Σάλος με τις αναρτήσεις του Μαγιορκινη για τους θανάτους απο κορωνοϊό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία ακόμα σύνοψη από την ανασκόπηση για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η Ελλάδα το 2020 είχε 9 εβδομάδες με υπερβάλλουσα θνησιμότητα με μέσο όρο σταθερής απόκλισης από την αναμενόμενη θνησιμότητα 0.48. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες κατέγραψε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η Ελλάδα το 2021 είχε 18 εβδομάδες με υπερβάλλουσα θνησιμότητα με μέσο όρο σταθερής απόκλισης από την αναμενόμενη θνησιμότητα 1.43. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες κατάγραψε διάμεση υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η Ελλάδα το 2022 είχε 8 εβδομάδες με υπερβάλλουσα θνησιμότητα με μέσο όρο σταθερής απόκλισης από την αναμενόμενη θνησιμότητα 1.1. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες κατάγραψε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 (Ιούνιος-Αύγουστο) είχε 1 εβδομάδα με υπερβάλλουσα θνησιμότητα με μέσο όρο σταθερής απόκλισης από την αναμενόμενη θνησιμότητα 0.86. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες κατάγραψε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Τα αντίστοιχα νούμερα από άλλες χώρες φαίνονται στα διαγράμματα σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Με ενημέρωσαν για μία προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού όσον αφορά την ανασκόπηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας.

1. Τα γραφήματα με τις εβδομάδες δεν κάνουν κάποια πράξη με τα z-score, είναι απλή αρίθμηση των εβδομάδων που καταγράφηκε η υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

2. Τα γραφήματα με τα z-score δεν είναι διαγράμματα αθροιστικού z-score αλλά υπολογισμός μέσης τιμής ανά εβδομάδα.

3. Αν και στα προηγούμενα γραφήματα δεν παρέχεται αθροιστικό z-score, τα z-score αθροίζονται, αυτό αποδεικνύεται και θεωρητικά, αλλά και πρακτικά. Στο πακέτο εργασίας 7 του consortium, σελίδα 16 περιγράφεται η χρήση του αθροίσματος κατά σειρά z-score για την ανίχνευση παρατεταμένης παρέκκλισης. Πιο συγκεκριμένα προτείνουν τον αλγόριθμο CUSUM για την ανίχνευση διαρκούς παρέκκλισης από την αναμενόμενη θνησιμότητα.

https://www.euromomo.eu/uploads/pdf/wp7_report.pdf

ΔΗΜΟΦΙΛΗ