Μεγάλη ανησυχία για την πτώση αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer που καταγράφεται στο Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την 1 Απριλίου 2021 η Pfizer κατέθεσε επισήμως τα στοιχεία αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της μόλυνσης από τον Covid-19, η οποία έφτανε το 91,3%.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας και μας επιτρέπουν να υποβάλουμε μια αίτηση αδειοδότησης από τον FDA των ΗΠΑ», δήλωνε ο Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου που παρατηρείται έως και έξι μήνες μετά από την δεύτερη δόση και έναντι της παραλλαγής που επικρατεί στη Νότια Αφρική παρέχει περαιτέρω εμπιστοσύνη στη συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας.», συμπλήρωνε.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer σε ευρύτερη κλίμακα.

Τώρα το Ισραήλ είναι ανιμέτωπι μια νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε την Πέμπτη ότι παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech παραμένει υψηλή έναντι της σοβαρής νόσησης, η προστασία του έναντι λοίμωξης από τον κοροναϊό ενδέχεται να έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

Αναλύοντας τις επίσημες στατιστικές υγείας του κράτους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν μόλις 39% αποτελεσματικό κατά της πρόληψης λοιμώξεων στη χώρα για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, σε σύγκριση με το 95% που κατεγράφη από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Απριλίου. Και στις δύο χρονικές περιόδους, ωστόσο, το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Έχουμε λοιπόν μία κατάρρευση του ποσοστό αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου έναντι της μόλυνσης. Το 91,3% της επίσημης έκθεσης της εταιρείας, μειώθηκε στο πενιχρό 39% στην πράξη. Και εδώ ενδέχεται να προκύπτει θέμα καθώς στην αρχική φάση έγκρισης υπήρξαν εμβόλια που δεν πήραν προσωρινή άδεια διότι το ποσοστό προστασίας από την μόλυνση ήταν λίγο κάτω από το 50%.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι στην πράξη θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι πολιτικές που θεωρούσαν τον εμβολιασμό ως μία επιτυχημένη μέθοδο για την επίτευξη τείχους ανοσίας. Συνέδεαν το ποσοστό εμβολιασμού με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά ακόμα και των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ήδη στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για επαναφορά αυτών των μέτρων παρά το τεράστιο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένο κατοίκων. Συζήτηση που σίγουρα θα ανοίξει και για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ