Ευρωπαϊκή Σύνοδος κορυφής: Οταν, ισως και αφού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Ευρωπαϊκή Σύνοδος κορυφής της Ε. Ένωσης κατώτερη των περιστάσεων, έτσι αποδείχτηκε η χθεσινή διάσκεψη, στην οποία με χίλια ζόρια εδέησαν να περιλάβουν μερικές γραμμές για τον διεθνή προβοκάτορα, την Τουρκία.

Ίσως, όταν και αφού, είναι το αποτέλεσμα και εφόσον προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τρία προσχέδια και αυτό κατόπιν πιέσεων από Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο. Οι θέσεις που υιοθετούνται στο τρίτο προσχέδιο και αφορούν την Τουρκία που στο πρώτο ούτε καν αναφέρονταν! Είναι:

· «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
· Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
· «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Εδώ παραπέμπει εμμέσως σε κυρώσεις σύμφωνα με την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται.
· Σε κάθε περίπτωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου» υποστηρίζει το προσχέδιο.

Δυστυχώς ακόμη είτε δεν έχουν καταλάβει με ποιον έχουν να κάνουν οι ευρωπαίοι ή τον θεωρούν τόσο καλό του πελάτη τους που δεν τους θέλουν ούτε καν’ να τον θίξουν. Η Ελληνική και η κυπριακή δημοκρατία όμως ως οι άμεσα θιγόμενες από την συμπεριφορά της Τουρκίας έπρεπε να μην κάνουν πίσω και να στηρίξουν μέχρι τέλους το βέτο της Κύπρου. Γιατί ναι μεν συμπεριλήφθηκαν οι συμβιβαστικές τους θέσεις στο τρίτο προσχέδιο, αλλά ο Ερντογάν κάτι τέτοια χαρτιά τα βάζει στα νέο σουλτανικά παλάτια του για χαλάκια εισόδου. Αν δεν δει κυρώσεις που να τον πονέσουν, πολύ σύντομα θα κάνει τα ίδια και χειρότερα. Μου είναι πρακτικά αδύνατον να καταλάβω πως αφήνουν στην ουσία ανέγγιχτη από κυρώσεις έναν κατ’ ουσία δικτάτορα και μια χώρα η οποία έχει κάνει:

· Εισβολή και κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος).
· Απειλεί με Casus belli (αιτία πολέμου) χώρα μέλος από τα πρώτα ιδρυτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα).
· Καταπατά εναέρια και θαλάσσια σύνορα χωρών μελών της Ε.Ε. Ελλάδος -Κύπρου.
· Κάνει στρατιωτική επέμβαση με μισθοφόρους και πολεμικό υλικό ενάντιων της Αρμενιας.
· Χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ανθρωπινά όπλα, όπως έκανε στον Έβρο για να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με είσοδο χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών, ανοιγοκλείνοντας κατά το δοκούν την στρόφιγγα.
· Καταπατά κάθε αρχή του χάρτη των ανθρvπινών δικαιωμάτων στην επικράτεια της.
· Πρωτεργάτης γενοκτονιών: Ελλήνων, κούρδων, Αράβων, κ,α.
· Κατέχει παράνομα εδάφη ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ (ΣΥΡΙΑ).
· Χρησιμοποιεί και εκπαιδεύει μισθοφόρους για την επεκτατική της πολιτική, που έχουν αποδείξει τις δολοφονικές τους τάσεις.
· Στρέφεται εναντίων του αραβικού λαού, με διάφορες επεμβάσεις στρατιωτικές ή μη.
· Επεκτείνεται με πονηρές διαθέσεις στην Ασία και την αφρικανική ήπειρο.

Ειλικρινά κάθε νοήμων άνθρωπος και το τονίζω άνθρωπος, του είναι αδύνατον να καταλάβει πως αφήνουν μια χώρα εκβιαστή, λαθρέμπορο ανθρωπίνων ψυχών, προβοκάτορα και τρομοκράτη να παραμένει ατιμώρητη. Με αυτές τις λογικές να είναι σίγουροι 100% ότι θα τα ανακατέψει τόσο πολύ, που δεν θα συμμαζευονται τα πράγματα με τίποτα, και το αγαθό της ειρήνης η συγκεκριμένη χώρα, αλλά και αυτοί που την ανέχονται (με πρώτη την Γερμανία) θα είναι η αιτία που θα πάει άπατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ