Σε εφαρμογή ο ψηφιακός φόρος (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρεμιέρα την πρώτη ημέρα του 2020 έκανε στην Ιταλία ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών.

Πρόκειται για επιβάρυνση της τάξης του 3% σε συναλλαγές τεχνολογικών εταιριών με παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ή έσοδα από παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στην Ιταλία τουλάχιστον 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και αποτελεί προπομπό της κοινοτικής οδηγίας για τη φορολόγηση κολοσσών όπως η Facebook, η Google και η Amazon.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_HmthY3fIkI&w=920&h=518]
.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli της Ρώμης Φραντσέσκο Ντι Τσιόμο, «τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθεί την πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση, όμως απέτυχε να συστήσει μια ένωση δασμών, κάτι που αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό λόγο πίσω από τις αδύναμες επιδόσεις της. Ακόμη πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι κάποια κράτη-μέλη κερδίζουν από αυτό. Αυτές οι χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, πρόσφεραν τεράστια φορολογικά κίνητρα για πολυεθνικούς τεχνολογικούς κολοσσούς».
Η επιβολή του φόρου ενδέχεται να επιφέρει απειλές για αντίποινα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά η ιδέα της φορολόγησης των αμερικανικών διαδικτυακών γιγάντων δεν είναι νέα στην Ιταλία.
Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το επίσημο ιταλικό κράτος αναγνωρίζει πως έχει μείνει πίσω στη φορολογική παρακολούθηση των εξελίξεων και νομοθετεί για αυτό, όπως πρόσφατα έκανε και η Γαλλία, η οποία δέχθηκε αμερικανικές απειλές.
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ενταθεί μετά την εφαρμογή του ψηφιακού φόρου και στην Ιταλία, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα αποτελέσει ένα επιπλέον πρόσκομμα στις ευρωαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ