Γιατί η κυβέρνηση θύμωσε με το πρωτοσέλιδο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν γνωρίζω (είμαι σίγουρος ούτε και εσείς) κανέναν στην Ευρώπη (έχω την αίσθηση και σε όλο τον κόσμο) που να δέχεται καθημερινά τόσες απειλές και τόσες ύβρεις χωρίς να αντιδράσουν ούτε η κυβέρνηση ούτε τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής.

Από τον Γιώργο Τράγκα

«δημοκρατία»

Είναι πρωτοφανής (έως και ύποπτη) η παθητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στις ύβρεις και στους φραστικούς προαπηλακισμούς των αξιωματούχων του «σουλτάνου», που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκαλέσει «συμμορίτες» όλους τους Ποντίους και τους Ελληνες της Σμύρνης, ενώ συχνά πυκνά χρησιμοποιεί τη φράση-απειλή «θα το πληρώσουν αν…». Ο υπουργός Αμυνας, ο Ακάρ, έφτασε στο σημείο να πει ότι «αν δεν υποταχθούμε στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα γίνουμε μεζές». Συχνά πυκνά ακούμε όλους τους συμβούλους του Τούρκου προέδρου να λένε ότι θέλουν το μισό Αιγαίο, τη Θράκη, την Κρήτη και τη Ρόδο. Ακόμη δεν έχουμε ακούσει απαιτήσεις για… τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα! Μια εφημερίδα, η «δημοκρατία», τόλμησε να πει αυτό που θα έλεγε κάθε Ελληνας ή κάθε πολίτης της περιοχής των Εσπερίδων ή κάποιας φυλής πάνω στον πλανήτη εάν απειλείτο τόσο πολύ και η κυβέρνηση εξανέστη και αμέσως φώναξε: «Πιπέρι στο στόμα».

Τι είπε η εφημερίδα και μάλιστα στα τουρκικά; Ό,τι λένε δισεκατομμύρια άνθρωποι πιεζόμενοι από κάποιον που τους χαλάει με τσαμπουκά και με βρόμικες μεθόδους τη ζωή, τη δουλειά, το σπίτι. «Fuck you». Αυτό έκανε τίτλο η «δημοκρατία» στην πρώτη σελίδα της, απαντώντας στις ύβρεις της παρέας του Ερντογάν. Έτσι είχε απαντήσει και ο αείμνηστος εθνάρχης Καραμανλής σε δημοσιογράφο που τον είχε προκαλέσει. Ο ιδρυτής της Ν.Δ. καταγόταν από την Πρώτη Σερρών και γνώριζε τουρκικά (η Πρώτη Σερρών λεγόταν Κιούπκιοϊ).

Είναι περίεργο, είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζεις με τέτοια ηττοπάθεια τους γείτονες. Είναι προοίμιο ταπεινωτικής συμφωνίας και εθνικής ήττας. Είναι εντελώς τρελό ακόμη και για το διπλωματικό «savoir vivre» να βγάζεις ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών σε βάρος μιας δικής σου εφημερίδας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Η διπλωματική ευγένεια απέναντι σε έναν υβριστή της Ιστορίας σου και της σημαίας σου δείχνει ότι είσαι έτοιμος για μεγάλες υποχωρήσεις. Οπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Η διαρκής μετριοπάθεια καθίσταται στο τέλος χειρότερη της αδυναμίας».

Ο γερμανόφιλος σημερινός πρωθυπουργός έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός διοικητού μπανανίας ή προτεκτοράτου, ο οποίος παίρνει απευθείας οδηγίες από τη Δύναμη ή το κράτος που κατέχει τον δορυφόρο. Με εργαλείο την «ιατρική τυραννία», τα ακραία μέτρα εναντίον ενός υπαρκτού ιού γρίπης, θα μειώσει τους μισθούς στη χώρα, θα κάνει υποχρεωτική την τηλεργασία με μειωμένες αποδοχές, θα καταργήσει όλα τα δώρα, θα ψαλιδίσει τις συντάξεις και θα λιώσει χιλιάδες αδύναμες επιχειρήσεις. Τη θέση τους και το ποσοστό τους στην αγορά θα πάρουν άλλες. Και αυτές θα ελέγχονται στην πλειονότητά τους από τη Γερμανία. Σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν στη χώρα μας ούτε τα μεγάλα ονόματα που τώρα ελέγχουν διάφορους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Ο Μητσοτάκης προετοιμάζει την τελική φάση του μνημονίου και της πλήρους δορυφοροποίησης από τη Γερμανία. Μικρότερος ελληνικός πληθυσμός, μεγαλύτερο μιξάρισμα με ξένους. Μικρότερα σύνορα, όπως θα τα ορίσει το Βερολίνο. Θα πουν ότι η Ευρώπη διαπραγματεύεται με την Αγκυρα. Και επομένως το θέμα είναι μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας. Και για να μη νιώθει αδικημένος ο μεγάλος περιφερειακός πελάτης, θα πάρει «κάποια πράγματα» από τα νότια σύνορα της Ευρώπης.

Ο Μητσοτάκης, με εργαλείο πάντα τον φόβο και τα μέτρα για τον Covid-19, θα συρρικνώσει το εισόδημα, θα φτάσουμε στα όρια της Βουλγαρίας. Και βλέπουμε. Στόχος του (είναι εμφανής), να μην υπάρχει πουθενά αντίδραση. Να μην ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας. Να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πολιτών ικανή να γεννήσει διαδηλώσεις και ραγδαία κυβερνητική φθορά με πολιτικό κόστος.

Η προβολή στο κομπιούτερ της κυβερνητικής στρατηγικής είναι ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης και γύρω γύρω φαβέλες. Επειτα από κάποια χρόνια, μετά το πλήρες στύψιμο της αστικής τάξης, μετά την εμπέδωση της πολιτικής αγωνίας και της τηλεργασίας, θα έρθει η εξαγορά της γενιάς των απογόνων της σημερινής πλουτοκρατίας. Το σύνολο της οικονομίας θα περάσει στα γερμανικά χέρια και η περιοχή θα είναι πραγματική περιφέρεια, ουσιαστικά γερμανική. Ο σημερινός πρωθυπουργός καβάλησε καλά το άρμα του Covid-19 και διευκολύνεται από τα μέτρα αναχαίτισης του ιού. Μειώνει στο έπακρο τις διαμαρτυρίες για την οικονομική καταστροφή που έχουν φέρει τα μέτρα του. Αποδίδει αυτήν την εθνική ισοπέδωση στην πανδημία και έτσι κρύβει τις ευθύνες του. Συγχρόνως σκεπάζει όλες τις ευθύνες για την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα. Δηλαδή τις χαίνουσες πληγές στο εθνικό σύστημα υγείας. Τις υπόγειες αίθουσες χωρίς παράθυρα που φιλοξενούν τους μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ακατάλληλα κτίρια, έλλειψη καθηγητών αλλά και καθαριστριών στα περισσότερα σχολεία. Ο Μητσοτάκης βολεύεται με την εντολή «βάλε μάσκα για τον Covid-19», αλλά εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να βάλει φίμωτρο σε όλους τους πολίτες.

Συμβαίνουν σκάνδαλα για τα οποία ουδείς απολογείται. Δίνει 6.000.000 σε φίλους της σαγράδα φαμίλια και παραλαμβάνει χωρίς κανέναν έλεγχο μάσκες-τραπεζομάντιλα για τα παιδιά μας. Ουδείς παραιτείται. Αγοράζει Rafale χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει τη Βουλή ή τα άλλα κόμματα.

Τα βρίσκει είτε με την Dassault είτε με τον εκπρόσωπό τους στην Αθήνα και βαδίζει όπως του λένε οι Γερμανοί ή τα συμφέροντα της οικογένειάς του. Παρουσιάζει, έχοντας πληρώσει καλά τα κανάλια, το μαύρο άσπρο. Μέχρι σήμερα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο δεν έχει κοινοποιήσει στον λαό, που τον ψήφισε και τον έκανε πρωθυπουργό, τα πρακτικά των συμφωνηθέντων με την Τουρκία στο Βερολίνο.

Υπάρχει αίσθηση ότι πιστεύει ακράδαντα ότι έχει δικαίωμα ζωής ή θανάτου πάνω στον πληθυσμό αυτής χώρας. Ενδεχομένως εκτιμά ότι θα κυβερνήσει ως τύραννος με «φωτιά και τσεκούρι» χωρίς να απολογηθεί σε κανέναν μέχρι τις επόμενες εκλογές! Θεωρεί βέβαιο ότι ακόμη και να προδώσει, ακόμη και να αλλάξει τη Λωζάννη, αυτό θα περάσει αδιαμαρτύρητα, επειδή έχει μαζί του τον Σκάι του κ. Αλαφούζου και τα κανάλια που ελέγχει η ελίτ του τόπου.

Γι’ αυτό αγανακτεί και διεγείρεται όταν μια εφημερίδα, όπως η «δημοκρατία», βρίσκει το θάρρος να βάλει στην πρώτη σελίδα της στην τουρκική γλώσσα το «Fuck you» που λένε δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά στον πλανήτη όταν οργίζονται. Κάποια στιγμή, όπως συνέβη και στο παρελθόν με άλλους, ο Μητσοτάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οργή ενός λαού πολύ ταλαιπωρημένου. Και τότε το «Αϊ γαμ…» δεν θα γραφεί μόνο σε εφημερίδες, θα είναι σε όλα τα ψηφοδέλτια που θα πέσουν στην κάλπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ