Εκδηλώσεις μνήμης Γρηγόρη Αυξεντίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανιερώτατον Μητροπολίτην Πάφου κ.κ. Γεώργιον

ΘΕΜΑ: «Εκδηλώσεις μνήμης Γρηγόρη Αυξεντίου»
Άγιε Πάφου,

Τετάρτη, 6-3-2019

Αγαπητέ συμμαθητά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, Κέντρο Εθνικών Αγώνων ακόμα και επί των ημερών της δικής μας μαθητείας.

Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον έμπλεο ποιμαντικού πνεύματος και εθνικού παραδειγματισμού επιμνημόσυνο Λόγο σας για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού.

Η προσήλωση και παραμονή του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, του προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί, πολλοί άνθρωποι άκουγαν ενδεχομένως για πρώτη φορά τόσο σημαντικά και αληθινά μηνύματα.
Με εξομολογητική διάθεση, ομολογώ ότι εθλίβην από το απόσπασμα της ομιλίας σας στο Δημαρχείο Χολαργού, όπου αγιοποιείτε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ’ όσον αφορά τους χειρισμούς του που εχαρακτηρίσατε ως πάντοτε λεπτούς και επιτυχείς.

Κατά την προσέγγισή σας, υπεύθυνοι για τα δεινά της Κύπρου, είναι αποκλειστικά όσοι διεφώνησαν μαζί του. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν έγινε από κακή πρόθεση και προκατάληψη αλλά λόγω υποκειμενικής δυσχερείας, ένεκα σχήματος, για αντικειμενική κρίση σε μία αδιαίρετη διττή προσωπικότητα, Ιεράρχου-Πολιτικού.

Είναι αυτόχρημα τραγικό, να εκθειάζεται ως Αλάνθαστος ανήμερα της θυσίας του Γρηγόρη, εκείνος ο οποίος λίγες μέρες μετά το ολοκαύτωμα εγκατέλειπε την «εξορία» αφού είχε συνομολογήσει με τον τότε Ελληνοκύπριο Γενικό Εισαγγελέα και έναν Άγγλο αξιωματικό την αλλαγή πορείας του Αγώνος…

Ο Ιερός Ναός της Φανερωμένης δημιουργεί πλείστους όσους συνειρμούς και για την λειτουργία του αφενός ως φυτωρίου αγωνιστών της ΕΟΚΑ, με τους δύο ταπεινούς λευίτες αγωνιστές που υπηρετούσαν στη Λευκωσία τότε και αφετέρου ως ο χώρος του λησμονηθέντος Όρκου…

Όσον αφορά τα επικριτικά σχόλια για όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις συλλήβδην, νιώθω την ανάγκη να υπομνήσω ότι, όταν έγιναν οι γνωστές δηλώσεις στην Μπάρμπαρα Κασλ αντέδρασαν λόγω του αιφνιδιασμού και η ηγεσία της ΕΟΚΑ και ο τότε Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

Δεν επιθυμώ να αναζωπυρώσω έριδες, πολλώ μάλλον καθ’ όσον συντάσσομαι απόλυτα με τις θέσεις σας για αντιμετώπιση της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ κρίσεως για την οποία χρειάζεται ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΟΠΟΥ και όχι στράτευση στην υπηρεσία προσώπων.

Ως μικρό δείγμα και της δικής μου συνεχούς ανησυχίας και ενυπόγραφης συμμετοχής στα τεκταινόμενα σας αποστέλλω:

1) Αρθρογραφία κατά τη διάρκεια των λεγόμενων ενδοκοινοτικών συνομιλιών

2) Παρουσίαση της επανεκδόσεως των Απομνημονευμάτων του Διγενή

3) Επιμνημόσυνο λόγο για τον Αυξεντίου, το 2017

4) Ανοικτές Πληγές

Παραμένω πρόθυμος συναγωνιστής για τη απελευθέρωση και σωτηρία της Κύπρου μας.

Μετά του προσήκοντος σεβασμού, ασπάζομαι την δεξιάν σας Νίκος Ερρίκου Ιωάννου

ΥΓ: Εάν με τη βοήθεια του Θεού κληθείτε να άρετε τον Σταυρό του Αρχιεπισκόπου, που κι εγώ το εύχομαι, δεδομένου του ότι υποχρεωτικά παραμένει Εθναρχεύουσα η Εκκλησία της Κύπρου, μπορείτε να έχετε αδιαφιλονίκητα πρότυπα όπως ο νυν Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, ο Εθνομάρτυς Κυπριανός και ο Μάκαριος ο Β’.

ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΕΡΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Καρδιολόγος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ