Έκκληση εκπαιδευτικών να μην απελαθεί η οικογένεια Κούρδου μαθητή με αυτισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να δοθεί άσυλο στην οικογένεια ενός Κούρδου μαθητή που έχει διαγνωστεί με αυτισμό ζητούν με επιστολή τους η εκπαιδευτικοί του 2ου Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Η Διεύθυνση του σχολείου αλλά και οι καθηγητές αναφέρουν ότι το παιδί που είναι μέλος επταμελούς οικογένειας ήρθε στη χώρα μας πριν δυόμισι περίπου χρόνια μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια τους αιτούμενοι άσυλο. Η οικογένεια ήρθε από το Dohuk στο Βόρειο Ιράκ όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και του PKK.

«Σήμερα είναι ένα χαρούμενο παιδί που μιλάει ελληνικά»

Οι καθηγητές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Όταν πρωτοήρθε στο σχολείο, είδαμε ένα φοβισμένο παιδί που τρόμαζε ακόμη και με τα πουλιά που πετούσαν στην αυλή του σχολείου. Χάρη στο εξατομικευμένο-δομημένο πρόγραμμα που εφάρμοσε το σχολείο και στη συνολική υποστήριξη που παρείχε στον ίδιο και την οικογένειά του, ο μαθητής έκανε άλματα ως προς την εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή του. Σήμερα είναι ένα χαρούμενο παιδί που μιλάει και συνεννοείται στα ελληνικά, ενώ ο ένας αδελφός του φοιτά στο συστεγαζόμενο διαπολιτισμικό σχολείο. Από την πρώτη στιγμή που ο μαθητής εγγράφηκε στο σχολείο μας, είχαμε άριστη συνεργασία με την οικογένεια, καθώς πρόκειται για ευγενικούς, προσιτούς, χαμογελαστούς ανθρώπους, με μεγάλο ενδιαφέρον για την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών τους, με εκτίμηση στη χώρα που τους φιλοξενεί σήμερα».

Ο πατέρας του παιδιού εργάζεται σε οικοδομή ωστόσο όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους, στην οικογένεια δεν δόθηκε άσυλο, με αποτέλεσμα οι Αρχές να τους καλούν να φύγουν από το σπίτι που τους παραχώρησε ΜΚΟ και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την αιτιολογία ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

«Το παραπάνω ενδεχόμενο θα είναι απάνθρωπο και καταστροφικό για την ψυχοσωματική υγεία του μαθητή μας Ζ., αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Η επιστροφή σε μια περιοχή η οποία -παρότι χαρακτηρίζεται ασφαλής σήμερα (;;;)- δεν παύει να είναι εμπόλεμη και δεν διαθέτει καμιά υποδομή υποστήριξης παιδιών με αυτισμό, θα σημάνει το τέλος στη θετική πορεία που έχει σημειώσει ο μαθητής μας, θα τον σημαδέψει ανεπανόρθωτα σε όλη του τη ζωή» αναφέρουν οι καθηγητές και ζητούν:

«Να εκτιμηθεί από την Πολιτεία η ιδιαίτερη κατάσταση της οικογένειας που δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για την υποστήριξη του Ζ. που είναι ΑμΕΑ, όντας πολύτεκνη, με όλα τα τέκνα της να είναι ανήλικα και να τους δοθεί άσυλο στη χώρα μας. Η αποδειγμένη εργατικότητα των γονέων δείχνει ότι κάθε άλλο παρά θα είναι οικονομικό βάρος για την πατρίδα μας.

Να πάρουν θέση το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, συντασσόμενοι με το αίτημά μας να μην απελαθεί η οικογένεια και να τους δοθεί άσυλο στη χώρα μας.

Να μη γίνει έξωση της οικογένειας από τη σημερινή τους κατοικία»

Τι αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Τόκας, μιλώντας στο ΒΗΜΑ Ιωαννίνων τόνισε ότι η οικογένεια με τα ανήλικα παιδιά είναι απελπισμένη : «Έφυγαν από την εμπόλεμη περιοχή για να υποστηριχθεί κυρίως το παιδί που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Από το σχολείο μας πέρασαν πολλά παιδιά από περιοχές εμπόλεμες και τα περισσότερα προωθήθηκαν στην Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε πως οι νόμοι πρέπει να βασίζονται και στην ανθρωπιά μας, με γνώμονα τη βοήθεια και όχι την καταδίκη των ανθρώπων» τόνισε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ