Ελλάδα και Ινδία έρχονται πιο κοντά: Ο Ινδός ΥΠΕΞ μίλησε για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Ανδρέας Μουντζουρουλιας

Mία σημαντική εξέλιξη είχαμε πριν από λίγο, καθώς ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, συνομίλησε με τον Ινδό ΥΠΕΞ.

Ο Ινδός ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Ν. Δένδια στην Ινδία, ενώ το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι, στο ότι συζητήθηκαν και θέματα άμυνας. Ο Ινδός ΥΠΕΞ, ανέφερε πως συζήτησε με τον Ν. Δένδια θέματα εμπορίου, επενδύσεων & άμυνας.

Η αξία της αναδυόμενης Ινδίας

Aν και «άγνωστη» σε πολλούς, η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, είναι ένας αναδυόμενος γίγαντας με πυρηνικά όπλα, ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία (αναμένεται να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή.

Μια αναδυόμενη δύναμη που «συγκρούεται» με την Κίνα και το (φίλα προσκείμενο στην Τουρκία) Πακιστάν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στενότερους – στρατηγικού χαρακτήρα – δεσμούς με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (στο πλαίσιο του τετραμελούς σχήματος διαλόγου για την ασφάλεια Quad).

Η Τουρκία μετατρέπεται σε μία ισλαμική χώρα, όπως και το Πακιστάν. Επίσης το Ισλαμαμπάντ, βοηθάει την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών, καθώς ο στόχος του Ερντογάν, είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Άρα μιλάμε για δύο χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα. Ελλάδα και Ινδία έχουν πολλά κοινά. Έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Στις μέρες μας, έχουν δύο κοινούς εχθρούς, την Τουρκία και το Πακιστάν. Πρέπει να συνεργαστούμε στο τομέα των μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στον αμυντικό τομέα. Η Ινδία παράγει οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Μέ λίγα λόγια, Ελλάδα και Ινδία, θα πρέπει να αναπτύξουν μία σχέση, η οποία θα εδράζεται στους εξής τομείς. Στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ