Η Μήδεια και ο Μωυσής (μυθοπλαστικό χρονογράφημα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Πασχάλη Τσολάκη

Η Μήδεια, η γνωστή μάγισσα της αργοναυτικής εκστρατείας, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, μιας και δώσανε το όνομά της σε ένα καιρικό φαινόμενο, αποφάσισε να πλήξει την Ελλάδα και κυρίως την πρωτεύουσά της, χρησιμοποιώντας τις μαγικές της ιδιότητες, για να δοκιμάσει τις αντοχές του «Μωυσή», στο κατά πόσο θα προστατεύσει τον λαό του.
Σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ ξεγύμνωσε τον «Μωυσή» αποδεικνύοντας στους Έλληνες, πόσο λάθος κάνανε να αποδεχτούν τον τίτλο που του προσάψαν τα συμφέροντα, η προπαγάνδα και τα Μ.Μ.Ε, για τις ικανότητες του να οδηγήσει τους Έλληνες στη γη της επαγγελίας!
Η Μήδεια τοποθετείται χρονολογικά περίπου στην ίδια εποχή με τον Μωυσή και σαν μάγισσα που ήταν, γνώριζε τις δώδεκα εντολές που έφερε στο λαό του, μετά την συνάντηση με τον Θεό. Αφού διαπίστωσε πως ο σύγχρονος Μωυσής έδωσε άλλες εντολές στο λαό του, άφησε την πρωτεύουσα χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, νερό και εθνική οδό.
Από το ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις και τις άλλες εντολές, ο υποδυόμενος τον Μωυσή, κατά τους εκλεκτούς του και μέντορες του, πήγε σε άλλες εντολές.
Δεν θα κυκλοφορείς έξω, δεν θα πηγαίνεις για φαγητό σε ταβέρνες, δεν θα αθλείσαι, δεν θα ψαρεύεις, θα φοράς μάσκα, διπλή μάλιστα, θα κυκλοφορείς με χαρτί αδείας, θα έχεις χαρτί εμβολιασμού, δεν θα έχεις άλλη άποψη, δεν θα κατηγορείς τον Μωυσή και δεν θα φλερτάρεις από κοντινή απόσταση!
Έφυγε η Μήδεια, και ο Μωυσής, ο άριστος των αρίστων, τα φόρτωσε όλα σε εκείνην. Ήταν ακραία τα καιρικά της φαινόμενα και τα μαγικά της, τα οποία υπερβαίναν τις δυνάμεις τους! Πως να τα βάλεις με μια μάγισσα και μάλιστα ανιψιά της Κίρκης!
Καθώς όμως έφευγε, γνωρίζοντας όλα όσα τις χρέωσαν, άρπαξε από το κουτί της Πανδώρας (τι μάγισσα θα ήταν αν δεν μπορούσε να το κάνει) και κάτι αλλόκοτα σεξουαλικά πλάσματα που κρύβονταν στη σιγουριά του κουτιού, που δεν τολμούσε κανείς να ανοίξει, τα πέταξε στον αέρα και θορυβήθηκαν όλοι!
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ξέρει αν μετά την Μήδεια εμφανιστεί και ο Ηρακλής, που είχε λάβει κι αυτός μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, για να καθαρίσει τους κόπρους του Αυγεία, που στις μέρες μας πνίγουν ανύποπτα ανήλικα παιδιά, για βίτσια ανθρώπων που έχουν εξουσία, και ή τους καλύπτει η εξουσία.
Ο Μωυσής ζούσε στην Αίγυπτο, όπου Θεός και μάλιστα πατέρας των θεών ήταν ο Ρα. Ο θεός ήλιος δηλαδή. Ίσως γι’ αυτό ο σύγχρονος Μωυσής επικαλείται διαρκώς τον ήλιο.
Θα προβάλει ο ήλιος του εμβολίου, ο ήλιος της Ελπίδας, ο ήλιος της ανάκαμψης, ο ήλιος ο αυτοκράτορας, ο Βασιλιάς ο ήλιος, ο Λουδοβίκος. Ξέχασε όμως το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου. Η έπαρση και η δόξα έκαναν τον Ίκαρο να θέλει να πλησιάσει πολύ κοντά τον ήλιο με αποτέλεσμα την πτώση του στο πέλαγος που σήμερα ονομάζεται Ικάριο Πέλαγος.
Η έπαρση του σύγχρονου Μωυσή και τα ψεύτικα φτερά, αργά ή γρήγορα θα τα κάψει ο ήλιος, ακόμα κι αν είναι πράσινος και θα τον οδηγήσουν στην μοιραία και άσχημη πτώση.
Τελικά η Μήδεια επέστρεψε από εκεί που ήρθε αλλά οι Ερινύες που την ακολουθούσαν, χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων, δεν έφυγαν όλες. Έμεινε μία για να αναταράζει τα γεγονότα και να επιζητά την τιμωρία.
Το ίδιο έκαναν οι Ερινύες όταν η Αθήνα προστάτευσε τον Ορέστη, που σκότωσε την Κλυταιμήστρα. Τον κυνηγούσαν και δημιουργούσαν δεινά στην πόλη μέχρι να έρθει η κάθαρση. Τελικά με την επέμβαση της θεάς Αθηνάς, στον Άρειο Πάγο διευθετήθηκε το ζήτημα και διαμήνυσε η θεά στους Αθηναίους.

Συμβουλεύω, λέει η Αθηνά, τους πολίτες μου να εφαρμόσουν και να διατηρούν ένα σύστημα που δεν είναι ούτε άναρχο ούτε δεσποτικό και να μην θέσουν το φόβο εντελώς εκτός της πολιτείας γιατί ποιος θνητός σέβεται τη δικαιοσύνη αν δεν φοβάται τίποτα.
Υ.Γ. Ο Μύθος και ιστορία καταδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη δεν αγγίζει αυτούς που ασκούν εξουσία και όσους εκλεκτούς και άριστους προστατεύει η εξουσία! Κι όταν αναγκάζεται να το κάνει, από κάποια γεγονότα που ξέφυγαν από τον έλεγχό της, το κάνει για να προστατευτεί η ίδια από την ενοχή ή την τιμωρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ