ΕΛΠΙΔΑ για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΠΙΔΑ για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματαΣτις εργασίες του Athens Democracy Forum μετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεωςτης UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενώ μαζί με την κόρη του Robert F. Kennedy, Kerry Kennedy, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και μίλησαν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 
«Ειδικά τη φετινή χρονιά, τα θέματα του Athens Democracy Forum μας βάζουν όλους στη διαδικασία να ξανασκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα προχωρά μπροστά, επικεντρώνοντας τη σκέψη μας στις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις και κυρίως τοποθετώντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στο επίκεντρο της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου», ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός» και πρόσθεσε:
 
 
«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια χώρα που υποστήριζε τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας· μια χώρα που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα: αξίες-ακρογωνιαίους λίθους της βιωσιμότητας και της προόδου. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε πάντοτε μια χώρα διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς όπου ευδοκιμούσαν τα ευγενέστερα ιδανικά, τα οποία είναι η πυξίδα μας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Η Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας, παραμένει μια πόλη που διαχέει παγκοσμίως το φως του πολιτισμού και του ανθρωπισμού»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στις δύο προτεραιότητες που έχει θέσει ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO: την παιδεία και την πολιτιστική κληρονομιά. «Η παιδεία», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΛΠΙΔΑΣ, «είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί την ταυτότητα των ανθρώπων και των λαών. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας και πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη κάθε πολιτικής. Και οι δυο αυτές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να κάνει γενναία βήματα να προστατεύσει τον πλανήτη, τον πολιτισμό και το μέλλον».

vardinogianni 1
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,Ted Kennedy, Kiki Kennedy και Kerry Kennedy

Μάλιστα, έθεσε ως έτος ορόσημο το 2020: «Μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να υπενθυμίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτέλεσαν το σύμβολο ηρωικών μαχών που άλλαξαν τον κόσμο μας. Αυτή η ευκαιρία θα μας δοθεί το 2020, που είναι μια σπουδαία επέτειος, η οποία σηματοδοτεί τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού: η συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δυο επικές στιγμές της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης, που έχουν καταστεί ορόσημα του δυτικού κόσμου. (…) Το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να διαδώσουν το μήνυμα της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Συνάντηση με τον ΠτΔ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

vardinogianni 2
Kiki Kennedy, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Kerry Kennedy και Ted Kennedy στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο

Την εμβληματική δράση του Ιδρύματος Robert F. Kennedy αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και την αμέριστη και ενεργό συμπαράσταση της Kerry Kennedy στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο την κυρία Kennedy και την κυρία Βαρδινογιάννη. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το έργο σας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ήθελα όμως να σας ευχαριστήσω και για τη συμπαράστασή σας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της η κόρη του Robert F. Kennedy τόνισε: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν και να βρεθούν εδώ, όχι μόνο για να τα απολαμβάνουν οι Ελληνες, αλλά και για να μπορεί να τα δει όλος ο κόσμος στο φυσικό τους περιβάλλον». Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε κι εκείνη για τη σημασία της επιστροφής των Γλυπτών: «Η οικογένεια Kennedy είναι πραγματικοί φιλέλληνες. Αγαπούν την πατρίδα μας και είναι υπέρμαχοι της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συζητήσαμε αναλυτικά το θέμα και γνωρίζω πως η Kerry μέσα από τη διεθνή δράση της στηρίζει τη μεγάλη εθνική μας προσπάθεια».

Η κόρη του Kennedy στην ΕΛΠΙΔΑ

vardinogianni 4
Kerry Kennedy, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Ιορδάνης Παπαδόπουλος με τους μαθητές των σχολείων

Η πρόεδρος του Κέντρου Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Kerry Kennedy, μαζί με τον Ted Kennedy βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ». Οι δυο τους συνοδεύονταν από τη σύζυγο του Ted, Kiki Kennedy, τους Paul και Alison Lindley, επιχειρηματίες και ιδρυτές της μεγαλύτερης εταιρείας παιδικών τροφών στη Βρετανία με μεγάλη κοινωνική δράση, Douglas Hickey, διπλωμάτη εξειδικευμένο στο θέμα του υποσιτισμού, και Dawn Ross, διευθύντρια Διεθνούς Λειτουργίας του Κέντρου Robert F. Kennedy. Εκεί τους υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μαζί με τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», Μανώλη Παπασάββα, και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Η κυρία Βαρδινογιάννη, υποδεχόμενη τους επισκέπτες της στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, τους απένειμε τιμητικές διακρίσεις και σημείωσε: «Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι που σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ογκολογική μας Μονάδα. Το έργο σας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχηθώ να συνεχίσετε, γιατί κάνετε τον κόσμο καλύτερο, αλλάζοντας προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Εμείς σας θεωρούμε συμμάχους των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ».
Από την πλευρά της η κυρία Kennedy τόνισε: «Μαριάννα, έχεις φέρει τόσο πολλή ελπίδα στα παιδιά, στις οικογένειές τους, και όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό έχει βαθιά σημασία για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Η Μαριάννα όμως έχει φέρει την ελπίδα και σε όλους μας ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο διαφορετικό, βασισμένο στην αγάπη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη γενναιοδωρία». Συγκινημένος ο Ted Kennedy, καθώς παιδί αντιμετώπισε τον καρκίνο, είπε: «Είναι καταπληκτικό ότι έχετε δημιουργήσει ένα μέρος όπου οι γονείς μπορούν να μένουν με τα παιδιά τους στη διάρκεια της θεραπείας τους».

Διαδραστική παρουσίαση μαθητών

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης πραγματοποιήθηκε διαδραστική παρουσίαση μαθητών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» από το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την Axion Hellas. Στην εκδήλωση, που έγινε με την ευκαιρία του Athens Democracy Forum, δύο μαθητές από το γυμνάσιο και το λύκειο του Καστελόριζου, η Εφραίμα και ο Νικόλας, δύο μαθητές με καταγωγή από το Αφγανιστάν και Πακιστάν, φιλοξενούμενοι από το The Home Project, η Tayebe και ο Alex, καθώς και δύο μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, η Αννα και ο Ανδρέας, πραγματοποίησαν παρουσίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Εμπεδώνοντας τις αξίες μιας περιεκτικής κοινωνίας – Πού βρισκόμαστε ηθικά;».
Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος επεσήμανε: «Είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς να συμμετέχουμε για ακόμα μια χρονιά στο Athens Democracy Forum, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Axion Hellas και το Κολλέγιο Αθηνών και να μεταφέρουμε τις αξίες της δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πρέπει να είναι αληθινές στις ζωές των ανθρώπων». Η κυρία Kennedy από την πλευρά της είπε: «Πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη της νέας γενιάς έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας. Κι αυτό ακριβώς κάνει το Πρόγραμμα “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία”».
Ο πρόεδρος της Axion Hellas, Βασίλειος Πατέρας, και ο σύμβουλος της διοίκησής της πρίγκιπας Νικόλαος μίλησαν για τη δράση τους στην ακριτική Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για όλα όσα κάνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις ζωές τους. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω από κοινού με την κυρία Kennedy για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν», ανέφερε ο πρίγκιπας Νικόλαος. «Είμαστε υπερήφανοι που μέσα από το έργο της Axion Hellas μεταφέρουμε ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αξίες και τα ιδανικά και συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας», τόνισε ο κ. Πατέρας.

vardinogianni 5
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Μαρέβα Μητσοτάκη

Παρούσα ήταν και η εκτελεστική διευθύντρια του United Nations Democracy Fund, Annika Savill. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ακριβώς οι πρωτοβουλίες που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ», τόνισε, ενώ ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, Richard Jackson, μίλησε αναλυτικά για την εφαρμογή του Προγράμματος στο Κολλέγιο. Στη συνέχεια, οι έξι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Κολλεγίου Αθηνών και συντονιστή Κοινωνικών Επιστημών, Δρ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου, παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους στο πλαίσιο του «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», πραγματοποιώντας έναν ενδιαφέροντα διάλογο γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, η βασίλισσα Αννα-Μαρία, ο πρίγκιπας Νικόλαος και ο πρόεδρος του Athens Democracy Forum Αχιλλέας Τσάλτας.

vardinogianni 3
Kerry Kennedy, πρίγκιπας Νικόλαος και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Σημειωτέον ότι το «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασισμένο στο βιβλίο της Kerry Keneddy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy, διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για τέταρτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή άνω των 150 σχολείων ανά την Ελλάδα. Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, ενώ στόχο έχει οι μαθητές να εξοικειωθούν με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε ως μελλοντικοί πολίτες να διασφαλίσουν τη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ