Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία συνεχίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου του 1944, ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Αιτωλοακαρνία, πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την ελευθερία, όταν 120 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Αγρίνιο.

Η αποτρόπαιη αυτή ενέργεια έγινε ως αντίποινα για την επίθεση Ελλήνων ανταρτών στις 9 Απριλίου εναντίον γερμανικού τρένου, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους κατακτητές, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε άψυχο υλικό.

Η ομαδική εκτέλεση των 120 πατριωτών είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα θυσιών του λαού της Αιτωλοακαρνανίας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Και οι θυσίες αυτές δεν αφορούν μόνο την ιστορική μνήμη. Αποτελούν και φάρο για το μέλλον. Γιατί οι κίνδυνοι για την ελευθερία της Ελλάδας δεν έχουν εκλείψει. Αντιθέτως, σήμερα αντιμετωπίζουμε την ολοένα και αυξανόμενη απειλή μιας επεκτατικής Τουρκίας, η οποία θέλει να ακρωτηριάσει την Ελλάδα και να τη μετατρέψει σε άτυπο προτεκτοράτο της ώστε να προωθήσει τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες στην ευρασιατική σκακιέρα. Και στην προσπάθεια της αυτή έχει τη στήριξη ακόμη και ευρωπαϊκών δυνάμεων, που είναι οι απόγονοι των σφαγέων του 44. Επίσης, όπως και τότε, δυστυχώς υπάρχουν και άνθρωποι στην Ελλάδα έτοιμοι να ταυτιστούν με τους επίδοξους κατακτητές εν ονόματι κάποιου υποτιθέμενου «ρεαλισμού».

Όμως, η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ούτε είναι μια «πολυτέλεια» αλλά μια αναγκαιότητα. Ειδικά σήμερα, που ο κόσμος αλλάζει και περνάμε σε ένα νέο διεθνές σύστημα, σαφώς εθνοκεντρικό, αφήνοντας πίσω μας φαντασιώσεις περί «παγκοσμιοποίησης», μόνον οι χώρες που θα επενδύσουν στην εθνική ανεξαρτησία, την άνευ όρων υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αυτόνομη και αυτόφωτη γεωπολιτική πορεία, θα επιβιώσουν και πολύ περισσότερο θα ευημερήσουν. Ιδιαίτερα χώρες σαν την Ελλάδα που βρίσκονται σε μια από τις πιο κρίσιμης σημασίας για τις παγκόσμιες εξελίξεις περιοχή του πλανητικού συστήματος.

Κωνσταντίνος Γρίβας

Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ