Αυτές είναι οι απάτες στα κρυπτονομίσματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να προσέξετε.

Το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω της έκδοσης κρυπτονομισμάτων, ναι μεν βοήθησε ιδιοφυείς ιδέες και εμπνευσμένους επιχειρηματίες, αλλά αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι.
Η προοπτική του εύκολου πλουτισμού προσέλκυσε τους απατεώνες πιο εύκολα από όσο το αίμα προσελκύει καρχαρίες. Επόμενο ήταν να χαθούν πολλά χρήματα. Και δυστυχώς, συνεχίζουν ακόμα να χάνονται.
Πολλοί επιτήδειοι χρησιμοποιούν τις λέξεις κρυπτονομίσματα, blockchain, Bitcoin, για να πουλήσουν πιο εύκολα την ιδέα τους. Παρουσιάζουν μια ομάδα ως επιπέδου champions league στα σχέδια, αλλά δεν διαθέτουν ούτε γήπεδο. Ζητάνε από εσάς να το χρηματοδοτήσετε. Σας εκμυστηρεύονται «εμπιστευτικά» ότι έχουν ήδη συμφωνήσει με τον μάνατζερ του Messi, για απευθείας μεταγραφή από την Barcelona. Τελικά, τα μόνα που θα πάρουν μεταγραφή είναι τα λεφτά σας προς την τσέπη τους.
Πρέπει να είσαι πολύ απελπισμένος ή εξαιρετικά αφελής, για να βάλεις τις οικονομίες σου σε ένα ψηφιακό νόμισμα που μέχρι χθες δεν το είχες ξανακούσει, μόνο και μόνο επειδή κάποιος που γνώρισες σήμερα, σε διαβεβαιώνει πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία. Πιστεύεις πως ανακάλυψες το νέο Bitcoin, ότι σε 1-2-3 χρόνια η τιμή του θα εκτοξευτεί; Γιατί βιάζεσαι; Αν (εδώ ρίχνει βαριά τη σκιά του ένα τεράστιο ΑΝ) φτάσει να αξίζει εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, δεν θα σε νοιάζει αν αγόρασες στα 2 σεντς ή στα 10. Αυτό όμως που θα σε νοιάξει είναι το κάψιμο των χρημάτων σου και η οδυνηρή διάψευση των προσδοκιών, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως ονειρευόσουν.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος για κάποιον αρχάριο στον χώρο των crypto, από το να δώσει χρήματα για ένα εκκολαπτόμενο νόμισμα που ούτε καν διαπραγματεύεται σε δημόσια ανταλλακτήρια. Το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για να δώσετε τα σκληρά κερδισμένα χρήματά σας είναι να βρίσκεται στο CoinMarketCap.com. Σημαίνει πως έχει περάσει από ένα στοιχειώδη έλεγχο από το επενδυτικό κοινό.
Πολλοί περισσότεροι από όσο νομίζετε αποτυγχάνουν σε αυτό το στάδιο. Δεν τα καταφέρνουν να εισέλθουν.
Όχι πως το να μπει στο CoinMarketCap σάς εξασφαλίζει κάτι. Πολλές εταιρείες που ήδη βρίσκονται μέσα είναι χωρίς αξία, όπως αποδεικνύεται από την ταχεία υποτίμησή τους στο μηδέν τα τελευταία χρόνια. Τι πιθανότητες να έχει κάποιο που δεν είναι καν μέσα; Αλλά ας πούμε ότι έχει. Ας πούμε επίσης πως οι ιδρυτές του έχουν ένα καταπληκτικό επιχειρηματικό μοντέλο που σας γοήτευσε. Πριν τους δώσετε τα ωραία σας λεφτουδάκια, έχετε εξαντλήσει τη λίστα με τους ανταγωνιστές του και καταλήξατε στο καλύτερο; Έχετε συγκρίνει τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη διοίκηση; Έχετε αξιολογήσει την εμπειρία τους στον κλάδο της τεχνολογίας ή τι έχουν επιτύχει στον επιχειρηματικό χώρο;
Αν ισχυριστούν ότι η ιδέα τους είναι τόσο πρωτοποριακή που δεν υπάρχει ανταγωνισμός, σημαίνει ή ότι δεν ξέρουν την αγορά ή ότι είναι πολύ νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, φύγετε μακριά. Δεν χρειάζεται να ακούσετε τίποτε άλλο. Αν σας πούνε πως στοχεύουν σε μια αγορά δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πως έχουν βρει τον τρόπο να λύσουν την πείνα στην Αφρική ή υπόσχονται παγκόσμια ειρήνη, μην τους πάρετε σοβαρά. Είναι η πλέον σίγουρη ένδειξη πως αργά ή γρήγορα θα αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Πρόκειται για άσχετους ή απατεώνες. Χωρίς να αποκλείεται να είναι και τα δύο. Νομίζετε πως έχουν τόσο καταπληκτική ιδέα που τη μοιράζονται με εσάς και όχι τα τσακάλια της Silicon Valley; Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τον λόγο έχει η επιστήμη. Και δεν εννοώ την οικονομική.
Όσοι την πατάνε, δεν σημαίνει ότι είναι χαζοί. Στην υπόλοιπη ζωή τους μπορεί να είναι πανέξυπνοι και επιτυχημένοι. Ωστόσο σαγηνεύονται από την ελπίδα του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού. Οι επιτήδειοι ξέρουν πού χτυπάνε. Σου λένε, βάλε λίγα χρήματα, ίσως σταθείς τυχερός. Τι ψυχή έχουν τα 500, 1.000, 10.000€; Δεν είναι έτσι. Δεν τα βρήκατε στον δρόμο. Στις επενδύσεις, αν συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο που βάζεις τα λεφτά σου στο καζίνο, τότε η αγορά θα σου φερθεί ανάλογα. Σαν να είσαι χαρτοπαίκτης.
Εξάλλου είναι θέμα αξιοπρέπειας. Είναι γεγονός πως με τα κέρδη το όνειρο των κοκτέιλ στην Καραϊβική, ενώ δίπλα λικνίζονται καλλίγραμμες χορεύτριες, θα βγει αληθινό. Μόνο που δεν θα είστε εσείς ξαπλωμένοι στην αιώρα ανάμεσα στα φοινικόδεντρα, αλλά αυτοί που πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
Δείτε τι λέγανε για τους επενδυτές τους οι ιδρυτές του BitClub ή τι πάθανε όσοι πίστεψαν αφελώς στο OneCoin. Στην καλύτερη, έχασαν τα λεφτά τους και στη χειρότερη, θα βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα κάγκελα. Τα νομίσματα μάλιστα που ακούω τελευταία να έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στην Ελλάδα, δεν είναι καν στο επίπεδο του One Coin ή του Bitclub. Πρόκειται για φτηνές απομιμήσεις. Το μόνο που μου φάνηκε συμπαθητικό ήταν κάποιο με αντίκρισμα σε ακίνητα. Ακριβώς επειδή υπάρχει αντίκρισμα.
Για όσο αξίζει η συμβουλή μας, αν τυχόν έχετε βάλει χρήματα σε τέτοια project, μη βάλετε άλλα. Ο κίνδυνος να μείνετε με τον μουτζούρη στο χέρι είναι παραπάνω από σοβαρός. Το χειρότερο είναι το να προσπαθήσετε να βάλετε και άλλους στο «κόλπο». Αν αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών (για να το πούμε ευγενικά), κινδυνεύετε να χαλάσετε τη σχέση σας μαζί τους.
Θα μου πείτε, τόσο σίγουρος είσαι; Όχι, δεν είμαι, όπως δεν το αποκλείω πως αν θα πάρεις λαχείο, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις. Όμως οι πιθανότητες δεν διαφέρουν και πολύ. Από κάτι τέτοια περιστατικά έχει βγάλει άσχημο όνομα το Bitcoin. Όσοι χάσετε τα χρήματά σας από τέτοια «επενδυτικά» σχήματα, μη βγάζετε τα απωθημένα σας εναντίον των κρυπτονομισμάτων. Τουλάχιστον από αυτή τη στήλη, έχετε προειδοποιηθεί. Επανειλημμένα.
Πηγή: euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ