Λείπουν 440 αναισθησιολόγοι απο τα νοσοκομεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο ο Θάνος Πλεύρης επενδύει σε επικοινωνιακές φιέστες και συνεντεύξεις αυτοθαυμασμού του έργου του στον χώρο της Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να «αιμορραγούν» από τις δραματικές ελλείψεις αναισθησιολόγων.

Για το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις αυτές ως… φυσικό φαινόμενο, τα περιθώρια κινήσεων που έχει εξαντλούνται σε μεταφορές υπαρχόντων αναισθησιολόγων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και στη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπρόσωποι των αναισθησιολόγων, ωστόσο, τονίζουν ότι με τα σωστά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα, αναισθησιολόγοι μπορούν να ενταχθούν και να προσφέρουν στο ΕΣΥ. Στα μητρώα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.800 αναισθησιολόγοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και όσων έχουν φύγει εκτός Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι από τις 891 θέσεις αναισθησιολόγων που υπάρχουν τώρα στους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, πλην ΜΕΘ, είναι καλυμμένες οι 650, προκύπτει αμέσως «μαύρη τρύπα» 241 γιατρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, στο ΕΣΥ χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 200 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, που σημαίνει ότι συνολικά απαιτούνται πάνω από 440 γιατροί. Στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται ότι απασχολούνται 300 αναισθησιολόγοι. Αξίζει να σημειωθεί πως η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ιδιαίτερα έντονη στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πάρα πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία έχουν «βραχυκυκλώσει» εξαιτίας της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ