«Ομόλογα ιδιωτικοποιήσεων» για 39 δημόσια κτίρια-φιλέτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Φώτης Κόλλιας

Τη λύση των ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων επαναφέρουν κάποιοι στην κυβέρνηση, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ούτε το 2012 θα καλυφθεί ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις, επειδή η αγορά ακινήτων είναι «κλινικά νεκρή». Τα ακίνητα συνεισφέρουν το 80%-85% του μεγαλεπήβολου στόχου για έσοδα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι δύσκολο να πωληθούν, γιατί ουδείς επενδύει σε μια χώρα που φέρεται ως υποψήφια για έξωση από την ευρωζώνη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με διεθνείς συμβούλους προκειμένου να δημιουργηθούν ομόλογα ιδιωτικοποιήσεων. Τα συγκεκριμένα ομόλογα θα έχουν ως αντίκρισμα τα έσοδα από τη μελλοντική πώληση κρατικής περιουσίας.
Πρώτα στη λίστα για ένταξη στα ομόλογα ιδιωτικοποιήσεων είναι τα 39 κτίρια που στεγάζουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, αρκετά από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα», αλλά είναι αδύνατον να μεταβιβαστούν. Οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, από τις επαφές που πραγματοποίησαν με θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, διαπίστωσαν ότι είναι δύσκολο να πωληθούν ακόμα και τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία έχουν σίγουρα έσοδα, γιατί τα μισθώνει το Δημόσιο. Το ίδιο απογοητευτικά αποτελέσματα είχαν και επαφές με εφοπλιστές και άλλους εγχώριους επενδυτές. Γι’ αυτό και εξετάζεται η ένταξη ορισμένων εξ αυτών σε ένα ομόλογο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα επιτρέψει στο Δημόσιο να αντλήσει κεφάλαια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά του έσοδα από την πώληση των κτιρίων.
Οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, μοντέλο που εφαρμόστηκε κατά κόρον από τις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη (τιτλοποίησαν και προεισέπραξαν τα έσοδα από διόδια, το σπατόσημο, τα Κρατικά Λαχεία κ.λπ.), δεν θεωρούνται και η καλύτερη λύση από την τρόικα. Ομως, με δεδομένες τις συνθήκες στην αγορά ακινήτων, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ξεσπάσει υπόγειος πόλεμος μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας και των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώτοι κατηγορούν το υπουργείο ότι έδωσε «ανεδαφικούς στόχους για τα έσοδα από πώληση κρατικής περιουσίας» και οι δεύτεροι θεωρούν ότι η τρόικα «γνώριζε ότι οι στόχοι είναι ανέφικτοι, αλλά τους δέχτηκε».
Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό (προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου 2012), ετοιμάζονται να προκηρύξουν άλλους τρεις διαγωνισμούς ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για τουριστικό ακίνητο στην Κέρκυρα, το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο και τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στην Κηφισίας. Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει, ωστόσο, εξαιτίας της καθυστέρησης στη μεταβίβαση των μητρώου ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία είναι εδώ και σχεδόν έναν χρόνο χωρίς διοίκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ