16/09/2021

Εθνικών καταστροφών συνέχεια

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια εκτός από χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους κατέκαψαν και τον αρχαίο Ελαιώνα των Ροβιών, με την υπεραιωνόβια ελιά «Νύμφη», ηλικίας 2.500 χρόνων.

Το υπερήλικο δέντρο (Olea europaea) είχε κορμό που χρειάζονταν δέκα άτομα για να το αγκαλιάσουν και έως την καταστροφή ήταν ακόμη παραγωγικό.

Ο ελαιώνας των Ροβιών, που καταστράφηκε από τη φωτιά, αποτελούσε Μνημείο της Φύσης αφού τα δέντρα του ξεπερνούσαν την ηλικία των 2000 ετών.

7AF3A037 6D16 41EF B158 501839A6815F

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ… ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ, ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ.

Χειρότερα και από Πομπηϊα, παντού σε όλες τις καμένες περιοχές.Δεν είναι Κρανίου τόπος πλέον, αφού δεν υπάρχει και τόπος. Το συγκρότημα μας το στολίδι της οικογένειας μας, όπως όλα τα ξενοδοχεία και σπίτια στην άλλοτε πανέμορφη Β. Ευβοια, ολα σαν απολιθώματα άλλης εποχής. Έχει κολλήσει τόση στάχτη παντού στα καμένα, που έσμιξε μαζί με το νερό της πυροσβεστικής και έγινε μαύρο πέτρωμα ηφαιστείου….Κείτονται όλα δέντρα, σπίτια, αυτοκίνητα σαν κατακαμμένοι μαυροδακρυσμένοι νεκροί απολιθωμένοι πέτρινοι γίγαντες. Τα πανέμορφα καμμένα δάση ένας όγκος στάχτης. Αυτός ο ταλαίπωρος φτωχός κόσμος που την κεφαλή κλίναι… Πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο …
Είδατε εσείς κάποιο αξιωματούχο, Υπουργό, βουλευτή να είναι εθελοντής πυροσβέστης να κρατά ένα κλαρί για να σβήσει μια εστία; Εκ του μακρόθεν με ασφάλεια όλοι…..Χορτάσαμε από κούφια λόγια. Πράξεις δεν βλέπουμε. Μόνο όλεθρο και εθνική καταστροφή….Τη νύφη την πληρώνει ο φτωχός μας λαός έρημος και μόνος ….
Ποιός θα πληρώσει για αυτή την εθνική καταστροφή. Και δεν εννοώ σε χρήμα …..
ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ … ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΘΕΡΙΟ ΑΓΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ..ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ ….
Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΣ.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΑΔΕΛΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ, Π αποΕΙΣΜΑ.
ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΈΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΊΑ ΕΣΩΣΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ….

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ