«Αγκάθι» η Κύπρος για το Βερολίνο!

Το βασικό πρόβλημα παραμένει: Πώς θα πεισθεί η Κύπρος να αποσύρει το βέτο της;». Ναι, δυστυχώς!

Από τον Μιχάλη Ψύλο

«δημοκρατία»

Σύμφωνα με τη «Sόddeutsche Zeitung» του Μονάχου, η πατριωτική θέση της «μικρής» Κύπρου είναι για το Βερολίνο το κρίσιμο διακύβευμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι η Τουρκία, που εξακολουθεί να προκαλεί με τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού «Barbaros» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η Κύπρος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τη δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, «η Κύπρος εμποδίζει εδώ και έναν μήνα τις κυρώσεις σε 40 συνεργούς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, επειδή συνδέει το θέμα με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία». Άκουσον, άκουσον! Να… αξιώνει η «μικρή» Κύπρος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία!

Η «Sόddeutsche Zeitung» αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι προφανώς οι Γερμανοί διπλωμάτες διαμαρτύρονται «για αυτή την ομηρία», η οποία κοστίζει στην αξιοπιστία της Ε.Ε., ειδικά στην ανατολική Ευρώπη… Η θέση της Κύπρου περιγράφεται ως «σκληρή», παρά το ταξίδι του Σαρλ Μισέλ στην περιοχή και τις συνομιλίες Μέρκελ – Αναστασιάδη… Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τόνο της συζήτησης, η οποία πρέπει να διεξαχθεί «ανοιχτά και χωρίς ταμπού»!

Αυτό το κλίμα πρέπει να αναμένει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο δείπνο των «27» και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή: αφόρητες πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς! Ήδη κάποιες γερμανικές εφημερίδες προειδοποιούν την Κύπρο ότι θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο για τις «χρυσές βίζες» που χορηγεί σε Ρώσους, Κινέζους και Αραβες. Λες και αυτό δεν το κάνουν και με τον νόμο άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς η απόφαση για το ποιος θα γίνει πολίτης εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος! «Η Κύπρος συνδέεται συχνά με ένα θέμα δυσάρεστο για την Ε.Ε.» γράφει χαρακτηριστικά η «SZ». «Πρόκειται για την περίφημη “χρυσή βίζα”, δηλαδή το γεγονός ότι περίπου 2.150.000 ευρώ αρκούν για να αγοράσει κανείς ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε πρόσφατα την πρακτική ως απειλή για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μα, φυσικά! Δεν είναι απειλή η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν καταπατήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου, αλλά η Κύπρος! Αιδώς, Γερμανοί!

Φυσικά, ούτε και οι πλέον αιθεροβάμονες Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Οπως είπε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Αγκυρα είναι «σύνθετες και πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα…» Κατέστησε δε σαφές ότι η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και πως επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία 4.000.000 προσφύγων.

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο σε σχετική ερώτηση της «DW» στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δεν αναμένεται να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς ουδεμία χώρα -πλην της Κύπρου- έχει ζητήσει κάτι τέτοιο!

«Το Βερολίνο πρέπει να σταματήσει να αποκλείει τη διατύπωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στη νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν» δηλώνει η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής. Σε άρθρο της στη «Frankfurter Rundschau», η Γερμανίδα βουλευτής επικρίνει, μάλιστα, την κυβέρνηση Μέρκελ ότι «δίνει χρόνο στον Ερντογάν και αυτός τον χρησιμοποιεί αυτή τη φορά για να ξεκινήσει τον επόμενο πόλεμο στην Ευρώπη, ενάντια στην Αρμενία» και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παράλυτη όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του Ερντογάν. Και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό». Πραγματικός καταπέλτης η βουλευτής του Die Linke, θεωρεί πως «η αντιμετώπιση του Ερντογάν από το Βερολίνο είναι ένα παράδειγμα ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε διπλά πρότυπα και γι’ αυτό αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση στην Ευρώπη. Με την πολιτική του κατευνασμού, το Βερολίνο δίνει την εντύπωση ότι συμμαχεί με δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα, που αποκλείουν κάθε αντιπολίτευση και διεξάγουν πολέμους οι οποίοι που είναι αντίθετοι με στο Διεθνές Δίκαιο, αρκεί να προστατεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών εταιριών»!

Ουδέν σχόλιο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ