Κόκκινο μαρούλι: Τα ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόκκινο μαρούλι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό και το βρίσκουμε πολύ συχνά σε σαλάτες. Εκτός όμως από το γεγονός ότι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στο φαγητό μας, έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.

7 ευεργετικά οφέλη που μας προσφέρει το κόκκινο μαρούλι

1. Πολλά θρεπτικά στοιχεία, αλλά λίγες θερμίδες

3 φλιτζάνια φύλλων κόκκινου μαρουλιού μας παρέχει:

– 11 θερμίδες
– 1 γρ. πρωτεΐνη
– 0.2 γρ. λιπαρά
– 1 γρ. φυτικές ίνες
– 149% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνη Κ
– 127% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνη Α

Περιέχει επίσης γενναίες ποσότητες φυλλικού οξέος, σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Το διατροφικό του προφίλ μοιάζει με εκείνο άλλων κοινών φυλλωδών λαχανικών, αν και υπάρχουν αξιόλογες διαφορές.

2. Ενυδατικό

Το κόκκινο μαρούλι αποτελείται από 95% νερό. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στη μείωση της λαιμαργίας και υπερφαγίας και ενισχύει την αίσθηση κορεσμού.

3. Γεμάτο ισχυρά αντιοξειδωτικά

Το κόκκινο μαρούλι αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή βήτα καροτίνης, μιας ουσίας που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η κατανάλωσή της ενισχύει την υγεία των ματιών και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με απώλεια όρασης.

Εκτός όμως από τη βήτα καροτίνη, διαθέτει και ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών. Οι τροφές που περιέχουν ανθοκυανίνες βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών, αλλά επίσης προκαλούν βελτιώσεις στην ισορροπία HDL και LDL.

4. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α

Αυτή η βιταμίνη παίζει κεντρικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων. Προσθέτοντας μόνο μία ή δύο μερίδες κόκκινου μαρουλιού λίγες φορές την εβδομάδα συμπληρώνετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε αυτή τη βιταμίνη.

5. Βοηθά στη μείωση του βάρους

Αυτό το λαχανικό έχει εξαιρετικά λίγες θερμίδες, αλλά υψηλές ποσότητες φυτικών ινών για να μας κρατήσει χορτάτους. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, έχει υψηλές ποσότητες νερού. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοιου είδους λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος.

6. Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική σε περιπτώσεις αιμορραγίας. Χωρίς αυτή, κινδυνεύουμε να αιμορραγούμε σε περίπτωση τραυματισμού σε σημείο επικινδυνότητας. Επιπροσθέτως, είναι σημαντική για την οστική ανάπτυξη.

7. Εύκολη η κατανάλωσή του

Το κόκκινο μαρούλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να καταναλωθεί. Απλά, χρειάζεται να πλύνετε καλά καλά κάθε ένα φύλλο ξεχωριστά και ύστερα να το προσθέσετε στις σαλάτες σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ