Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Έρχεται ευρωπαϊκός έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες για το ξέπλυμα χρήματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι...

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

Του Μιχάλη Ψύλου απο τη naftemporiki.grΤην πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική...

Νεα επιβάρυνση για τους κατόχους αυτοκινήτων για την ασφάλεια τους

Υποχρεωτικές είναι από σήμερα 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον...

Ο Θυμιος Λυμπεροπουλος “διέλυσε” τον Κωστα Σκρεκα

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ άφησε βαριές αιχμές για εξυπηρέτηση...

“Ζαμάν φου” της ΤτΕ για τα προβλήματα των δανείων που πουλήθηκαν στα fund 

 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, η Τράπεζα...

Google: Η μεγάλη επένδυση στην χώρα μας

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε χθες σε ειδική εκδήλωση...

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα: Ποιοι ειναι οι δικαιούχοι

Συνεχίζεται η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό...

Φωτια στα νοικοκυριά από τις νέες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Απλησίαστος προμηνύεται ο χειμώνας για τους καταναλωτές με την...

100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Οι σχεδόν 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο...

Θρίλερ χωρίς τέλος: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο που περιείχαν οι ρωσικοί αγωγοί

Η Σουηδική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή...

Κλείνουν οι αιτήσεις για τους ανέργους για το Προγραμμα με επιδότηση 14.800 ευρώ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τους παρακάτω όρους:Να...

Η Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες της ΕΕ πιέζουν για πλαφόν στο Φυσικο αεριο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τής...

Ανεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης

Για «πάταξη» των φαινομένων αισχροκέρδειας στα καυσόξυλα μιλά το...

Ξεψύχησε μέσα στη ΜΕΘ μόλις έμαθε πως βγήκε σε πλειστηριασμό το σπίτι της

Μια 56χρονη κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ...

Στην Αθήνα θα βρεθεί το Φεβρουάριο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority-EBA) προκειμένου να αξιολογήσει τις διαδικασίες που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και να εξετάσει επιμέρους ζητήματα.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε χθες από το διευθυντή της Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Πάσχα, κατά τη συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και της Χρηματοδότησης της Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Η εν λόγω Επιτροπή Στρατηγικής, στην οποία προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, και στην οποία μετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.α. συνεδρίασε, την Πέμπτη, προκειμένου να θέσει τους βασικούς στόχους πολιτικής στο μέτωπο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και να συζητήσει τα ανοικτά μέτωπα στο πεδίο αυτό.
Η συνεδρίαση της επιτροπής άνοιξε με ενημέρωση και εισαγωγική παρουσίαση από τον Πρόεδρό της για τις προτεραιότητες στους τομείς της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο, καθώς η Ελλάδα θα απασχολήσει τη σύνοδο της FATF (Financial Action Task Force), της διεθνής αρχής για τους κανόνες αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στο Παρίσι.
Στη βάση αυτή, συζητήθηκε εκτενώς στην επιτροπή το θέμα της πρόσφατης αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο επεβλήθη όριο 18 μηνών στη διάρκεια επιβολής πράξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Η FATF είναι αντίθετη με αυτή τη ρύθμιση, καθώς επιθυμεί η αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων να γίνεται μόνον με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Αν και το 18μηνο, όπως ψηφίσθηκε προ διμήνου, συνοδεύεται με ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών για τις παλαιές διατάξεις δέσμευσης της Αρχής, ωστόσο αυτό το διάστημα δεν επαρκεί. Η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Άννα Ζαΐρη ανέφερε στην επιτροπή πως πρέπει να διευθετηθούν 3.000 διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, που σημαίνει πως όλες αυτές πρέπει να εξεταστούν από ανακριτές ή δικαστικά συμβούλια που θα αποφανθούν ή όχι για την επικύρωση τους.
Αν και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει ήδη κατατάξει τις υποθέσεις ανά δικαστήριο και δικαιοδοσία και έχει στείλει τις σχετικές ενημερώσεις, ωστόσο έχει καταδειχθεί πως θα πρέπει να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, ώστε να μην φθάσουμε στο σημείο για γραφειοκρατικούς λόγους να αρχειοθετηθούν αυτόματα εκατοντάδες υποθέσεις και να αποδεσμευθούν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν εγκληματικό προϊόν. Κατά πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας παράτασης πέραν του τριμήνου.
Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ανέφερε πως έχει αναληφθεί πρωτοβουλία, ώστε η Ελλάδα να λάβει τεχνική βοήθεια και να δημιουργήσει ένα «μητρώο περιουσιακών στοιχείων δεσμευμένων υπέρ του Δημοσίου», στο οποίο θα καταγράφονται και θα αποτιμούνται όλα τα assets που κατάσχονται λόγω ξεπλύματος χρήματος.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, δηλαδή για τη βάση δεδομένων στην οποία θα δηλώνονται τα φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες εταιρειών στην Ελλάδα. Το Μητρώο αυτό έχει θεσμοθετηθεί, αλλά έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί αν και η δημιουργία του αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας.
Παράλληλα, στην Επιτροπή Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ετέθη από την ΕΛΤΕ το ζήτημα της υποχρεωτικής εξέτασης από ορκωτούς ελεγκτές των οικονομικών καταστάσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δέχονται μεγάλες επιχορηγήσεις, κάτι που έγινε αποδεκτό με θετική διάθεση και θα εξετασθεί σε βάθος από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος, η επιτροπή συζήτησε για την προετοιμασία της επιτόπιας επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας για τον έλεγχο της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2015/849/EE για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στο εθνικό δίκαιο.
Θανάσης Κουκάκης, CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαλος με την ερώτηση για το δεκαχίλιαρο στο Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος του Γρηγόρη...

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το δεκαχίλιαρο ο παιχτης κατάφερε και τις 10.000 ευρω. Η ερώτηση ήταν ποιος απεικονιζόταν στο δεκαχίλιαρο.

Τελος εποχής: Έσβησε η χρυσή φωνή της νιότης μας – Πεθανε ο Σταματης Κόκοτας

Υπήρξε ένας απο τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της χώρας μας....

Χαμός με την απάντηση του Αλέξη Τσιπρα στην Μαρια Αναστασοπούλου οταν του ειπε: Δεν ακούμε...

Συνεντευξη του Αλέξη Τσιπρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδακη...

Σάλος με το κράξιμο του twitter στο love island του Σκαι – Ένα τσούρμο ψώνια,...

Μαύρα χάλια με το που άρχισε το νεο παιχνίδι του Σκαι που έρχεται να αποδειξει πως πάντα υπάρχουν και χειρότερα στην Ελληνική Τηλεοραση.

37χρονο πασίγνωστο μοντελο εντοπίστηκε νεκρή μεσα στο σπίτι της στους Αγίους Θεόδωρους

Νεκρή μέσα στο σπίτι τους στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας...

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

Τα πλαστικά χείλη της επίορκης αστυνομικού και η κατάντια της πατρίδας

Άλλο ένα συγκλονιστικό άρθρο από τον Μανώλη Κοττάκη στην...

Εκτέλεσε την γυναίκα του και το μωρο τους και μετά αυτοκτονησε

Ανείπωτη τραγωδία στη Λεκάνη Καβάλας, όπου ένας άντρας 50...