Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Για τα 12 ναυτικά μίλια το 1996 – Ένα πρόβλημα υπάρχει… το Τουρκικό (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου, δεν υπάρχει πρόβλημα Θράκης· υπάρχει ένα πρόβλημα: Το τουρκικό πρόβλημα.

 του Ιωάννη Κ.Δ. 
από το netakias.com

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήδη από το 1996 μέσα από την ομιλία του στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φέρνει στην επιφάνεια ολόκληρη την Ελληνική μεταπολιτευτική παθογένεια όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας και ποιο συγκεκριμένα την εξωτερική πολιτική της χώρας που έχει να κάνει με την Τουρκία. Για τον Χαραλαμπίδη οι πολιτικές μεταμορφώσεις της Τουρκίας, από Οθωμανικές σε Κεμαλικές και αντίστροφα, από Κεμαλικές σε νεοοθωμανικές, εντάσσονται σε αυτό που αποκαλεί «Τουρκικό πρόβλημα». Για τον ποντιακής καταγωγής πολιτικό επιστήμονα και κοινωνιολόγο δεν πρέπει να μας ξεγελούν αυτές οι μεταμορφώσεις ελπίζοντας σε μια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού κάτω και από τα δυο προσωπεία κρύβεται ο ίδιος αποκρουστικός μηχανισμός του εγκλήματος, της βαρβαρότητας και της γενοκτονίας.

Ο Χαραλαμπίδης στην ομιλία του εστιάζει σε τρείς αποφάσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Πρώτον, το Νταβός και την κατάρρευση του δόγματος του μη διαλόγου με τη Τουρκία, δεύτερον, στην απόσυρση του βέτο και στην κατάρρευση του μύθου ότι η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε περνά από την Αθήνα και τρίτον, την εφαρμογή του δικαιώματος της Ελλάδας για τα 12 μίλια. Και συνεχίζει θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη τον Νοέμβριο του 1994, έτοιμη διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, ώστε να εξασκήσει το δικαίωμά της για την εφαρμογή των δώδεκα μιλίων στο Αιγαίο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα».

TOYRKIKI NAVTEX ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΩΤΕΧ ΝΑΒΤΕΞ TURKISH ORUC REIS BARBAROS
TOYRKIKI NAVTEX ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΩΤΕΧ ΝΑΒΤΕΞ TURKISH ORUC REIS BARBAROS

Συνεχίζει, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει στα διεθνή φόρουμ την κατάσταση στην ακριβή της διάσταση. Δηλαδή ότι «δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου, δεν υπάρχει πρόβλημα Θράκης· υπάρχει ένα πρόβλημα: Το τουρκικό πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές, τις αξίες, και τα ιδανικά που αποτέλεσαν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών». Και κλείνει τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα ανήκει στους Έλληνες μόνον όταν η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει στους λαούς της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ