Λίγο μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ήρθε και η προέγκριση των 3,6 δις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλά τα ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία οπότε και η Κομισιόν έδωσε θετική αξιολόγηση στο πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντύπωση προκαλεί η συγκυρία της θετικής αυτής εξέλιξης, καθώς η πολυπόθητη έγκριση δόθηκε από τους εταίρους μόνο λίγες ώρες μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και διαρροές από πλευράς Βρυξελλών το προηγούμενο διάστημα, τα οποία μετέφεραν έντονη δυσαρέσκεια για την ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν απέστειλε την αξιολόγηση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), αιτούμενη τη γνωμοδότησή της εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της EFC, η Κομισιόν θα εκδώσει στη συνέχεια την τελική της απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 1,85 δισ. ευρώ δάνεια. Ο προϋπολογισμός του συνολικού σχεδίου ανέρχεται σήμερα σε 30,50 δισ. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια). Εξ αυτών, το 13% (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα, ως προχρηματοδότηση, στις 9 Αυγούστου 2021 (2,31 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ δάνεια).

Η προέγκριση έγινε γνωστή με πανηγυρικό τόνο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που υπέβαλε εκ μέρους της κυβέρνησης το σχετικό αίτημα και συνοδεύτηκε από κολακευτικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Κατά την άποψή μας η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, «η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα 15 ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής». Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, αλλά και στις δανειακές διευκολύνσεις, οι οποίες θα παρέχουν σημαντική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα κατά την επόμενη πενταετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ