Την ώρα που η Γερμανία προωθεί μεθοδικά την απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας – Τουρκίας, «συστημικά» γερμανικά μέσα μεγάλης κυκλοφορίας, εγκαταλείποντας τα προσχήματα, χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά κακή ιδέα» την απόφαση της Κύπρου να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας μπροστά στην έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από το καθεστώς Ερντογάν.
«Ηταν μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχει πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να μεσολαβήσει στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής. Διότι η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα τόσο στη Μεσόγειο όσο και έναντι της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο παράλογο ότι ο πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας τηλεφώνησε στη Μόσχα και όχι στις Βρυξέλλες. Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να θυμίσουν στους Κύπριους ποιους στρατηγικούς στόχους ακολουθεί ο Πούτιν: την αποδυνάμωση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» ανέφερε η μεγάλης κυκλοφορίας «Süddeutsche Zeitung», παραβλέποντας ότι η ΕΕ είναι πολιτικά ανύπαρκτη το δε ΝΑΤΟ σφυρίζει αδιάφορα.
Το πόσο ενοχλήθηκαν οι επικυρίαρχοι Γερμανοί που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ελληνοτουρκική κρίση εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, καταδεικνύει και η παρακάτω παράγραφος της εφημερίδας, η οποία σχολιάζει:
«Το να δίνεις σε αυτούς τους δύο ηγέτες (σ.σ.: Πούτιν – Ερντογάν) τη δυνατότητα να λύσουν τη διαμάχη στο Αιγαίο κατά το δοκούν θα ισοδυναμούσε με πολιτική χρεοκοπία της Ε.Ε. Πριν από 10 μέρες τουρκικά ερευνητικά ήθελαν να κάνουν έρευνες μπροστά στο Καστελόριζο στις ακτές της Τουρκίας. Και αυτό θα συνιστούσε παράβαση δικαίου. Τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες είχαν έρθει επικίνδυνα κοντά. Η καγκελάριος Μέρκελ και Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν όμως να μεσολαβήσουν. Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και αυτή τη φορά Βρυξέλλες και Βερολίνο; Το να ζητάει ένας Ευρωπαίος ηγέτης -η χώρα του οποίου απολαμβάνει της προστασίας του ΝΑΤΟ- τη βοήθεια του Κρεμλίνου δεν είναι απλώς αστείο, αλλά και ανόητο. Γιατί δηλαδή να μην μπορέσει η Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας;».
Εντούτοις, την ίδια ώρα, ο αντιφατικός αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι ο «εξαιρετικά ανυπεράσπιστος» Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τον «χοντροκομμένο Ερντογάν που θέλει να επιβάλει τετελεσμένα»…
Πηγή: newsbreak.gr