DBRS: Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία εβδομάδα μετά τον «αυστηρό» S&P, ο καναδικός οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση του trend της Ελλάδας από ουδέτερο σε θετικό, διατηρώντας το αξιόχρεο της χώρας μας στο ΒΒ (low).

Η αξιολόγηση του καναδικού οίκου διατηρεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), την οποία «κυνηγάμε» προκειμένου να πετύχουμε την ένταξη της χώρας στο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος στην έκθεσή του, από την τελευταία αξιολόγηση στην οποία προέβη, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. «Μια νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει, με ισχυρή δέσμευση για να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα» επισημαίνεται. Σύμφωνα με τον DBRS, η Ελλάδα έχει πλέον πρόσβαση στην αγορά ομολόγων ενώ χαιρετίζει ως θετικές εξελίξεις την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ, το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και την πλήρη άρση των capital controls.
Για να προχωρήσει ο καναδικός οίκος σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, θα πρέπει να ισχύσουν οι εξής προϋποθέσεις: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.
Μετά την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και το πράσινο φως των Ευρωπαίων στην προπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αλλά και χάρη στην αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, τα μηνύματα επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα συνεχίζουν να είναι θετικά.
Η πλήρης άρση των capital controls και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 από την Κομισιόν είναι επίσης παράγοντες που έχουν βοηθήσει το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Και όλοι περιμένουν συνέχεια- υπό την προϋπόθεση ότι και η Αθήνα δεν θα αποκλίνει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο οίκος Moody’s είχε αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας την αναβάθμιση. Ωστόσο σε πρόσφατο σημείωμά του υπογράμμιζε πως η έγκριση του ESM και οι δυνάμεις του «Ηρακλή» συνιστούν ιδιαίτερα θετικά γεγονότα. Οι θετικές επισημάνσεις του έχουν μάλιστα γεννήσει προσδοκίες για μία «έκτακτη» αξιολόγηση.
Σημειώνεται πως με βάση των βαθμολογία του Moody’s απέχουμε τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ με βάση την πρόσφατη του S&P απέχουμε τρία.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ