Η Πολεμική Αεροπορία στο ΕΣΥ…!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Αντιπτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης
Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.
Είναι πραγματικά άχαρο και συνάμα οδυνηρό να είσαι αναγκασμένος να σχολιάσεις μία αναγκαία προσφορά του Όπλου που με έρωτα υπηρέτησες, προς το κοινωνικό σύνολο. Και η ανάγκη αυτή ,δυστυχώς,προκύπτει από το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η προσφορά, ούτε σωστός είναι , αλλά κυρίως και πρωτίστως, δεν υπηρετεί τον σκοπό. Αντίθετα δημιουργεί άλλα σοβαρά προβλήματα σε λίαν ευαίσθητους τομείς των Ε.Δ της χώρας. Συγκεκριμένα η διαταγή του Κου Α/ΓΕΕΘΑ της 17ης Μαρτίου, με την οποία διαθέτει το 251 ΓΝΑ, το Νοσοκομείο του προσωπικού της Π.Α. στο Ε.Σ.Υ. είναι ότι πιο πρόχειρο έχει γραφεί σε αυτό το επίπεδο.

Μόνο από το περιεχόμενο της διαταγής, φαίνεται ότι δεν έχει συντονιστεί καθόλου με το ΓΕΑ και την Ηγεσία της Π.Α. που εκ του νόμου έχει ευθύνες και υποχρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού της. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Κος Α/ΓΕΑ ήταν γνώστης και συμφώνησε με αυτό. Εκτός αν και αυτή η ευθύνη έχει διαβιβαστεί στον Α/ΓΕΕΘΑ μέσω της άσκησης της ‘’πλήρους Διοίκησης’’ των Ε.Δ.

Το πρώτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πουθενά στην διαταγή αυτή δεν αναφέρεται αν η διάθεση του ΓΝΑ έχει προσωρινό χαρακτήρα , ως θα έπρεπε. Ανεπίσημες διακινήσεις πληροφοριών περί λίγων ημερών ή το πολύ για ένα μήνα, δεν πείθουν κανέναν, όταν ο λαός μας έχει ζήσει και έχει υποστεί το ‘’ουδέν μονιμότερο του προσωρινού’’ , πολλές φορές. Οι άλλες διαδόσεις που ακούγονται και που δεν θέλουμε να τις πιστέψουμε, είναι ότι αυτή η αλλαγή του ρόλου και της αποστολής του ΓΝΑ, έιναι το πρώτο βήμα μνημονιακής δέσμευσης της χώρας για ευρύτερες μεταρυθμίσεις του συνολικού συστήματος υγείας,των στρατιωτικών Νοσοκομείων συμπεριλαμβανομένων. Το άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον και θα εξετάσουμε, είναι το νόμιμο της ενέργειας. Όχι της διάθεσης ενός κρατικού νοσοκομείου από την Κυβέρνηση,αλλά την αλλαγή ,με μία διαταγή, του καθεστώτος υγειονομικής περίθαλψης εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικού των Ε.Δ. και των μελών των οικογενειών τους.

Η πλήρης διάθεση του ΓΝΑ στο Ε.Σ.Υ. με ταυτόχρονη απαγόρευση νοσηλείας σε αυτό των δικαιούχων ,δεν πρόκειται τα βοηθήσει καθόλου αυτό, για πολύ απλούς λόγους. Ο αριθμός των δικαιούχων νοσηλείας στο ΓΝΑ ξεπερνά τις 200.000 άτομα. Είναι:
Οικογένειες του εν ενεργεία προσωπικού της Π.Α
Πολιτικό προσωπικό Π.Α με τις οικογένειές του
Απόστρατοι Π.Α με μέλη τους που δικαιούνται
Ορφανικές οικογένειες πεσόντων στο καθήκον
Προσωπικό του Π.Σ
Προσωπικό Ε.Υ.Π.
Κάτοικοι νησιών.

Από το σύνολο αυτό ,στατιστικά, κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία. Αυτοί λοιπόν θα πάνε όπου το ΕΚΑΒ έχει διαθέσιμη θέση στο Ε.Σ.Υ. και στο ΓΝΑ θα πάνε κάποιοι άλλοι πατριώτες μας μη δικαιούχοι. Δηλαδή οι δικαιούχοι εκτός ΓΝΑ, την ώρα που αυτό δίδεται στο ΕΣΥ, και εντός ΓΝΑ μη δικαιούχοι. Τι λογική βοήθειας στο ΕΣΥ είναι αυτή ,δεν την καταλαβαίνουμε.
Το εν ενεργεία προσωπικό της Π.Α., ένα προσωπικό που για χρόνια υπηρετεί την ‘’Αιχμή του Δόρατος’’ της Εθνικής μας Άμυνας, θα φύγει από την ευθύνη υγειονομικής φροντίδας του προς τούτο μορφωμένου και εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού , με το οποίο χρόνια υπηρετούν μαζί την αποστολή της Π.Α και θα πάει αλλού χωρίς λόγο. Το δε εν αποστρατεία προσωπικό της Π.Α θα νοσηλευτεί ,αν απαιτηθεί, όπου το ΕΚΑΒ αποφασίσει, ενώ την ίδια στιγμή οι αντίστοιχοι συνάδελφοι από Π.Ν και Σ.Ξ. στον φυσικό χώρο των Νοσοκομείων τους. Αυτό και αν είναι ‘’Συναδελφικότης’’, ‘’Δικαιοσύνη’’ και ‘’ισονομία’’ εκ μέρους της Ηγεσίας των Ε.Δ, αλλά κυρίως από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Αμυνας, που όπως μαθαίνουμε είχαν και την βασική ιδέα. Το λέμε αυτό Κοι Υπουργοί , διότι ο Κος Α/ΓΕΕΘΑ στην διαταγή του επικαλείται ‘’ εντολή Ηγεσίας’’ για την έκδοση της και των καθοριζομένων σε αυτή. Επομένως για όλα όσα επιφέρει, καλά και κακά, αυτή, την ευθύνη την έχετε εσείς, απέναντι σε όλο το προσωπικό και τις οικογένειες του που υγειονομικώς επηρεάζονται.

Το τελευταίο που μάθαμε είναι ότι το προσωπικό του ΓΝΑ διετάχθει να μη φοράει τις προβλεπόμενες στολές του. Ο λόγος άγνωστος και εν πολλοίς μη κατανοητός. Ποίος έχει πρόβλημα με την στολή; Αν αληθεύει, Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΑ πρέπει να επανεξετάσετε τη διαταγή σας. Διότι μόνο με δική σας διαταγή μπορεί αυτό να έγινε. Μακάρι να μην αληθεύει.
Το σύνολο του προσωπικού της Π.Α. ,εκτιμούμε ότι νοιώθει μία πίκρα . Ελπίζουμε να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. Η επιβεβαίωση της μιάς ή της άλλης εκδοχής είναι στα χέρια των Υπουργών Υγείας και Άμυνας και έχουν ήδη αργήσει να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις.

militaire.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ