16/06/2021

Μήνυση για κακουργηματική απιστία κατά στελέχους της κυβέρνησης

Κρατώντας βαλίτσες γεμάτες με στοιχεία, τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου στην Εισαγγελία του του Αρείου Πάγου.

Μηνυτές είναι ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος οι οποίοι κατηγορούν τη Σοφία Νικολάου για πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο άνω των δύο εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι βουλευτές, η Νικολάου υπέγραψε 28 συμβάσεις για προμήθειες και υπηρεσίες στις φυλακές της χώρας σεεξωφρενικές τιμές και πολύ υψηλότερες ακόμα και από τις τιμές λιανικής.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η Σοφία Νικολάου ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο και προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων με στόχο να προχωράει σε απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με την καταγγελία, η γενική γραμματέας «προκειμένου να αποφεύγει σκοπίμως την τήρηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου οι οποίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα  σε κάθε σύμβαση άνω των 139.000 ευρώ και προβλέπουν διαγωνιστικές διαδικασίες ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις προέβαινε τεχνηέντως στην κατάτμηση της εκάστοτε σύμβασης, ούτως ώστε να εμφανίζει την εκτιμώμενη αξία εκάστης εξ αυτών μικρότερη του ποσού των 139.000 ευρώ». Με αυτόν τον τρόπο, η Νικολάου προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους βουλευτές, ορισμένες από τις αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που συστάθηκαν δύο μέρες πριν την ανάθεση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν σχετίζονταν με το αντικείμενο των συμβάσεων τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές τους ήταν πολλαπλάσιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ