Χάος τα βραδιά στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν προβάλλει τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, τότε δεν υπάρχουν προβλήματα. Κάπως έτσι συμπυκνώνεται περιφραστικά η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν να τεθούν σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης.

Στην Αττική η κατάσταση έχει αρχίσει να εκτροχιάζεται ξανά. Οι νοσοκομειακές κλίνες μετατρέπονται σε covid, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν ξανά σε μονοθεματικά, οι μολύνσεις των γιατρών και των νοσηλευτών αποψιλώνουν περισσότερο τις δομές, ενώ οι εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νύχτες τρόμου.

Πανομοιότυπη, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, «καρφώνοντας» έτσι την κυβέρνηση. «Χάσαμε την ευκαιρία της πανδημίας για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε μόνιμες προσλήψεις και όχι επικουρικό προσωπικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που έχουν προκαλέσει την έκρηξη και των τοπικών κοινωνιών. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πύργου έκαναν παρέμβαση χθες στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας πως η υποστελέχωση οδηγεί το νοσοκομείο σε διάλυση.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου προγραμμάτιζαν τριήμερες κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του ιδρύματος που, όπως δήλωσαν, βρίσκεται στα όριά του.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και το πολύπαθο Νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο παραμένει ακέφαλο εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα. Με χθεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη, αλλιώς ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε νέες κινητοποιήσεις.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα νοσοκομεία της Κρήτης. Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου παραμένει τραγική, οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χανίων συνεχίζονται, όμως πλέον φαίνεται πως στο κάδρο μπαίνει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς με χθεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την άμεση ενίσχυσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ