Μια αποθεωτική κριτική για το βιβλίο του Κ.Γρίβα «Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ιωάννης Κόντος, ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ

Η απουσία καινοτομίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία
1. Εισαγωγή
Διάβασα και θαύμασα το λίαν διεξοδικό και λίαν ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή Κωνσταντίνου Γρίβα με τίτλο «Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». [1]
Το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο προσφέρει ένα εκτεταμένο πανόραμα διεθνών δραστηριοτήτων σχετικών με την βληματοκεντρική στροφή που συντελείται παγκοσμίως σε αντίθεση με τις μεγάλες πλατφόρμες. Οι αναλύσεις των πολλών αμυντικών συστημάτων που περιέχει το βιβλίο υποστηρίζονται από πλούσιο κατάλογο βιβλιογραφικών αναφορών και σημειώσεις επ αυτών.
Εύχομαι η στρατιωτική μας ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη το βιβλίο αυτό και να υιοθετήσει κατά το δυνατόν τις πολύ χρήσιμες προτάσεις που περιέχει.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε χωρία του βιβλίου που αναφέρονται στην εφαρμογή σε Οπλικά Συστήματα με Τεχνητή Νοημοσύνη λόγω ειδικότητάς μου στον τομέα. [2]
Ελπίζω ειδικότεροι εμού να παρουσιάσουν διεξοδική επισκόπηση των θεμάτων των άλλων τομέων της Τεχνολογίας που στηρίζουν τα βληματοκεντρικά οπλικά συστήματα και που τόσον συστηματικά παρουσιάζει το εξαίρετο βιβλίο του κου Γρίβα.
Γενικά
Στην σελίδα 36 του βιβλίου ο κ. Γρίβας γράφει:
«Η εκρηκτική ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων αποτελεί μέρος της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η οποία περιλαμβάνει και πολλές άλλες τεχνολογίες και συστήματα που συνδυάζονται με την Πυραυλική Επανάσταση…
Το σημαντικότερο όμως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη αυτόνομων ή ημιαυτόνομων βλημάτων και ρομποτικών συστημάτων, ικανών να λειτουργήσουν επιχειρησιακά χωρίς να χρειάζονται λεπτομερή καθοδήγηση.»
Στην σελίδα 41 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Οι ίδιοι ακριβώς λόγοι ωθούν και προς την ανάπτυξη του μοντέλου που αυτή η εργασία αναφέρει ως βληματοκεντρικό πόλεμο. Δηλαδή την ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της πληροφοριοκεντρικής διαδικασίας… στο ίδιο το βλήμα με τη χρήση τεχνολογιών και συστημάτων όπως προηγμένους και φθηνούς αισθητήρες και ισχυρούς αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπουν την αυτόνομη λειτουργία του.»
Στην σελίδα 175 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Για την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων απαιτείται σοβαρή επένδυση σε τεχνολογίες της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης όπως… ρομποτικών συστημάτων, τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ. (Σημ. 236). Έτσι σε βάθος χρόνου οι αμυντικές δαπάνες από βρόχος που στραγγαλίζει την Ελληνική οικονομία θα μπορέσουν πιθανώς να μεταβληθούν σε μια βάση στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.»
Στην σελίδα 199 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Σε γενικές γραμμές η «πυραυλική επανάσταση» έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αναπτύσσει ρομποτικά συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως υβρίδια πλατφορμών- βλημάτων.
Επιτρέπει τη δημιουργία πολύ μικρών σε μέγεθος πυρομαχικών που μπορούν να συνδυαστούν με μικρές πλατφόρμες διάφορων τύπων, ιδιαίτερα δε με ρομποτικά συστήματα μικρών διαστάσεων…
Πριμοδοτεί τη μετατροπή υπαρχόντων βλημάτων σε έξυπνα με μικρό κόστος.»
Εν όψει της σπουδαιότητας του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που προβάλλει το βιβλίο του κ. Γρίβα στα ανωτέρω αποσπάσματα θα προχωρήσω στην αναφορά και σε μικρές προσθήκες επί μερικών οπλικών συστημάτων που εφαρμόζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη σύμφωνα με τον κ. Γρίβα. Θα ακολουθήσω την σειρά εμφάνισης των συστημάτων στο βιβλίο του.
Ινδικά Οπλικά Συστήματα
Στην σελίδα 264 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Για παράδειγμα στο νέο δόγμα χερσαίου πολέμου … ο στρατός ξηράς της Ινδίας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει … καθώς και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.»
Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής συστήματα που αναπτύσσονται για τις Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις και αξιοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη:
1) Voice Activated Command System
2) Automatic Target Recognition
3) Remotely Operated Vehicle
4) Unmanned Surface Vessel
5) Shipboard Equipment Condition Monitoring System
6) Unmanned Underwater Vehicle
7) Drone Assisted Mine Protected Vehicle
Περισσότερα στοιχεία στα [3] και [4].
Το Αμερικανικό Οπλικό Σύστημα Μ1156
Στην σελίδα 405 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Μια οικονομική μέθοδος αύξησης της ακριβείας βλημάτων πυροβολικού είναι η τοποθέτηση κιτ επαύξησης της ακριβείας σε οβίδες πυροβολικού. Ένα σχετικό σύστημα είναι το Μ1156 της Αμερικανικής Orbital ATK, το οποίο ουσιαστικά κτίζεται γύρω από έναν έξυπνο πυροσωλήνα».
Το «κιτ» έχει σκοπό την μείωση των απωλειών αμάχου πληθυσμού και των παράπλευρων ζημιών. Το «κιτ» βιδώνεται στην οβίδα των πυροβόλων 155 χιλιοστών. Χρησιμοποιεί συσκευή GPS για τον προσδιορισμό της θέσης του σε σχέση με τον στόχο και διαθέτει μικρά αεροδυναμικά πτερύγια για την διόρθωση της τροχιάς του. Διαθέτει επίσης επιλογή ασφαλούς αποτυχίας (fail safe) που αποτρέπει την έκρηξη του βλήματος εάν προβλέψει ότι το βλήμα δεν θα προσγειωθεί εντός μέγιστης ακτίνας 150 μέτρων από τον στόχο. Η απόφαση αυτή «λαμβάνεται» 5 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του βλήματος. Το κιτ είναι αυτοδύναμο και ενώ δεν διαθέτει μπαταρία τροφοδοτείται με ενέργεια από δική του γεννήτρια. [5 έως 8]
Το Ισραηλινό εξοπλιστικό πρόγραμμα Carmel
Στην σελίδα 428 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Μια εικόνα για το πώς μπορεί να είναι η αρματικές δυνάμεις του μέλλοντος μας προσφέρει το Ισραηλινό πρόγραμμα Carmel που ανακοινώθηκε στις 4 Αυγούστου 2019 και το οποίο επιδιώκει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που θα ενισχύσει την αυτονομία των μελλοντικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων (Σημ. 528).»
Το Ισραηλινό υπουργείο άμυνας κάλεσε τρεις βιομηχανίες (Rafael, Elbit Systems και IAI) να παρουσιάσουν συστήματα επίδειξης για το άρμα Μ-113 αντί του μελλοντικού παρόμοιου άρματος που θα διαθέτει γεννήτρια Ντήζελ και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για την παροχή ισχύος προς όλα τα συστήματα. Οι προτάσεις των βιομηχανιών θα αξιοποιούν δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αξιοποιηθούν από την Rafael και για την φάση σχεδιασμού και για την επιχειρησιακή φάση. Κατά την φάση σχεδιασμού θα υποστηρίζεται το προσωπικό στην κατανόηση της υπάρχουσας κατάστασης.
Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αξιοποιηθούν από την Elbit για την υψηλή αυτονομία του άρματος σχετικά με οδήγηση, ταχεία εμπλοκή και διαβάθμιση στόχων καθώς και σκόπευση υψηλής ακριβείας επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αξιοποιηθούν από την ΙΑΙ για την αυτονομία κατά την διοίκηση μάχης βασισμένη σε σύστημα βαθειάς μάθησης (deep learning). Ειδικότερα θα αντιμετωπίζονται προβλήματα αυτονομίας στην πλοήγηση και προσαρμογής σε οχήματα διαφόρων τύπων. [9]
Τεχνητή Νοημοσύνη Για Τορπίλες
Στην σελίδα 508 του βιβλίου γράφει ο κ. Γρίβας:
«Η αύξηση του βεληνεκούς, σε συνδυασμό με τη δραστική ενίσχυση των ικανοτήτων αυτόνομου ηχητικού εντοπισμού και κατηγοριοποίησης στόχων από τις ίδιες τις τορπίλες χάρη στις προόδους στην πληροφορική και ιδιαίτερα στον τομέα που αναφέρεται ως «αντιληπτική τεχνητή νοημοσύνη» επιτρέπει τη χρήση τους και σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν και φίλια ή ουδέτερα πλοία.»
Τορπίλες με ενσωματωμένους υπολογιστές μπορούν να έχουν αυτόματη πλοήγηση που βασίζεται σε μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Η Ρωσία έχει αναπτύξει το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα “Status-6” or “Poseidon,” εξοπλισμένο με πυρηνικό εκρηκτικό που ενδεχομένως θα αξιοποιεί μεθόδους ΤΝ για την πλοήγησή του και το οποίο αποτελεί όπλο κατά εχθρικών αεροπλανοφόρων. Αυτόνομα οχήματα χωρίς πυρηνικά είναι εξίσου πιθανά με στρατηγικές επιπτώσεις. Φαίνεται ότι αναπτύσσονται τέτοια οχήματα από την Κίνα η οποία προωθεί εντόνως την Τεχνητή Νοημοσύνη. [10 έως 17]
Επίλογος
Στο άρθρο αυτό αναφέρθηκα σε όσα οπλικά συστήματα στηριγμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη βρήκα να περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Γρίβα. Προσέθεσα μερικά στοιχεία για αυτά που άντλησα από την αναφερόμενη παρακάτω Βιβλιογραφία. Προφανώς θα ήταν ανέφικτο να συμπεριληφθούν στο βιβλίο του κ. Γρίβα τέτοια πρόσθετα στοιχεία για τις πολλές δεκάδες νέων τεχνολογιών που περιγράφονται στο ήδη ογκώδες αυτό βιβλίο με τους εντυπωσιακούς αριθμούς των 652 σελίδων και των 603 βιβλιογραφικών αναφορών.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα οπλικά συστήματα στηρίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν και στην Πατρίδα μας. Το επιστημονικό μας δυναμικό στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης που εργάζεται στην Ελλάδα ή έχει αναγκαστεί να ξενιτευτεί λόγω λανθασμένων επιλογών των προσφάτων Κυβερνήσεων είναι επαρκέστατο για το σκοπό αυτό.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον Κυβερνήσεις της Ελλάδος με τον απαιτούμενο πατριωτισμό που θα κατανοήσουν ότι το αναπτυξιακό μέλλον της Πατρίδας μας πρέπει να είναι τεχνολογο-κεντρικό, και όχι τουριστικο-μεταπρατικο-κεντρικό, ώστε να πράξουν αναλόγως.
Όπως πολύ εύστοχα αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του κ. Γρίβα:
«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας σπάνιας ιστορικής ευκαιρίας να συνδυάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις με τις γεωπολιτικές της ανάγκες και να αναπτύξει ένα μοντέλο Άμυνας προσαρμοσμένο στις δικές της ιδιαιτερότητες και ενσωματωμένο σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.»
Θέτοντας ένα εναγώνιο για όλους τους πατριώτες ερώτημα ως εξής:
«το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιήσει (ενν. η Ελλάδα) αυτή την ευκαιρία πριν είναι πολύ αργά».
Τελειώνω όμως χωρίς πεσιμισμό και ορμώμενος από την πρόταση του κ. Γρίβα στην σελίδα 529 του επισκοπούμενου βιβλίου του:
«να πείσουμε τον αντίπαλο ότι … αν οδηγηθούμε στον πόλεμο σκοπεύουμε να νικήσουμε»
και προτείνω η «Θεωρία Νίκης» του κ. Γρίβα για τον θερμό πόλεμο να υιοθετηθεί και για τον ψυχρό οικονομικό και πολιτισμικό πόλεμο που εξελίσσεται από το 2010 εναντίον της Πατρίδας μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Κωνσταντίνος Γρίβας(2019). «Η Νέα Στρατιωτική Επανάσταση και η Ελληνική Αμυντική Στρατηγική», Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα.
2. Ιωάννης Κόντος (2017). «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ελληνικές Εφαρμογές», Εκδόσεις Νότιος Άνεμος, Αθήνα.
3. TECHNOLOGY PERSPECTIVE AND CAPABILITY ROADMAP (TPCR) Indian Ministry of Defense Project Report, 2018.
4. Indian Government Ministry of Defense Annual Report Year2018-2019.
5. John Gordon IV et al (2019), “Army Fires Capabilities for 2025 and Beyond”, RAND Corporation, Santa Monica, Calif.
6. Joe Gould (2015) “US Army ‘Dumb’ 155mm Rounds Get Smart”, Defense News, March 13th.
7. “Army’s precision guidance kit achieves new acquisition milestone, demonstrates high reliability”, (http://www.army.mil/article/147555/Army precision guidance kit achieves new acquisition milestone demonstrates high reliability/) – Army.mil, 30 April 2015.
8. “Orbital ATK’s 155mm Artillery Precision Guidance Kit Meets All Requirements During Test” (http://armyrecognition.com/june 2015 global defense security news uk/orbital), Army recognition.com, 30 June 2015.
9. Tamir Eshel (2020) “Israel’s Carmel Programme Charting Future Concepts for Mounted Combat” European Security & Defence 7. February 2020.
10. “Fundamentals of Naval Weapons Systems, Weapons and Systems” Engineering Department of the United States Naval Academy https://fas.org/man/dod-101/navy/docs/fun/index.html
11. Geist, E. and A. J. Lohn (2018), How Might Artificial Intelligence Affect the Risk of Nuclear War?. Santa Monica, CA: RAND Corporation, 2018. https://www.rand.org/pubs/perspectives/PE296.html.
12. Horowitz M. C.( Forthcoming). “Military Robotics, Autonomous Systems, and the Future of Military Effectiveness,” in The Sword’s Other Edge: Tradeoffs in the Pursuit of Military Effectiveness, ed. Dan Reiter (New York: Cambridge University Press,
13. Horowitz M. C. (2019) “A Stable Nuclear Future? The Impact of Autonomous Systems and Artificial Intelligence” December.
14. O’Shaughnessy E. M. (2012) “Characterising the Relative Permittivity and Conductivity of Seawater for Electromagnetic Communications in the Radio Band – Summary Report ,” School of Engineering and Information Technology, UNSW@ADFA, http://ojs.unsw.adfa.edu.au/index.php/juer/article/download/621/393.
15. Schneider J. (2016), “Digitally-Enabled Warfare: The Capability-Vulnerability Paradox,” Center for a New American Security, August, https://www.cnas.org/publications/reports/digitally-enabled-warfare-thecapability-vulnerability-paradox
16. Sutton H.I. (2019), “Poseidon Torpedo,” Covert Shores, February 22, 2019, http://www.hisutton.com/Poseidon_Torpedo.html.
17. Sutton H. I. (2018) “Countering Russian Poseidon Torpedo,” Covert Shores,August15,http://www.hisutton.com/Countering_Russian_Poseidon_Torpedo.html.
πηγή: www.militaire.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ