Λακωνική απάντηση προς βαρβάρους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμέλεια Μαρία Ρ. από Ελληνική Κύπρο.

Αποσπασματικές ιστορικές πληροφορίες από σχετικό άρθρο του OLYMPIA.GR

Ϊδετε πιο κάτω ….

Ο νεοσουλτάνος και νεοθωμανός, τουρκομογγόλος Ερντογάν και οι όμοιοι του μας απειλούν και διεκδικούν.

Αν δεν και αν δεν  … (οι όροι τους). Και αν έρθουμε μια νύχτα λένε οι νυχτοβάτες….ή νυστοβάτες

Και εμείς αναλώνουμε φαιά ουσία, για να του απαντάμε.

Λοιπόν… Διαβάστε το πιο κάτω απόσπασμα και στο τέλος θα βρείτε τι πρέπει να απαντήσουμε στις ιταμές απειλές του …

Απόσπασμα.

Μετά τις νίκες του σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες στα ιππικά αγωνίσματα, ο Φίλιππος πατέρας του Αλέξανδρου,  προσπάθησε να πείσει τις πόλεις του νότου να ενωθούν και να εκστρατεύσουν εναντίον των Περσών. Μετά τον Γ’ Ιερό Πόλεμο και την επικράτηση του επί της ανερχόμενης δύναμης της Φωκίδας και του τυράννου των Φερρών στη μάχη του Κρόκιου Πεδίου το 352 π.Χ, λέγεται πως ακολούθησε μια απίστευτα ιδιαίτερα σύντομη ανταλλαγή αλληλογραφίας με τους Σπαρτιάτες.

Ο Φίλιππος σύμφωνα με αρχαία κείμενα, είπε πολλά και έγραψε σε μεγάλο πάπυρο στους Σπαρτιάτες τους όρους του

Αν δεν …. Αν δεν ….Αν δεν ….                                                                                                             Και αν κερδίσω αυτό τον πόλεμο, θα είστε σκλάβοι για πάντα».

Και η απάντηση ήταν σε δύο τετραγωνικούς πόντους παπύρου και ήταν αντάξια στην λακωνική φήμη των Σπαρτιατών: «Αν…».  Δύο γράμματα μια λέξη. Είναι και ό,τι πρέπει για να εξοργίσεις τον αντίπαλο.

Το 2015 η βρετανική εφημερίδα Independent,  κατέταξε στην πρώτη θέση της δεκάδας με τις πιο έξυπνες ατάκες όλων των εποχών την μονολεκτική απάντηση των Σπαρτιατών προς Φίλιππο.

Στο δια ταύτα …

Ο βάρβαρος Ερντογάν ούτε μια τρίχα του ένδοξου Φιλίππου πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου ή των Σπαρτιατών του Λεωνίδα με τους 300, δεν αξίζει. Παρ΄ όλα αυτά εμείς οι Έλληνες ερανιζόμαστε και διδασκόμαστε από τους ένδοξους προγόνους μας και τις Λακωνικές απαντήσεις των Λακεδαιμονίων και ως εκ τούτου πρέπει μόνο με δύο λέξεις να απαντούμε στους Τούρκους και πολλές θα είναι. Τίποτα παραπάνω. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ….  ( Ίσως στην νεοελληνική με μια λέξη «ΕΛΑΤΕ»!)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

9k=

2Q==

“Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”

Την σύντομη ομιλία χωρίς περιττά λόγια, καθιέρωσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες και ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με τον γενικότερο λιτό τρόπο ζωής τους, χωρίς περιττά στοιχεία..

Μαρία Ρ. – Ερευνήτρια μέλος ομάδας εργασίας του συγγραφέα κ. Α. Αντωνά.

Υ.Γ. Στην Κύπρο την Ελληνική μας, έχουμε ένα γνωμικό λαογραφικό, που λέει…. «Το «αν» εφυτέψαντο τζιαι ενε βλάστησε ( Το αν το φύτεψαν και δεν βλάστησε). Τώρα «αν» έρθουν οι βάρβαροι …»….   Ευχόμαστε  «αν»  είναι δια θαλάσσης να τους καταβυθίσουμε,  για να κάνουν παρέα με τα ψάρια του Ελληνικού Αιγαίου. «Αν» είναι μέσω ξηράς να τους φυτέψουμε τζιαι ούτε να βλαστήσουν, ούτε να καρπίσουν …..

Δύο πρόσθετα σχετικά σχόλια.

Στην Κύπρο την Ελληνική μας, έχουμε ένα γνωμικό λαογραφικό, που λέει…. «Το «αν» εφυτέψαντο τζιαι ενε βλάστησε ( Το “αν” το φύτεψαν και δεν βλάστησε). Τώρα «αν» έρθουν οι βάρβαροι… Ευχόμαστε «αν» είναι δια θαλάσσης να τους καταβυθίσουμε, για να κάνουν παρέα με τα ψάρια του Ελληνικού Αιγαίου και «αν» είναι μέσω ξηράς να τους φυτέψουμε τζιαί ούτε να βλαστήσουν, ούτε να καρπίσουν τζιαί ας σαπίσουν.

Η εξ αίματος συγγένεια των Κυπρίων με τους ένδοξους πρώτους Έλληνες μετοίκους.

Η Ελληνική Κύπρος, τίμησε και τιμά τις παρακαταθήκες τους, τα ήθη και έθιμα τους την γλώσσα τους που προέρχεται κυρίως και από τους πρώτουςκατοίκους του νησιού, που ήταν οι πρώτοι ΕΛΛΗΝΕΣ κάτοικοι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των ένδοξων Λακώνων κ.ά.
Η έλευση τους άρχισε περί τα μέσα του 12ου αιώνα π.Χ., πιθανώς λόγω των πρώτων διεισδύσεων των Δυτικών Ελλήνων στην ηπειρωτική χώρα (Δωριέων, Θεσσαλών, Αιτωλών κ.α.).
Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ή ενδείξεις για τη φυλετική προέλευση των Ελλήνων αποίκων στην Κύπρο. Οι Αχαιοί φαίνεται ότι είχαν τον ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον αποικισμό και αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της πολιτικήςπρωτοκαθεδρίας τους στον ελλαδικό χώρο, όμως η μεταγενέστερη κυπριακή διάλεκτος, οι μύθοι και οι παραδόσεις, κάποια τοπωνύμια και άλλα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άποικοι ήταν Αρκάδες και ειδικά όχι από την καθαυτό Αρκαδία αλλά και από τις «εξωτερικές» επαρχίες της Πελοποννήσου Λακωνίας κ.ά..
Πολλές αρχαίες λακωνικές φράσεις και γνωμικά χρησιμοποιούν οι Έλληνες της Κύπρου ακόμη και μέχρι σήμερα…
Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά.
Μεν λαλείς πολλά λόγια, αλλά λλία τζιαι καλά.

Άκουε πολλά, λάλει καίρια.
Να ακούς πολλά λογια τζιαι να απαντάς με λλία τζιαι σημαντικά.

Οι κράτιστοι των ανθρώπων βραχυλογώτατοι.
Οι σοφοί άνθρωποι λλία λαλούν.

Και

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.
Οι σύντομες τζιαι καλές κουβέντες ένι φιλοσοφία.                                                         Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Οι Κύπριοι σαν γνήσιοι Έλληνες τιμούν ιδιαίτερα τον Λεωνίδα με τους 300 και το “Μολών Λαβέ”, που όλοι οι πεσόντες ήρωες Κύπριοι, βροντοφώναζαν σε κατακτητές, όπως και ο ήρωας αδελφός μου.
Το πιο κάτω επίγραμμα είναι το πλέον πολυγραμμένω σε μνημεία μας…
(Ὦ ξεῖν᾿, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε // κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.)
(Ω, ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους)
Επίγραμμα πάνω στον τάφο των Τριακοσίων που έπεσαν στις Θερμοπύλες.

Και παραφρασμένο το επίγραμμα στους τάφους των Κυπρίων ηρώων …
Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ(Ν) ΟΤΙ ΗΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ.
Α. Αντωνάς

——————————————————————————————————
Προσθέτω.
Το 2015 η βρετανική εφημερίδα Independent, την μονολεκτική απάντηση των Λακεδαιμονίων την κατέταξε στην πρώτη θέση της δεκάδας με τις πιο έξυπνες ατάκες όλων των εποχών.
Οπότε Τούρκοι βάρβαροι “αν” έρθετε … *Ελάτε και πρωί και μεσημέρι και νύχτα … Αναμένουμε …

*Πριν λίγες ημέρες εορτάστηκε στο λιμάνι της Χίου η 105η επέτειος από την απελευθέρωση του νησιού από τους οθωμανούς κατακτητές. Έπειτα από την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων και την έπαρση της τεράστιας ελληνικής σημαίας, προέβει σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο σεβαστόςΜητροπολίτης Χίου, Μάρκος. Για ακόμη μία φορά τα όσα είπε προκάλεσαν αίσθηση, αλλά την διαφορά αυτή τη φορά έκανε η κρητική μαντινάδα, που ήταν άμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα…
Η παρέμβαση του Μητροπολίτη μέσα από το βίντεο που έχει καταγραφεί κάνει το γύρο του διαδικτύου, ενώ οι δηλώσεις έφθασαν και στην άλλη άκρη του Αιγαίου καθώς τουρκικά κανάλια ασχολήθηκαν με τα όσα εννοούσε με την κρητική μαντινάδα ο Έλληνας ιερέας. Εμείς πάντως καμαρώσαμε την περήφανη στάση του και όλα όσα είπε στο λιμάνι της Χίου!
Ολόκληρη η μαντινάδα.
‘Τούρκοι “αν” εγίνη πόλεμος δέν έχετε ελπίδες δικά μας είναι τά νησιά καί οι βραχονησίδες . Δικά μας είναι τά ΙΜΙΑ μήν θέτε φασαρία όπως μιά καί Ελληνική είν’η Μακεδονία. Μά κι άν εθέτε πόλεμο δέν θά σάς φοβηθούμε καί μέσα στήν Αγιά Σοφιά θά πά λειτουργηθούμε. Η ανοχή της Ελλάδας μας θάπρέπει νά τελειώσει κι ο Τούρκος κάθε πρόκληση πού κάνει νά πληρώσει.Δένείναι τό Αιγαίο μας ένα ξέφραγο αμπέλι νά μπαινοβγαίνει η Τουρκιά νά κάνει ότι θέλει. Ότι στήν άοπλη Κύπρο κάνατε καλά νά τό σκεφτείτε καί στό Αιγαίο πάψετε όλο νά προκαλείτε. Ο Φάρος του Πολιτισμού είν’τό Πατριαρχείο τιμήστε το κι ανοίξετε της Χάλκης τό Σχολείο. Οί S 300 βρίσκονται στήν Κρήτη αρματωμένοι καί τούς έχουνε στά χέρια τους Κρήτες αντρειωμένοι. Τούρκοι τήν Κρήτη άν θέλετε αμέτε νά ρωτάτε τόν Χίτλερ είς τήν κόλαση ίντα γι αυτήνθυμάται. Έλα της Κύπρου της Ελληνικής ο αναστεναγμός όλους νά μάς ενώσει καί μάθημα είς τήν Τουρκιά ο Ελληνισμός νά δώσει, έλα της Κύπρου τόν αναστεναγμό νά κάμω μαντινάδα χιλιάδες χαιρετίσματα απόλη τήνΕλλάδα. Έλατε Τούρκοι ναλλάξετε μυαλά καί νά συμμορφωθείτε αλλιώς στήνΕυρωπαική Ένωση δέν θά μπείτε. Έλατε ο Κρητικός τό αίμα του μελάνι τόχεικάνει σφραγίδες καί υπογραφές τήν Λευτεριά νά βάνει‘…
“ΕΛΑΤΕ” – “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ” ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ

Π.Β. Συγγραφέας Ποιήτρια –Συνεργάτιδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ