Δένδιας από τη Λευκωσία: "Η Κύπρος δεν είναι μόνη" -Πλήρης ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη έστειλε από τη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογράμμισε οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν το διεθνές δίκαιο ενώ τόνισε ότι δεν είναι επιλογή η στρατικοποίηση του θέματος από ένα κράτος δικαίου.
Αναφορές έγιναν και σ’ ότι αφορά το Κυπριακό από πλευράς Νίκου Δένδια, λέγοντας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Την ίδια ώρα δήλωσε ότι η τουρκική παραβατικότητα δυσχεραίνει την διαδικασία επίλυσης όμως όχι την θέληση της Ελλάδας για άρση της κατοχής στην Κύπρο.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1181246229386280960
.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο θα αντιμετωπιστούν.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Έλληνα ομόλογο του για συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1181247256814637057
.
Η Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη (Λευκωσία, 07.10.2019)
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος με τον φίλο ομόλογό μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.
Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται.
Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής.
Προχθές, στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Pompeo. Ο ίδιος έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα όπου βρισκόταν. Συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή.
Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.
Όπως συνηθίζω να λέω, η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα.
Η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Σήμερα επισκέπτομαι τη Λευκωσία προκειμένου να συντονίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Η Κύπρος, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνη.
Παράλληλα, συζητήσαμε και για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο.
Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί.
Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Στο πλευρό της Κύπρου λέει κι ο Τουσκ
Μήνυμα υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε εξάλλου κι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ, με ανάρτησή του στο twitter, την Δευτέρα (7/10) εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Ε.Ε προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις, λέγοντας ότι με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
sigmalive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ