Το κενοτάφιο των τριών πεσόντων αεροπόρων στη Σιθωνία από ψηλά (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαύρη επέτειος η σημερινή, καθώς την 1η Φεβρουαρίου 1995 έχασαν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Ίταμος της Χαλκιδικής.

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου 1995, δύο αεροσκάφη F5 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκτελούσαν χαμηλή, διατεταγμένη πτήση, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και προσέκρουσαν στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία Χαλκιδικής και οι τρεις χειριστές τους, ο σμηναγός Αριστείδης Μαρτάκης, ο υποσμηναγός Περικλής Κουβενταράς και ο ανθυποσμηναγός Γεώργιος Χουσελάς, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Στη περιοχή απέναντι από το σημείο της σύγκρουσης, στο όρος Ίταμος, έχει δημιουργηθεί κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή. Στο σημείο της πρόσκρουσης των πολεμικών αεροσκαφών, που ήταν ο λοφίσκος Στηθούρι, έχει στηθεί ένας μεγάλος σταυρός.

Παράλληλα, η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς.

Ο χρήστης του Youtube, George Sal, επιμελήθηκε ένα βίντεο με drone από τον ορεινό όγκο της Σιθωνίας όπου κατέπεσαν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη:

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=enrBFFqtJ5w&w=574&h=480]

.

Οι τρεις πεσόντες

sithonia pesontes treis aeroporoi

Υποσμηναγός Περικλής Κουβενταράς
Γεννήθηκε στην Ζηλευτή Τρικάλων το 1968.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1987 (63η σειρά) και αποφοίτησε τον Μάιο του 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος) και στην συνέχεια υπηρέτησε στην 341 Μοίρα της 111 ΠΜ και στην 343 Μοίρα της 113 Πτέρυ¬γας Μάχης (Μίκρα) ως χειριστής στα αεροσκάφη F-5.

Σμηναγός Αριστείδης Μαρτάκης
Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας το 1963.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1981 (57η σειρά) και αποφοίτησε τον Μάιο του 1985 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος). Στην¬ συνέχεια¬ υπηρέτησε στην 341 Μοίρα της 111 ΠΜ και στην 343 Μοίρα της 113 Πτέρυγας Μάχης¬ (Μίκρα) ως χειριστής στα αεροσκάφη F-5.

Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Χουσελάς
Γεννήθηκε στο Ζευγολατιό Κορινθίας το 1971.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1989 (65η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Τοποθετήθηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 113 Πτέρυγας Μάχης (Μίκρα) ως χειρι¬στής στα αεροσκάφη F-5.

voria.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ