Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης-Αντικυθήρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εκτίμησή τους για τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων δίνουν οι σεισμολόγοι.

Σεισμός αισθητός στην Αθήνα από τα 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία. «Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, είπε πως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός και λόγω του ενδιάμεσου εστιακού βάθους συνήθως δεν έχει ούτε προσεισμούς ούτε μετασεισμούς. «Το ενδιάμεσο εστιακό βάθος και το γεγονός ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές βοήθησαν στο να μην έχουμε αρνητικές συνέπειες», σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτή η εστία είναι γνωστή στους σεισμολόγους και έχει δώσει και άλλους μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν».
Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ
Ισχυρή σεισμική δόνηση στα Αντικύθηρα
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα 27 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 09.23΄ στα Αντικύθηρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 Χλμ. Ν των Αντικυθήρων και σε απόσταση 258 Χλμ Ν της Αθήνας.
Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και η ΕΜΑΚ, ενώ κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκαν για προληπτικούς λόγους τα πρωτόκολλα ενεργειών μεγάλου σεισμού.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ