Λογοκρισία στον Τραμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tον Νοέμβριο του 2000 στην Αμερική κονταροχτυπήθηκαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο Αλ Γκορ των Δημοκρατικών με τον Τζορτζ Μπους των Συντηρητικών.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

«δημοκρατία»

Στο τέλος οι εκλογές κρίθηκαν σε μία και μόνο πολιτεία, σε αυτή της Φλόριντα, όπου ο Μπους κέρδισε με μόλις 537 ψήφους διαφορά (συνολικά ψήφισαν 5.825.043 πολίτες στη Φλόριντα, άρα η διαφορά των 538 ψήφων αντιπροσώπευε το 0,009% των συνολικών ψήφων!).

Ο Αλ Γκορ πάλεψε νομικά να αντιστρέψει το αποτέλεσμα και πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου οι εννέα δικαστές του αποφάσισαν με ισχνή πλειοψηφία 5-4 ότι ο Μπους ήταν ο τελικός νικητής.

Σας θυμίζει κάτι η ιστορία που μόλις ανέφερα; Οι συγκρίσεις με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Αμερικής είναι αναπόφευκτες.

Η διαφορά είναι, βέβαια, ότι τότε η παγκόσμια ελίτ είχε πάρει το μέρος του «αδικημένου» Αλ Γκορ και είχαν συνταχθεί όλοι υπέρ του στον αγώνα του για να κερδίσει νομικά την προεδρία, σε αντιδιαστολή με το σήμερα, όπου η ελιταρία επιθυμεί τον γρήγορο πολιτικό θάνατο του Τραμπ, και απορούν όλοι δημόσια πώς τολμάει και προσπαθεί να ανατρέψει με νομικό τρόπο το αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το κυνήγι μαγισσών που βιώνουμε εναντίον κάθε παραδοσιακής, πατριωτικής και συντηρητικής αξίας, είδα την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας της τελευταίας δεκαετίας: ο Τραμπ σε διάγγελμά του προς το έθνος του κόπηκε (συντονισμένα) στον αέρα από δημοσιογράφους, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι λέει ψέματα ο πρόεδρος οπότε δεν χρειάζεται να τον ακούσουμε […], και γι’ αυτό διακόπτουν τη ζωντανή ομιλία του. Ειλικρινά, δεν πίστευα τα μάτια μου όταν είδα αυτή τη σκηνή.

Η έκπληξή μου έγινε μεγαλύτερη όταν διάβασα από Ελληνες φιλελεύθερους υποστηρικτές του Μπάιντεν ότι ήταν σωστή η συγκεκριμένη κίνηση λογοκρισίας, αφού ο Τραμπ έλεγε ψέματα πως έγινε νοθεία. Φανταστείτε να λογόκριναν με αυτόν τον χυδαίο τρόπο τον Αλ Γκορ το 2000 πώς θα είχε αντιδράσει η ελίτ!

Με άκρως αντιθεσμική διάθεση, δεν συνειδητοποιούν πως ο εν ενεργεία πρόεδρος μιας χώρας αντιπροσωπεύει τη φωνή και τη βούληση του λαού του και πως έχει δικαίωμα κάθε υποψήφιος να προβάλλει τη δική του οπτική για τον ρουν των εξελίξεων. Ντροπιαστική στιγμή για τη δημοκρατία στη χώρα που υποτίθεται ότι προάγει την ελευθερία του λόγου.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ