Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Στις κορυφαίες χώρες που σπαταλούν τρόφιμα η Ελλαδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε χρόνο πετιούνται στην Ελλάδα συνολικά 2.048.000 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων(!), γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πίσω μόνο από την Κύπρο και τη Δανία!

Μάλιστα, οι 930.000 τόνοι τροφίμων (λίγο λιγότερο από το 50% δηλαδή), σπαταλιούνται από τα νοικοκυριά, ενώ κατά μέσο όρο, ο κάθε Έλληνας σπαταλάει ετησίως 191 κιλά τρόφιμα, όταν η κατά κεφαλήν σπατάλη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η συνολική σπατάλη τροφίμων «αγγίζει» τους 57 εκατομμύρια τόνους, φτάνει στα 127 κιλά. Από αυτά τα 191 κιλά τροφίμων, τα 87 (70 στην Ε.Ε.) σπαταλώνται εντός νοικοκυριών, με αποτέλεσμα μία τετραμελής ελληνική οικογένεια να πετάει περίπου 350 κιλά τροφίμων το χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», Δημήτρης Νέντας, ο οποίος σημειώνει ότι «τη μισή από την σπαταλώμενη ποσότητα τροφίμων να κρατούσαμε, θα ήταν αρκετή, για να τραφούν για ολόκληρο τον χρόνο όλοι οι φτωχοί της χώρας».

Παράλληλα, ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έρχονται σε επικοινωνία με τους φορείς που ασχολούνται με την πάταξη της σπατάλης τροφίμων, πριν πετάξουν όσα δε χρειάζονται, ώστε να διοχετευθούν σε φτωχούς και απόρους. «Όλα αυτά είναι τρόφιμα, τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε, αλλά τα πετάμε στα σκουπίδια. Δε μιλάμε για φλούδες από φρούτα ή κόκαλα από κρέας, αλλά για τροφές που μαγειρεύουμε και δε θέλουμε να φάμε άλλο ή τις πετάμε διότι από κακή εκτίμηση πήραμε μεγαλύτερη ποσότητα και περίσσεψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 87 κιλά που πετιούνται ετησίως από κάθε άτομο νοικοκυριού, τα 40 κιλά, δηλαδή περίπου το 45% της ποσότητας, είναι τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση. Είναι απαραίτητο και μπορεί να γίνει μία καλύτερη διαχείριση, για να μη φεύγει στα σκουπίδια τόσο φαγητό», τονίζει ο κ. Νέντας.

Η σπατάλη τροφίμων ανά κλάδο

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «Τράπεζας Τροφίμων», από τα 2,048 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα 930.000 τόνοι σπαταλώνται από τα νοικοκυριά. Από τον πρωτογενή τομέα σπαταλώνται 372.000 τόνοι ετησίως, από το βιομηχανικό κλάδο 375.000 τόνοι, από το λιανεμπόριο – διακίνηση προϊόντων 150.000 και από το χώρο της εστίασης 220.000 τόνοι τροφίμων.

«Εμείς, όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, λέμε σε επιχειρήσεις και πολίτες, να φέρουν σε εμάς τα τρόφιμα που πρόκειται να πετάξουν. Μόνο την περσινή χρονιά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από επιχειρήσεις 1.700 τόνους τροφίμων και τα δώσαμε σε φτωχούς και σε ιδρύματα, με τα οποία συνεργαζόμαστε», προσθέτει.

Από επιχειρήσεις πετιούνται τρόφιμα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν, για διάφορους λόγους, όπως, για παράδειγμα, είτε επειδή λήγουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είτε διότι έχει κάποιο πρόβλημα η συσκευασία τους. «Να φέρω ως παράδειγμα τον καφέ, οποίος έχει δώδεκα μήνες διάρκεια ζωής. Όταν φτάσει στα 2/3 της ζωής του, οι επιχειρήσεις δεν τον έχουν πλέον στο ράφι τους, διότι θεωρούν ότι είναι κοντόληκτος και εκτιμούν ότι ο καταναλωτής δε θα αγοράσει ένα προϊόν που λήγει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει, για παράδειγμα και με ένα γιαούρτι, το οποίο λήγει σε πέντε ημέρες. Επίσης, οι επιχειρήσεις δε βάζουν στα ράφια τους ένα προϊόν με μία αστοχία στη συσκευασία του, αν, για παράδειγμα, έχει λίγο διαφορετικό χρώμα ή αν είναι ελλιποβαρές. Όμως, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν πάθει κάτι και μπορούν να καταναλωθούν. Αν τα φέρουν σε εμάς, θα τα διοχετεύσουμε άμεσα σε ιδρύματα και θα καταναλωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα από άτομα που έχουν ανάγκη. Και το 1% αυτών των τροφίμων να μπορούσαμε να διαχειριστούμε, θα ήταν πολύ σημαντικό», τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Τράπεζας τροφίμων».

Η σπατάλη τροφίμων ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μία πολύ σημαντική αρνητική παράμετρος που προκύπτει από τη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τον κ. Νέντα, είναι η αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο, ως γνωστόν, προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της «Τράπεζας Τροφίμων», επικαλούμενος διεθνείς φορείς, σημειώνει ότι λόγω του μικροκλίματος οι διαστάσεις του εν λόγω προβλήματος είναι μεγαλύτερες σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα τρόφιμα που σπαταλώνται, πηγαίνουν σε χωματερές. Εκεί σαπίζουν και εκλύουν αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια εντείνεται η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, έρευνες έχουν καταδείξει ότι, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τρίτη θέση των υπαίτιων για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Επίσης, τα σαπισμένα τρόφιμα δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο νερό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανεβάσει πολύ στην ατζέντα της το θέμα της σπατάλης τροφίμων, λόγω της επίδρασής της στην κλιματική αλλαγή», καταλήγει ο Δημήτρης Νέντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ