Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022

Καμία σχέση Κίσινγκερ στην αρχιτεκτονική της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάλι πιάστηκε στον «ύπνο» ο Έλληνας πρωθυπουργός

Του Πέτρου Αγρέβη – ΧασάπηΠριν το χθεσινό δείπνο των...

Η εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΚυκλαδικός πολιτισμός    Στη διάρκεια της 3ης π.Χ....

Η καταστροφή της Ευρώπης

Η άθλια εικόνα με εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας όπως...

Ομολογία ανυπαρξίας – ανικανότητας του ευρωκοινοβουλίου

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης     Πτολεμαΐδα  5-10-2-22Μαθαίνουν οι αισιόδοξοι-ανημέρωτοι...

Μια δέουσα αποστομωτική απάντηση, προς τυχόν ανιστόρητους (Β Μέρος)

Περισσότεροι από 100 Κύπριοι άφησαν την τελεταία τους πνοή...

Βαγγέλης Βενιζέλος: Προσόντα

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι συναρπαστική προσωπικότητα και μαγικός ομιλητής....

Μια δέουσα αποστομωτική απάντηση προς τυχόν ανιστόρητους (Α μέρος)

Επιμέλεια του Αντώνη Αντωνά, από ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο.Σημ. Δεκάδες ενθαρρυντικά...

Γι’ ακόμα μια φορά : Αυτή η Ευρωπαϊκή «Ένωση», δεν έχει λόγο ύπαρξης

Βασίλης Δημ. ΧασιώτηςΚατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης,...

Αυξημένοι φόροι, νέες περικοπές, στυγνη λιτότητα

Γράφει η Ιωάννα Λιούτα  Ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι : '' Έχουμε...

Διεθνείς Λατινικές (εκ)φράσεις, για την σωστή κατανόηση της ειδησεογραφίας

του Χρυσόστομου Τσιρίδη"urbi et orbi". Ευλογία του Πάπα ισχυρή...

Παιχνίδι φωτιάς

Η Τουρκία επανέρχεται και υποδαυλίζει τη σταθερότητα στην ανατολική...

Να σταματήσουμε να χαρίζουμε τον Πούτιν στον Ερντογάν

Η επίσκεψη Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον...

Θα μετράνε «ψήφο-ψήφο τον καημό τους»

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις προσεχείς βουλευτικές...

Μέχρι πού φθάνει η τρέλα του Ερντογάν;

Του Μάρκου ΤρούληΗ «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου»: Μέχρι πού...

Εθνικοί μειοδότες

Ξαφνικά ήρθε επιφοίτηση στα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ και «είδαν» ότι...

Αναζητείται κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το ισχύοντα νόμο που οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα μας

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη Κυκλοφορεί τελευταία χάρτης, με βάση...

γράφει η Φανούλα Αργυρού* απο το onisilos.gr

Μέρος Α’

Είναι δυστυχώς γεγονός ότι άνθρωποι στην Ελλάδα, που κατά τα άλλα έχουν καλές,  υποστηρικτικές και  ειλικρινείς θέσεις για το Κυπριακό, δεν γνωρίζουν (δεν ξέρω αν αγνοούν σκόπιμα) σοβαρές ιστορικές λεπτομέρειες περί αυτού.

Μία τέτοια παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται ακόμα (θα αναφερθώ και σε άλλες) είναι ότι η Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία ήταν δημιούργημα του Δρ. Χένρι Κίσινγκερ!   Οι καταβολές της ΔΔΟ με ιστορικά πρωτογενή βρετανικά έγγραφα είναι βρετανο-τουρκικές και καμία σχέση είχε ο Δρ. Κίσινγκερ ή το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτοί ακολούθησαν όλα τα χρόνια την πολιτική του Λονδίνου σε σχέση με το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ δική τους πολιτική για την Κύπρο.

Ο Δρ. Κίσινγκερ διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, από  Ιανουάριο 1969 μέχρι Νοέμβριο 1975andΥπ. Εξωτερικών από  Σεπτέμβριο  1973 – Ιανουάριο 1977. Για να δούμε που… χωρεί ο Κίσινγκερ στις καταβολές της ΔΔΟ.

Οι καταβολές της ΔΔΟ  

Νοέμβριος 1956 – Έκθεση Δρ. Νιχάτ Ερίμ για επανάκτηση (ολόκληρης) της Κύπρου.

19 Δεκεμβρίου 1956 –  Δήλωση Βρετανού  Υπουργού Αποικιών, θεμελίωση της διαιρετικής δι-κοινοτικότηταςαναγνώριση ξεχωριστής αυτοδιάθεσης στο 18% των Τουρκοκυπρίων, η διχοτόμηση να μην αποκλείεται σε τελική λύση.

1957– Οι Τούρκοι απαίτησαν ΔΥΟ ΖΩΝΕΣστην Κύπρο.  Οι Βρετανοί αναγνώριζαν ότι αυτό σήμαινε συνομοσπονδία.

1958 –Οι Βρετανοί ενημέρωσαν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Φόστερ Ντάλλες ότι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις υποσχέσεις των προς τους Τούρκους. Το Ντιπάρτμεντ και ΝΑΤΟ το 1957/58  είχαν απορρίψει τα βρετανο-τουρκικά  σχέδια για διχοτόμηση.

3.1.1964Το Φόρειν ΄Οφις ετοιμάζει σχέδια ανασύστασης της ΚΔ σε Ομοσπονδία με δύο συνιστώντα κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό

Screen Shot 2021 08 08 at 17.16.31

16.1.1964– ο Ραούφ Ντενκτάς απαιτεί γεωγραφική ομοσπονδία.

Απρίλιος 1964– οι Τ/κ εξέδωσαν  έγγραφα για Ομοσπονδία, Νότια Κύπρο και Βόρεια Κύπρο. Φεβρουάριος 1964 – Σχέδιο του τμήματος Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις  για το μέλλον της Κύπρου,  προετοιμασίες για επικείμενη τουρκική εισβολή, αφού απέκοπταν τον ομφάλιο λώρο Κύπρου Ελλάδας και χρησιμοποιούσαν τον 6οΑμερικανό Στόλο και το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό να παρεμπόδιζαν την Ελλάδα από να επέμβει. Επικεφαλής  Σχεδιασμού ο Σερ Κρίσπιν Τίκελ, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή. Ο  μετέπειτα αντιπρόσωπος του ΗΒ στον ΟΗΕ υπεύθυνος για το διζωνικό ψήφισμα 649/90. Αντικατεστάθη από τον Σερ Ντέιβιντ Χάνει.

Το σχέδιο αναφερόταν σε τρείς πιθανές λύσεις με εδαφικό διαχωρισμό. Διχοτόμηση μέσω διπλής ΄Ενωσης, διχοτόμηση μέσω ομοσπονδίας – συνομοσπονδίας, καντόνια…

Κατέληγε:

 «…Ότι και να συμβεί είναι σίγουρο ότι η σημερινή μετακίνηση πληθυσμού θα συνεχιστεί με τους Τούρκους να μαζεύονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. ΄Οσο πιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο πιο ενδεικτική και αποδεκτή θα είναι η λύση του είδους…» 

Πραξικόπημα αλλά εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα!

Φόρειν Όφις 20 Αυγούστου 1964: «…μπορεί να έλθει η στιγμή όπου ένα επιτυχημένο πραξικόπημα,μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πραγματική λύση… αυτό μπορεί  να γίνει κατορθωτό μόνο αν έχουμε χέρι εμείς και οι Αμερικανοί. Εμείς δεν πρέπει να γνωρίζουμε προκαταβολικώς τίποτα για το πραξικόπημα (θα είναι πραγματικά πολύ ανεπιθύμητο αν γνωρίζαμε) , όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα έτσι και λάβει χώρα…»

Screen Shot 2021 08 08 at 17.16.41

 Σεπτέμβριος 1964– Σχέδια για υποδοχή  προσφύγων στις βρετανικές βάσεις σε περίπτωση εισβολής.  Αναθεωρήθηκαν το 1968 εφαρμόστηκαν το 1974.

1968 – Σχέδιο για διάσωση Μακαρίου. Εκτελέστηκε το 1974.

Ιανουάριος 1974– Η κυβέρνηση Ετσεβίτ απαιτούσε γεωγραφική ομοσπονδία και δύο κράτη.

Βρετανός Συνταγματάρχης G. Stocker, Απρίλιος 1974 για λύση:

«…θα χρειαστεί τρομερή πολιτική ικανότητα και κάποια κύρια χειρουργική επέμβαση, φοβάμαι πολύ δύσκολου χαρακτήρα. Ο πρόεδρος Μακάριος πρέπει να φύγει… Η Ένωση πρέπει να εξουδετερωθεί. Αυτό θα χρειαστεί μια αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι Έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι Έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά…». 

15 Ιουλίου 1974– Πραξικόπημα, μεταφορά Αρχ. Μακαρίου στο Λονδίνο.

17 Ιουλίου  – Συνεννόηση Μακαρίου βρετ. Πρωθυπουργού Χάρολτ Γουίλσον ο πρώτος θα κατηγορούσε την Ελλάδα ως εισβολέα στην ομιλία του στον ΟΗΕ – συνεννόηση Μακαρίου και βρετ. ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν ότι η συνεργασία Βρετανίας/Τουρκίας θα ήταν «με την έγκριση» του Μακαρίου, εγκληματική ψευδαίσθηση τελευταίου ότι ο Ετσεβίτ (θα εισέβαλε ουσιαστικά) για να τον αποκαταστήσει ως Πρόεδρο!

17 Ιουλίου– Ετσεβίτ και κουστωδία στο 10 Ντάουνινγκ Στριτ ο τελευταίος εξηγεί στους Βρετανούς τα σχέδια εισβολής που θα περιλάμβαναν και την Αμμόχωστο. Παίρνει το πράσινο φώς της «εγγυήτριας» Βρετανίας.

Που υπήρχε ο Δρ. Κίσινγκερ σε όλες αυτές τις διευθετήσεις και σχέδια;

18 Ιουλίου 1974Ο Αμερικανός Τζόζεφ Σίσκο στο Λονδίνο, ο Ετσεβίτ του εξήγησε ότι  επεδίωκε δύο αυτόνομες προσωρινές κυβερνήσεις στην Κύπρομε νέο νομικό καθεστώς και του τόνισε «Μην μας σταματήσετε όπως μας κάνατε το 1964» Έξω φρενών ο Σίσκο…

18 Ιουλίου 1974 – ΔΙΑΦΩΝΙΑ  Δρ. HenryKissingerμε Βρετανούς «Ανδρείκελο των Τούρκων» ο Μακάριος 

Ο Κίσινγκερ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι δεν συμφωνούσε με την συνεννόηση τους με τον Ετσεβίτ (για εισβολή), ότι οι  αμερικανικές ενέργειες περιορίζονταν σε διπλωματικά βήματα . Η αμερικανική ανησυχία ήταν να εμποδιστούν ρωσικά στρατεύματα από το να πάνε στο νησίΔεν ήταν αντίθετος με την αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών αλλά όχι πριν προηγηθεί μια συνταγματική  λύση γιατί μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνη αλλαγή στο ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο. Δίχως την δυνατή παρουσία κάποιων Ελλήνων αξιωματικών, αυξανόταν η  πιθανότητα ταραχών…. Ο Κίσινγκερ  τους είπε οι ίδιοι (Βρετανοί) μπορούσαν να τροποποιήσουν τα πράγματα με μια εναλλακτική λύση που να αποκλείει το Μακάριο και τον  Σαμψών. Π.χ. με τον Κληρίδη.  Αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά οι Έλληνες να εγκατέλειπαν το Σαμψών και οι Βρετανοί και Τούρκοι το Μακάριο.  Για τους Τούρκους αυτό δεν θα ήταν και μεγάλη θυσία καθώς ποτέ τους δεν τον εμπιστεύθηκαν. 

Ο Κίσινγκερ αμφέβαλλε κατά πόσο οι Κύπριοι θα δεχόντουσαν πίσω τον Μακάριο υπό τις παρούσες συνθήκες, ως ένα  ανδρείκελο των Τούρκων (guiseofaTurkishstooge)…και  ανησυχούσε, ότι οι Βρετανοί δεσμεύονταν πέραν του  δέοντος, χωρίς να μπορούν  να υπολογίζουν τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες. 

Ο Κισινγκερ θεωρούσε το Μακάριο  «ανδρείκελο των Τούρκων» προφανώς γιατί είχε δώσει  την συγκατάθεσή του στον Κάλλαχαν στις 17/7 για την συνεργασία Τουρκίας/Βρετανίας (εισβολή).

Την ίδια μέρα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού λόρδος Bridgesενημέρωσε το Παλάτι. ‘Εγραψε μεταξύ άλλων:

«Η αμερικανική στάση υπήρξε μάλλον απογοητευτική. Παρόλο που ο υπ. Εξωτερικών (Callaghan) και ο Δρ. Κίσινγκερ ήσαν σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία, οι Αμερικανοί μας θέλουν να πάμε σιγά σιγά στα Ηνωμένα Έθνη… Όμως ο Δρ. Κίσινγκερ συμφώνησε να στείλει τον κ. Σίσκο … για συνομιλίες μαζί μας και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ελπίζουμε να πεισθεί να πάει στην Αθήνα, και έτσι να φέρουμε τους Αμερικανούς κανονικά μέσα στο παιχνίδι…» 

19 Ιουλίου 1974,ακόμα μια ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ μαρτυρία από τον λόρδο Bridges:

«...Υπήρξαν ορισμένες μικρές διαφωνίες μεταξύ μας… Εκείνο που ο Δρ. Κίσινγκερ  δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται σήμερα είναι ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο αφαίρεσε την όποια σταθερότητα είχε παραμείνει από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Εκείνη η σταθερότητα υπήρξε αρκετά εύθραυστη τα τελευταία δέκα χρόνια. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι: Μπορούμε να μπαλώσουμε τις παλαιές συνθήκες; Μου φαίνεται ότι, απ΄ότι άκουσα για τις απόψεις του… ο Δρ. Κίσινγκερ ίσως να βλέπει επιφανειακά την κατάσταση. Αν θέλει να μπαλώσει τις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά …υπάρχει μια νέα κύρια πηγή αστάθειας, και η προσφορά πρώτων βοηθειών σύντομα θα καταστεί αδύνατη…»

Η διαφωνία Kissinger/Callaghanθα δημοσιευόταν στους “FinancialTimes” αλλά αποτράπηκε τη τελευταία στιγμή με επέμβαση από αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού.

22 Ιουλίου 1974 – Καθοδήγηση Φόρειν ΄Οφις προς Κάλλαχαν πριν την Γενεύη 1.  Επιλογή λύσης απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια τους από το 1955 για διχοτόμηση, ή ομοσπονδιακή λύση,  γεωγραφικό διαχωρισμό,  δημιουργία δύο διζωνικών συνιστώντων  κρατών. 

Τα κέρδη της Τουρκίας από την Γενεύη 1: υπογραφή εγγράφου από τους τρείς υπ. Εξωτερικών των «εγγυητριών» δυνάμεων αναγνωρίζοντας στην Κύπρο δύο αυτόνομες διοικήσεις, δίχως να αναφέρονται σε εισβολή,  τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και αυτά καθώς ο Αττίλας προέλαυνε ασταμάτητος επί του εδάφους…

Πηγές βιβλίο  γράφουσας « Διζωνική vsΔημοκρατία 1955-2019».

Το Β’ στην επόμενη έκδοση.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 8/8/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άγριος καυγας μεσα στη νύχτα ανάμεσα σε Νίκο Χατζηνικολαου και Νίκο Σβέρκο – Ειπώθηκαν βαριές...

Άγριος καυγας στο διδικτυο ανάμεσα στον Νίκο Χατζηνικολαου και...

36χρονη οδοντίατρος σε αναστολή έβαλε τελος στη ζωη της

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Χαμός με Μητσοτάκη και Ερντογαν στην Πράγα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, ο...

Σοκάρει η περιγραφή του Γεωργιαδη στον αέρα του Σκαι: Οι Γερμανοί συναδελφοι μου έπεφταν λιποθυμοι

Άφωνοι οι ακροατές του Σκαι άκουγαν τον Αδωνι Γεωργιαδη να τους περιγραφει πως οι Γερμανοί συναδελφοι του λιποθυμούσαν και έπεφταν γύρω του ξεροί

Σάλος στο twitter με τη γέφυρα της Πέτρου Ραλλη που πλέον θυμιζει Νεα Υορκη

Ένα δημοσίευα που παρομοιάζει την γέφυρα της Πέτρου Ραλλη...

Διδάκτωρ στο ΑΠΘ το κτήνος που έλιωσε με το πόδι του το γατάκι!

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με...

Πήγε στο καφενείο, τους κέρασε όλους και τους ρώτησε αν πάνε στην κηδεια του και...

Το τραγικό αυτό συμβάν σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε χωριό του Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας στη Φθιώτιδα,