ΟΧΙ….ΟΙ ΗΡΩΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ….

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ, ΟΥΤΕ ΤΟ 1821, ΟΥΤΕ ΤΟ 55-59.

Ιδού πώς ο Διγενής στα Απομνημονεύματά του με γλαφυρή αλλά και ως εκ των συσσωρευμένων εμπειριών του με τεκμηριωμένη γραφίδα ανατομικής διάγνωσης περιγράφει την αγωνίστρια Ελληνίδα της Κύπρου, απονέμοντάς της τον δίκαιο έπαινο:
«Αι νεάνιδες της Κύπρου όχι μόνον δεν υστέρησαν εις τόλμην και αυτοθυσίαν, αλλά και εφάνησαν πραγματικαί Σπαρτιάτιδες, Σουλιώτισσες κα Μεσολογγίτισσες». Και συνεχίζει αλλού: «Εις πολύ εμπιστευτικάς αποστολάς εχρησιμοποίουν το γυναικείον φύλον. Αι γυναίκες απεδείχθησαν πολύ έμπιστοι και παραδόξως ολιγότερον φλύαροι ή οι άνδρες εις την εκπλήρωσιν της αποστολής των, καθώς επίσης περισσότερον καρτερικαί εις τα βασανιστήρια των Άγγλων. Ουδεμία γυνή εξ εκείνων τας οποίας επέλεξα και εχρησιμοποίησα εις εμπιστευτικάς αποστολάς επρόδωσεν ή εφλυάρησεν ή απεκάλυψεν τι κατόπιν βασάνων υπό της ιεράς εξετάσεως». Και ως κατακλείδα προσθέτει: «Η Ελληνίς Κυπρία εφάνη αξία των ωραιοτέρων ελληνικών παραδόσεων».
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΑΛΥΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΔΕΣ, ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΕΣ….ΚΑΙ ΤΟ 74.
keimeno antonas ellinides
Μια από τις πολλές άγνωστες επικές και λυρικές ιστορίες… Από συγκινητική επική, εκπομπή Μηχανή του Χρόνου. Η Ε/Κ 78χρονη, ηρωίδα Καλλιόπη Αβραάμ, πρόσφυγας από την πρώτη μέρα της εισβολής, από το κατεχόμενο χωριό Λάρνακα της Λαπήθου. Βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία στο στρατόπεδο τησ ΕΛΔΥΚ. Ήταν η μάνα των ΕΛΔΥΚΑΡΙΩΝ. Τους μαγείρευε, κουβαλούσε νερό…τους έδινε θάρρος….Όταν το στρατόπεδο ύπουλα βομβαρδιζόταν από σμήνη Τουρκικών αεροπλάνων και χιλιάδες γιουρούκκηδες επιτίθεντο…. Ο ηρωικός διοικητής Σταυρουλόπουλος της είπε να φύγει για να σωθεί….Του απάντησε η Λεβεντομάνα Κυπραία Ελληνίδα…. Προσέξτε..! Που να αφήσω αυτά τα παιδιά…;;;; Αυτοί οι λεβέντες δεν φοβούνται να πεθάνουν …και θα φοβηθώ εγώ μια παλιόγρια;;; Και έπεσε μαχόμενη σαν τιμημένος ήρωας στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ…… Σκοτώθηκε με άλλους 39 ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥΣ και τάφηκε με στρατιωτικές τιμές στο Στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας η εθνομάρτυς μάνα και γιαγιά, αγκαλιά μαζί με τα αγαπημένα της παιδιά, εγγόνια ….Έλληνες ηρωικά πεσόντες….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ PHILENEWS
Οι Γυναίκες στον Αγώνα της ΕΟΚΑ – Philenews
www.philenews.com › oi-gnaikes-ston-agna-tis-eoka

Οι Γυναίκες στον Αγώνα της ΕΟΚΑ – Philenews
www.philenews.com › oi-gnaikes-ston-agna-tis-eoka
Mar 31, 2019 – Οι Γυναίκες στον Αγώνα της ΕΟΚΑ. … Για την πολύτιμη συνεισφορά τής «Θηλυκής ΕΟΚΑ» η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Κύπρου και σεμνή αγωνίστρια, … για τη συμβολή της Κυπρίας γυναίκας στον Αγώνα. Οι πρώτες σελίδες της … ήθος της γενιάς του ’55-’59 συνιστούν πηγή έμπνευσης και τόνωσης …
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ…..
Τα εγκωμιαστικά αποσπάσματα για τη Γυναίκα των πολυσχιδών αγώνων και των άγνωστων, εν πολλοίς, επιτευγμάτων κατά τον ένοπλο Απελευθερωτικό μας Αγώνα από τα Απομνημονεύματα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ παραθέτει η Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου στο πρόσφατο βιβλίο της από τις Εκδόσεις Εν Τύποις υπό τον τίτλο «Μη ορρωδήσασα», που δανείζεται από άλλο χαρακτηρολογικό παράθεμα του Στρατηγού Γρίβα-Διγενή στο έργο του «Χρονικόν Αγώνος ΕΟΚΑ» και με υπότιτλο «Ένα δοκιμιακό αντίδωρο», δηλωτικό της ευγνωμοσύνης της και ενός ανεξόφλητου χρέους προς τις χιλιάδες συναγωνίστριές της. Το εξώφυλλο κοσμεί το εικαστικό σύμβολο της γυναικείας «Μορφής» από ομώνυμο πίνακα του Γιώργου Κοτσώνη.
keimeno antonas ellinides1
Για την πολύτιμη συνεισφορά τής «Θηλυκής ΕΟΚΑ» η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Κύπρου και σεμνή αγωνίστρια, παρεμπιπτόντως και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), ενός εκ των παλαιοτέρων πολιτιστικών σωματείων του τόπου με εθνικοπνευματική δράση, εισηγείται στην εισαγωγή της: «…πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και δίκαιο να καταγραφεί εκτενέστερα, για να αναδειχθεί ο ρόλος της Κύπριας γυναίκας, η οποία μαζί και δίπλα από τον άνδρα, στην πρώτη γραμμή ή στα μετόπισθεν είχε ισάξια συμβάλει στην εποποιία του 1955-1959 την κορυφαία στιγμή της κυπριακής Ιστορίας». Και καταλήγει με την προσθήκη ότι μια τέτοια εργασία ολοκληρωμένης καταγραφής θα συνιστά παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.
www.epok.gr
ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ – www.ledrastory.com
Cyprushellenica.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ