνομίας.

Το εξώδικο που ισοδυναμεί με καταγγελία σύμβασης εστάλη πριν από λίγες ημέρες στους συγγενείς ατόμων με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται από τον Αύγουστο του 2018 στη μονάδα φιλοξενίας “Ελπίς Νοσηλευτική” που εδρεύει στο Λουτράκι Κορινθίας.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της μονάδας έστειλε δύο επιστολές στους κηδεμόνες και δικαστικούς συμπαραστάτες των φιλοξενούμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες στις 18-3-2019 και στις 17-4-2019 με τις οποίες ενημέρωναν ότι λόγω αλλαγής της δραστηριότητας της μονάδας και τη μετατροπή της σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, δεν μπορούν να φιλοξενούν πλέον άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση, ζητώντας τους να αποχωρήσουν.
Μάλιστα έθεσαν ως …εύλογο χρονικό διάστημα αποχώρησης την 15η Μαϊου 2019.
Όμως οι φιλοξενούμενοι με αυτισμό και νοητική υστέρηση δεν αποχώρησαν.

Από την πλευρά της η εταιρεία της μονάδας θεωρεί ότι προκαλείται ζημία σε βάρος της για κάθε ημέρα καθυστέρησης, διότι εξαιτίας της παραμονής των ΑΜΕΑ, δεν μπορεί να λάβει άδεια για μετατροπή της χρήσης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Με το εξώδικο που κοινοποιήθηκε στους συγγενείς στις 30 Σεπτεμβρίου, καταγγέλλουν τη σύμβαση με την οποία φιλοξενούνταν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ζητούν να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις της μονάδας εντός μόλις 24 ωρών!
Επισημαίνουν δε πως σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 24 ωρών, τότε θα ζητήσουν την αποβολή των ατόμων με ειδικές ανάγκες “ζητώντας τη σύμπραξη των αστυνομικών δυνάμεων, ή όποιας άλλης αρχής απαιτηθεί”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Με εξώδικο αντέδρασαν οι κηδεμόνες των ΑΜΕΑ

Στο παραπάνω εξώδικο, οι συγγενείς των ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση, απάντησαν χθες με δικό τους εξώδικο στο οποίο αναφέρουν:
“Με ιδιαίτερη έκπληξη, ελάβαμε γνώση των απευθυνόμενων προς εμάς από 23-9-2019 εξωδίκων σας, τα οποία μας επεδόθησαν την 30-09-2019. Το περιεχόμενο αυτών αρνούμαστε και αποκρούομε με πρωτοφανή αγανάκτηση.
Και τονίζουμε την έκπληξή μας, διότι, παρά την προηγηθείσα προς εμάς αλλά και προς τα προστατευόμενα από εμάς Α.Μ.Ε.Α. εν γένει επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά σας, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα εφθάνατε στο σημείο να μας απειλήσετε ότι θα καλέσετε αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρύνουν, προφανώς βιαίως, τα προστατευόμενα από εμάς μέλη.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προκλητικής και ψυχοφθόρας πολεμικής με στόχο την αποχώρησή μας από τη μονάδα σας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις αυθαίρετες αλλαγές στη διαβίωση των τροφίμων, την άρνηση φαρμακευτικής περίθαλψης για την οποία πρέπει εμείς να προνοούμε, την απαγόρευση να μαθαίνουμε πώς είναι τα παιδιά μας και άλλες παρόμοιες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και επιδεινώνουν την ήδη κατά πολύ βεβαρημένη κατάστασή τους.
Σας είναι γνωστό ότι εξαιτίας της εν γένει συμπεριφοράς σας αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου κα Σταθουλοπούλου, αλλά και στις αρμόδιες  Υπηρεσίες του Υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι σας έχουν διαβεβαιώσει ότι αναζητούν άμεση λύση φιλοξενίας των ΑΜΕΑ σε άλλη δομή, εν τούτοις ενεργώντας κατά πρωτοφανή τρόπο δια απειλής προσφυγής εις βάρος μας στις αστυνομικές δυνάμεις, παραβιάζετε κάθε όριο ανθρωπιάς, αλλά και δεοντολογικής συμπεριφοράς.
Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοί μας δεν είναι εμπορεύματα της επιχείρησής σας, ώστε να ασκηθεί εναντίον τους αναγκαστική μεταφορά και μάλιστα με τη συνδρομή της αστυνομίας, αλλά ανάπηροι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη αγάπης, στοργής, περίθαλψης και ιδιαίτερης λεπτής συμπεριφοράς.
Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι για την φιλοξενία των αναπήρων συγγενών μας ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΑΔΡΑ, αλλά και ότι, την ώρα που ζητάτε την αποχώρησή τους, και μάλιστα κατά απαράδεκτο και δυναμικό τρόπο, την ίδια ώρα δέχεσθε άλλα ΑΜΕΑ, με τους συγγενείς των οποίων έχετε συμφωνήσει να συνεχίσουν να φιλοξενούνται στη μονάδα σας.
Ήδη για τις τελευταίες ενέργειές σας έχουμε αναφερθεί εγγράφως στην κα Εισαγγελέα, την οποία συγχαίρομε για την επαγγελματική και ανθρώπινη συμπεριφορά της μέχρι σήμερα.
Σας έχουμε ήδη πληροφορήσει ότι μετά την επιδειχθείσα ως άνω συμπεριφορά σας, και εμείς οι ίδιοι δεν επιθυμούμε την παραμονή των αναπήρων συγγενών μας στη μονάδα σας. Και τούτο διότι η όλη διαγωγή σας δεν αρμόζει σε αναπήρους ανθρώπους, η δε περαιτέρω παραμονή τους προφανώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Οι αρμόδιοι του Υπουργείου μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν φροντίσει ώστε να φιλοξενηθούν σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης εντός του έτους 2019, ήτοι στους αμέσως προσεχείς μήνες.
Επειδή γνωρίζετε και γνωρίζομε άριστα ότι η μονάδα σας λειτουργεί κανονικότατα και είναι γεμάτη ηλικιωμένους.
Μέχρι τότε οι συγγενείς μας αυτοί δεν είναι δυνατόν, ούτε επιτρέπεται να μετακινηθούν και δη βιαίως.
Επειδή επισκεφθέντες τους συγγενείς μας διαπιστώσαμε έτι περαιτέρω μεταβολή της συμπεριφοράς σας επί τα χείρω. Επί πλέον ειδικότερα διαπιστώθηκε αυτοπροσώπως πολύ πρόσφατα ότι ενώ μετά το πέρας του επισκεπτηρίου τα ΑΜΕΑ μετεφέροντο στο χώρο του σαλονιού και στο προαύλιο ώστε να αλλάζουν παραστάσεις , εν τούτοις τα συγκεκριμένα ΑΜΕΑ – συγγενείς μας παρέμειναν έγκλειστα στα δωμάτιά τους”.

Στο εξώδικο τους οι κηδεμόνες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαμαρτύρονται και επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματος τους.
Υποστηρίζουν δε ότι “η όλη συμπεριφορά σας απάδει σε αναπήρους ανθρώπους και προκαλεί το κοινό αίσθημα, ενώ εγκυμονείται άμεσος κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας τους”.
Καλούν, επίσης, τους υπεύθυνους της μονάδας να συνεχίσουν αφού αμείβονται να περιθάλπουν τους αναπήρους συγγενείς τους για λίγο ακόμα χρόνο και μέχρις ότου μεταφερθούν με μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου.
Το λόγο έχουν πλέον τα αστικά και ποινικά δικαστήρια, όπου αναμένεται να λυθεί η διαφορά ανάμεσα στους συγγενείς και τους υπεύθυνους της μονάδας…

Πάντως, αναζητώντας πληροφορίες στο site της μονάδας, δεν φαίνεται πουθενά ότι προτίθενται να αλλάξουν χρήση. Μάλιστα στο site που έχει ανανεωθεί εντός του 2019, αναφέρεται πως έχει υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δη αυτισμό, όπως αυτά που θέλουν να αποβάλουν με το εξώδικο.

noitiki ysterisi elpis

aytismos site

Εξάλλου, προκύπτει πως η μονάδα κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια αλλά και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαμορφωμένη ειδικά για ΑΜΕΑ.

Βέβαια, τώρα θέλουν να αποβάλουν ΑΜΕΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

ypodomi site

http://directnews.gr/eidiseis/100134-eksodiko-sok-pros-amea-h-feugete-se-24-ores-h-sas-petame-sto-dromo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ