Πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με κοινωνικές αναφορές και σημαντική δραστηριότητα στους χώρους από τους οποίους προέρχονται, είναι τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που συστάθηκε για «Τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2019».
Εκπροσωπούν τον Πολιτισμό, την Επιστήμη, την Παιδεία, την Επιχειρηματικότητα και φυσικά τον Τύπου και ήδη επεξεργάζονται τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Συγκεκριμένα, την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι:
• Αναστασία Κουμούση, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας
• Δημοσθένης Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Πατρών
• Περικλής Νταβλούρος, Καθηγητής Καρδιολογίας τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
• Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
• Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
• Ηρώ Τσιμπρή, Διευθύντρια «Αναπτυξιακή Αχαΐας»
• Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Εκπαιδευτικός/συγγραφέας
• Μαρίνα Ριζογιάννη, Δημοσιογράφος
• Βαγγέλης Γερογιάννης, Δημοσιογράφος
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Επεξεργάζονται το πλήθος των προτάσεων που κατατέθηκαν, τις κατατάσουν στις ενότητες που είναι οι Κοινωνία, Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία, Πολιτισμός – Τέχνες, Διοίκηση και Αθλητισμός, προκειμένου σύντομα να ξεκινήσει η ψηφοφορία του κοινού.
Σε κάθε κατηγορία πρόκειται να απονεμηθούν δύο βραβεία σε πρόσωπα και σε ομάδα / συνεργασία.
Γνωριμία με τα πρόσωπα της Κριτικής Επιτροπής
Ο Δημοσθένης Πολύζος είναι αναπληρωτής Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών με πολυποίκιλο ερευνητικό ενδιαφέρον. Είναι Associate Editor του Διεθνούς επιστημονικού περιοδικού CMES: Computer Modelling in Engineering and Sciences και οργανωτής πολλών Εθνικών και Διεθνών συνεδρίων.
Είναι συγγραφέας άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και άρθρων σε πρακτικά Εθνικών και Διεθνών συνεδρίων. Έλαβε το βραβείο Π. Σ. Θεοχάρης από την Ακαδημία Αθηνών και το μετάλλιο S.N. Atluri για την συμβολή του στην ανάπτυξη αριθμητικών μεθόδων. Είναι διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής των Συνεδρίων ICCES: International Conference in Computational and Experimental Sciences.
Ο Περικλής Νταβλούρος είναι αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αδυναμία στη διδασκαλία, τη νοσοκομειακή ιατρική και την κλινική έρευνα. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει μαθήματα σε ειδικευόμενους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Η αξιολόγησή του από τους φοιτητές της ιατρικής σχολής είναι υψηλή. Έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει κλινική έρευνα με πάνω από 100 δημοσιεύσεις και 1872 αναφορές (H-index 22). Συμμετέχει ενεργά στα περισσότερα πρωτόκολλα της Καρδιολογικής κλινικής, καθώς επίσης σε πολυκεντρικές μελέτες και registries ως συνερευνητής ή κύριος ερευνητής. Το κλινικό του έργο αφορά όχι μόνο στην επεμβατική καρδιολογία και στις συγγενείς καρδιοπάθειες, αλλά και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από την Καρδιολογική κλινική, πλην αρρυθμιολογίας.
Η Αναστασία Κουμούση είναι Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και από το 1986 εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αναπτύξει μεγάλη ανασκαφική δραστηριότητα στην πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή. Είχε επί σειρά ετών την εποπτεία των συστηματικών ανασκαφών και επιφανειακών ερευνών Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών.
Υπό την διεύθυνση και επίβλεψή της έχουν υλοποιηθεί συνολικά είκοσι έξι έργα αναστήλωσης και ανάδειξης βυζαντινών ναών, μεσαιωνικών κάστρων και αρχαιολογικών χώρων στην Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθο, καθώς και δυο μουσειακά έργα: η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης Φραγκοκρατίας στο Κάστρο Χλεμούτσι Ηλείας. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Θανάση Βγενόπουλο και έχει δυο παιδιά.
Ο Κλεομένης Μπάρλος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου από το 1981 διδάσκει “Οργανική Χημεία” και “Πεπτιδική και Συνδυαστική Χημεία”. Επιπλέον, το 1990 ίδρυσε την CBL Patras S.A. με την δραστηριότητα της οποίας ασχολείται έως σήμερα. Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό του έργο, στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης παραγώγων, αμινοξέων καθώς και πεπτιδίων και πρωτεϊνών μέσω ειδικών πολυμερών με βάση την τριτυλορητίνη, θεωρουμένη παγκοσμίως ως ένα μεγάλο βήμα στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών μεγάλου μεγέθους.
Ειδικότερα, η ρητίνη, γνωστή ως Barlos Resin, θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη διεθνώς στον τομέα των ρητινών, που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση σε στερεά φάση πεπτιδίων και πρωτεϊνών για ερευνητική και φαρμακευτική χρήση. Έχει τιμητικές αναφορές από κορυφαίους Ερευνητές παγκοσμίως. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων και έχει μεγάλο αριθμό αναφορών στη διεθνή βιβλιογραφία. Από τον Ιούνιο του 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος.
Η Άννα Μαστοράκου είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Είναι πυρηνική ιατρός και διατηρεί στην Πάτρα σύγχρονο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (RIA) με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Έχει 21 ελεύθερες ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, έξι ανακοινώσεις πόστερ σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και πέντε πλήρεις ερευνητικές δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα έντυπα. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
Γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στη Βενεζουέλα. Η οικογένειά της επέστρεψε στην Ελλάδα όταν εκείνη ήταν πλέον μαθήτρια Λυκείου και παρά τις δυσκολίες κατάφερε τα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των εξετάσεων και να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό ΩΡΛ Νίκο Μαστρονικολή, με τον οποίο έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Η Ηρώ (Αργυρώ) Τσιμπρή από τα Καλάβρυτα σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε ένα πτυχίο ΜΒΑ EUROPEAN Business στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Brighton στην Αγγλία, καθώς και πτυχίο Project Management από το κολλέγιο του Δουβλίνου. Από το 1999 κατέχει τη θέση της Διευθύντριας, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΑΧΑΪΑ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ», με έδρα τα Καλάβρυτα και υποκατάστημα στην Πάτρα.
Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου LEADER, Εκπρόσωπος των Ελληνικών ΟΤΔ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (Δίκτυο) LEADER και Τοπικής Ανάπτυξης (ELARD), της έχει ανατεθεί ο ρόλος της Εθνικής συντονίστριας για την Εθνική καμπάνια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Κοινοβουλίου (European Rural Parliament -ERP).
Η Μαρία Παναγιωτακοπούλου από το Αίγιο, είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Είναι υπεύθυνη και επιμελήτρια των εκδόσεων ΗΔΥΦΩΝΟ. Έχει κάνει θεατρική προσαρμογή σε πολλά λογοτεχνικά κείμενα και γράφει στίχους για τραγούδια.
Έχει ασχοληθεί με μεγάλη επιτυχία με την οργάνωση και την παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Είναι παντρεμένη με τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και έχει δύο κόρες.
Η Μαρίνα Ριζογιάννη γεννήθηκε στο Αγρίνιο είναι απόφοιτη της δημοσιογραφικής Σχολής RTPress και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών – Τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός του ΕΑΠ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1991 και από το 1996 ανήκει στο συντακτικό δυναμικό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και από το 2015 είναι η πρώτη γυναίκα Αρχισυντάκτριά της. Παράλληλα έχει την ευθύνη έκδοσης του Ιατρικού Ενθέτου της Εφημερίδας «Λόγοι Υγείας». Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τοπική τηλεόραση. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων, όπως και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων. Έχει συμμετάσχει ωα ομιλήτρια και συντονίστρια σε συνέδρια και ημερίδες εντός και εκτός Ελλάδος δημοσιογραφικού, κοινωνικού και ιατρικού ενδιαφέροντος.
Έχει πλούσια εθελοντική και κοινωνική δράση. Από το 1994 είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασμαστική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και το 2019 ανακηρύχτηκε το δεύτερο επίτιμο μέλος του Συλλόγου πανελλαδικά. Είναι μέλος, στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «ΦΑΡΟΣ» ως εκπρόσωπος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Είναι εθελόντρια των Special Olympics από το 1997 και μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής των «Γυναικών στην Ογκολογία στην Ελλάδα» (W40- w4o-Hellas). Για το κοινωνικό της έργο έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αργυρό σταυρό του Ε.Ε.Σ.
Ο Βαγγέλης Γερογιάννης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1978. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη δημοσιογραφία ως μαθητής το 1994 ως αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα «Τα ΣΠΟΡ της ΝΔ Ελλάδας» για έναν χρόνο περίπου. Από το 1998 μέχρι το 2000 εργάστηκε στην sportline.gr, στο πρώτο αθλητικό σάιτ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με μετάδοση ειδήσεων και live αγώνων. Από το 2002 εργάζεται στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ως αθλητικός συντάκτης και από τον Οκτώβριο του 2018 ως επικεφαλής του αθλητικού τμήματος, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού. Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε πολλές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κορυφαία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τελευταία τους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας τον περασμένο Αύγουστο. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και εκτός από τις σπουδές δημοσιογραφίες, έχει παρακολουθήσει σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), καθώς επίσης και προγράμματα Life Coaching, Διοίκησης και Ηγεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 14 Νοεμβρίου 2019, τιμήθηκε με ειδικό έπαινο από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου) το αθλητικό τμήμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για την ειδική έκδοση με αναφορά στους Μεσογειακούς Αγώνες, που επιμελήθηκε ο ίδιος. Είναι άριστος γνώστης και χρήστης internet και λειτουργικών συστημάτων MacOs – Windows, καθώς επίσης και διαχείρισης σελίδων στα Social Media (management). Ασχολείται ακόμα με το γράψιμο, το διάβασμα, την προσωπική ανάπτυξη και τα σπορ. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καραγκούνη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.