Το τσουνάμι της ανεργίας και ο εφιάλτης της κοινωνικής έκρηξης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόβλημα της ανεργίας, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει επιμελώς «κάτω από το χαλί», κινδυνεύει να γίνει, μέσα στο 2021, ένας πραγματικός πολιτικός εφιάλτης που δείχνει στο βάθος τον κίνδυνο μιας επώδυνης κοινωνικής έκρηξης.

Untitled 4

Τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΔ είναι αμείλικτα. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, στην Ελλάδα υπήρχαν 893.310 άνεργοι συνολικά και η ανεργία ήταν στο 17%.

Πριν καν έλθει η πανδημία, τον Μάρτιο του 2020, οι άνεργοι είχαν φθάσει στο 1.071.409, και ποσοστό 22%. Δηλαδή δίχως την κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθούσε ήδη πολιτική «έκρηξης» της ανεργίας, μέσα από νεοφιλελεύθερους και ανεύθυνους δρόμους.

Τον Ιανουάριο του 2021, οι άνεργοι είχαν φθάσει στο 1.124.932 και ποσοστό πάνω από 25%, πολύ κοντά στο αδιανόητο 27% της εποχής Γιώργου Παπανδρέου, το 2011.

Untitled 2

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι ως το τέλος του 2021 η ανεργία θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 30%!! Το υπονοεί ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας όταν είπε, πριν λίγες μέρες, πως μετά το τέλος της πανδημίας και το τέλος της οικονομικής στήριξης του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις «θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζόμενους και νοικοκυριά».

Τέτοια ποσοστά ανεργίας, πρωτόγνωρα για την Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα, δεν μπορεί να τα αντέξει η κοινωνία μας. Ο εφιάλτης της κοινωνικής έκρηξης γίνεται πια ορατός. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπροστά σε μια τέτοια εφιαλτική προοπτική είναι τεράστιες.

Και να θυμάται ο κ. Μητσοτάκης ότι τα «φίλα προσκείμενα» σήμερα προς αυτόν ΜΜΕ δεν πρόκειται να του είναι χρήσιμα. Μπροστά στην κοινωνική οργή θα είναι τα πρώτα που θα του γυρίσουν την πλάτη και θα πουν «ο βασιλιάς είναι γυμνός»!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ