Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να γονατίσει μπροστά στον Αλ Σίσι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποδίδει καρπους ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποιο χειρίστηκε η Αίγυπτος του Αλ Σίσι την Τουρκία του Ερντογαν.

Μέχρι τωρα την έχει οδηγήσει σε τρεις παταγώδεις διπλωματικές ήττες στις αντίστοιχες συνομιλίες των δύο χωρών, με την Αίγυπτο να απαιτεί προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες, τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις, προβάλλοντας μία καινούργια (υποχωρηση) κάθε φορά που τα κλιμάκια των δύο χωρών επαναλάμβαναν τις επαφές τους.

Οι υποχωρήσεις αυτές αποτελούν προσωπικό ράπισμα στον Ερντογάν, πράγμα που φυσικά η Αίγυπτος το γνώριζε όταν τις προέβαλε.

Μιλάμε συγκεκριμένα για την κατάρρευση των τριών πυλώνων της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης την τελευταία δεκαετία. Ήτοι, αποχώρηση όλων των τούρκων στρατιωτών και μισθοφόρων από τη Λιβύη, απέλαση στην Αίγυπτο 3 ηγετών της μουσουλμανικής αδελφότητας που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και επιπλέον απέλαση 620 αιγυπτίων υπηκόων – μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας που επίσης βρίσκονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες λοιπόν, φαίνεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αρχίσει τις υποχωρήσεις. Ξεκινώντας από το τέλος, δηλαδή απελαύνοντας όλα τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας που έχουν πάρει άσυλο από το τουρκικό κράτος. Οι πληροφορίες μας όμως θέλουν τον Ερντογάν να μην επιστρέφει τους ισλαμιστές τρομοκράτες στην Αίγυπτο, όπως απαιτεί ο πρόεδρος Αλ Σίσι, αλλά να τους δώσει διέξοδο προκειμένου να βρουν καταφύγιο στο Ιράν!

Με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Αίγυπτο αφού οι τρομοκράτες δεν θα βρίσκονται πλέον σε τουρκικό έδαφος. Πλανάται οικτρά!

Το μόνο που θα καταφέρει, είναι να κάνει την Αίγυπτο να εγείρει και νέα απαίτηση, τέταρτη στη σειρά και ακόμα πιο ταπεινωτική για τον Ερντογάν.

Ας πάρουμε κι εμείς μαθήματα για το πως διαπραγματεύονται με τους τούρκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ