Ιωάννης Μεταξάς, Γραμματική Τριανταφυλλίδη: Κορυφαία στιγμή της Δημοτικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Χρυσόστομου Τσιρίδη.

εικόνα Διαδικτύου. Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης πέθανε το 1959.

4D0866C3 B7A8 4F85 A45D 4F5E672FEE5E
Στο θέμα μας.
.
ΑΞΙΖΕΙ ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ για ένα τόσο κορυφαίο γεγονός,όπως η ΕΚΔΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ, να πούμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΑ με το ΟΝΟΜά τους.
.
Η Ιστορία ή σωστότερα η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, χωρίς προκαταλήψεις, μας λέει ΌΤΙ:
.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ της Δημοτικής εκδίδεται στην διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά, ως ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και ΕΠΙΣΗΜΗ απόφαση του Κράτους (!). Υπάρχει άλλη εξήγηση; Να την ακούσουμε.
.
Παρακάτω παραθέτω αποσπάσματα(με σύντομα δικά μου σχόλια) από την ομιλία του Ιωάννη Μεταξά σε εκδήλωση της Εταιρίας Λογοτεχνών το 1937. Ολόκληρη την ομιλία του, μπορείτε να την βρείτε στο Διαδίκτυο.
.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ-ΣΧΟΛΙΑ (Επιλέγω και Σχολιάζω τα πιο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ σημεία της Ομιλίας για την Γλώσσα).
.
Απόσπασμα: “Ουδέποτε εσκέφθην να θέσω περιορισμούς εις την γλώσσαν. Ούτε είναι δυνατόν Εθνική ημείς Κυβέρνησις να είμεθα εχθροί της γλώσσης εκείνης εις την οποίαν ο μέγας ποιητής Σολωμός έγραψε τον Εθνικόν μας Ύμνον”.
.
(Σχόλιο: Μέγας ποιητής ο ΣΟΛΩΜΟΣ και Όχι περιορισμοί στην γλώσσα: Σημαντικότατα. Πράγματι.
Η ελεύθερη ΕΞΕΛΙΞΗ είναι το οξυγόνο και αιτία ύπαρξης κάθε ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ γλώσσας)

.
Απόσπασμα:”Αν ακόμη η δημοτική δεν επεβλήθη, το λάθος ανήκει εις τους δημοτικιστάς, ένα ποσοστόν των οποίων γράφει μεταφρασμένην καθαρεύουσαν…”
.
(Σχόλιο: “μεταφρασμένη καθαρεύουσα”. Πολύ σπουδαία επισήμανση. Η Δημοτική- ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ αδιαμφισβήτητα ΣΥΝΕΧΕΙΑ μεν, πλην όμως ΙΣΟΫΨΗΣ, ΠΛΗΡΗΣ, ΑΥΤΑΡΚΗΣ και ΟΧΙ… υποπροϊόν (!) ΕΚ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΣ, κάτι σαν εξάρτημα, φτωχός συγγενής προηγούμενων μορφών της Ελληνικής Γλώσσας).
.
Απόσπασμα:”Φρονώ όμως ότι αι δύο γλώσσαι θα συναντηθούν κάποτε με επιρροήν της δημοτικής”
.
(Σχόλιο:”με επιρροήν της δημοτικής”. ΟΠΩΣ και ΣΥΝΕΒΗ. ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για τον ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ρόλο (ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ) της Δημοτικής και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για την ΑΞΙΑ της ΕΝΙΑΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ διακρίσεις, ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ Ελληνικής Γλώσσας).
.
“Η επιτροπή της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» συμφώνησε ότι πνεύματα και τόνοι πρέπει να λείψουν”(!)
.
(Σχόλιο: Κατάργηση πνευμάτων τόνων- ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ- όμως από την 10ετία του ’80)
.
Αυτά λέγονται το 1937 (!).
.
Σχεδόν ΑΜΕΣΩΣ (!) το καθεστώς περνάει από τον ΛΟΓΟ στην ΠΡΑΞΗ.
.
Το 1938 ο Μεταξάς ανέθεσε τη συγγραφή Γραμματικής της κοινής δημοτικής γλώσσας (χωρίς αρχαϊσμούς και ιδιωτισμούς)σε ΕΠΙΤΡΟΠΗ υπό τον ΜΑΝΟΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ… εκδόθηκε το 1941 από τον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων.
.
Και εγένετο “ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ της Δημοτικής Γλώσσας” (Μανόλη Τριανταφυλλίδη), ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ έτσι ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ όχι μόνο την ΑΥΤΑΡΚΕΙά της, αλλά και τον ΕΝΙΑΙΟ, από αρχαιοτάτων(!), ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
.
ΟΝΤΩΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟ γεγονός η έκδοσή της (!!!), έστω κι αν ο Γλωσσικός διχασμός συνεχίστηκε για αρκετό καιρό ακόμη.
.
Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ: “Αναγνωστικά 10ετίας ’50. Μια χαμένη ευκαιρία”. Είναι σύντομο, καλό, κατατοπιστικό.
.
Αυτό που δείχνω είναι ότι στο ξεκίνημα ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΩΝ αλλαγών ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ,
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Πολιτισμού και της ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗΣ γλώσσας, βρεθήκαμε χωρίς σαφή γλωσσικό ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΟ προσανατολισμό.

.
Στα ΣΧΟΛΕΙΑ, αντί της….”ΕΤΟΙΜΗΣ από αρχαίους καιρούς” (!!!), ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ μας γλώσσας, ΑΠΟΜΝΗΜΝΕΥΑΜΕ εντελώς μηχανικά (!), ατέλειωτους ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΖΑΡΤΖΑΝΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ